UnitedConsumers
Achtergrond

Alles over het verbruik in je keuken

In je keuken vind je een hoop apparaten die stroom verbruiken. Maar, wat is het verbruik van bijvoorbeeld je koelkast, oven, vaatwasser of vriezer? Wij zetten het verbruik en de kosten van jouw keukenapparaten op een rij!

verbruik-keuken-banner

Verbruik keuken

De keuken is misschien wel de ruimte waar je jaarlijks de meeste energie verbruikt. Geen wonder dus dat keukenapparaten echte stroomvreters zijn. Wij hebben een handig overzichtje gemaakt met het gemiddelde verbruik en de kosten van de meest voorkomende keukenapparaten:

Keukenapparaat
Verbruik per jaar
Kosten per jaar*
Koelkast
200 kWh
€ 50,-
Vriezer
223 kWh
€ 55,75
Vaatwasser
151 kWh
€ 37,75
Oven
360 kWh
€ 90,-
Magnetron
41,6 kWh
€ 10,40
Elektrische kookplaat (inductie)
175 kWh
€ 43,75
Quooker (kokend waterkraan)
511 kWh
€ 127,75
Waterkoker
40,15 kWh
€ 10,04
*De kosten per jaar worden berekend met een gemiddelde stroomprijs van € 0,25 per kWh (Bron: Milieu Centraal)

Verbruik koelkast

Het stroomverbruik van een koelkast hangt af van het type, de grootte en het energielabel. Een Amerikaanse koelkast verbruikt bijvoorbeeld veel meer stroom dan een tafelmodel koelkast. Een koelkast verbruikt gemiddeld 200 kWh per jaar. Per dag is het verbruik dus ongeveer 0,55 kWh. Op het energielabel kun je precies aflezen wat het jaarlijkse verbruik van je koelkast is. 

Kosten verbruik koelkast

Hoeveel kost het verbruik van de koelkast? Uitgaande van een gemiddelde stroomprijs van € 0,25 per kWh, kost het stroomverbruik van een koelkast gemiddeld € 50,- per jaar. 


Verbruik vriezer

Het verbruik van een vriezer verschilt per type en per grootte. Je vindt het jaarlijkse stroomverbruik van jouw vriezer terug op het energielabel. Het stroomverbruik van een vriezer is gemiddeld 223 kWh per jaar. Per dag is het stroomverbruik van je vriezer doorgaans tussen de 0,4 en 0,8 kWh.

Kosten verbruik vriezer

Uitgaande van een stroomprijs van € 0,25 per kWh kost het verbruik van een vriezer gemiddeld € 55,75 per jaar. Per dag komen de kosten van het stroomverbruik van je vriezer neer op zo'n 15 cent.

Goed om te weten: een koel-vriescombinatie is meestal energiezuiniger dan het verbruik van een vriezer en koelkast los. Gemiddeld verbruikt een koel-vriescombinatie 225 kWh per jaar. 


Verbruik vaatwasser

Op het energielabel van je vaatwasser staat vermeld wat het verbruik van je vaatwasser is per 100 vaatwasbeurten, indien je gebruikmaakt van het eco-programma. Het verbruik van een vaatwasser is gemiddeld 54 kWh per 100 beurten, dus 0,54 kWh per wasbeurt. Het aantal vaatwasbeurten per huishouden is gemiddeld 280 keer per jaar. Per jaar komt het verbruik van deze vaatwasser dus neer op zo'n 151 kWh.

Het verbruik van een vaatwasser is, op basis van een stroomprijs van € 0,25 per kWh, gemiddeld € 37,75 per jaar.

Hoeveel water verbruikt een vaatwasser?

Ook kun je het waterverbruik van je vaatwasser terugvinden op het energielabel. Dit is het getal bij het kraantje op het energielabel en geeft het gemiddeld aantal liters per vaatwasbeurt aan. Per vaatwasbeurt verbruikt een vaatwasser gemiddeld zo'n 10 tot 14 liter water. Als we uitgaan dat de vaatwasser 280 keer per jaar gebruikt wordt, verbruikt een vaatwasser gemiddeld 3.360 liter per jaar.


Verbruik oven

We berekenen het gemiddelde stroomverbruik van een zuinige oven. Stel, je elektrische oven heeft energielabel A+ en een vermogen van 2.000 W. Oftewel, het verbruik van deze oven is 2 kWh per uur. Je gebruikt deze oven 90 dagen per jaar en hebt de oven gemiddeld één uur per keer aanstaan. In deze situatie is het verbruik van je oven 360 kWh per jaar. Dit is gelijk aan € 90,- per jaar aan verbruikskosten. Hierbij gaan wij uit van een stroomprijs van € 0,25 per kWh (Milieu Centraal).

Goed om te weten: het stroomverbruik van je oven en de kosten hiervan kunnen afwijken. Op het energielabel vind je het gemiddelde stroomverbruik van je oven per jaar.


Verbruik magnetron

Het verbruik van je magnetron is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je de magnetron gebruikt. In dit voorbeeld gaan we uit van een standaard combimagnetron welke gemiddeld twee keer per week gebruikt wordt op een vermogensstand van 800 W. Het verbruik van de magnetron is 41,6 kWh in een jaar, wat neerkomt op € 10,40 jaarlijkse stroomkosten.


Verbruik elektrisch koken

Van alle opties - gietijzeren kookplaat, keramisch of inductie - ligt het verbruik van een inductiekookplaat het laagst. Het energieverbruik van een inductie koken ligt gemiddeld rond de 175 kWh per jaar, wat gelijk staat aan zo'n € 43,75 aan stroomkosten op jaarbasis op basis van een stroomtarief van € 0,25 per kWh (Milieu Centraal).

Het stroomverbruik van een keramische kookplaat ligt wat hoger, namelijk rond de 225 kWh per jaar. Een ouderwetse (gietijzeren) kookplaat is een echte stroomvreter, want hiermee verbruik je zo'n 260 kWh per jaar - wat gelijk is aan zo'n € 104,-.


Quooker energieverbuik

Om het reservoir te blijven verwarmen, verbruikt de Quooker constant energie. Het verbruik van Quooker in kWh komt volgens Quooker zelf - op basis van een gezin van 3 personen - op zo'n 511 kWh per jaar. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van een gemiddeld tot groot televisiescherm.

Wat kost een Quooker aan energie?

De energiekosten van een Quooker komen daarom, op basis van de gemiddelde stroomprijs, zo rond de € 127,75 per jaar. Dit zijn de kosten van het verwarmen én het warm houden van het water.


Verbruik waterkoker

Het zal je niet verbazen: het verbruik van je waterkoker hangt af van het aantal keer dat je deze aanzet. Daarnaast speelt mee hoeveel water je per keer opwarmt: meer water opwarmen kost meer energie. Gemiddeld verbruikt je waterkoker 0,11 kWh per keer. Stel dat je jouw waterkoker een keer per dag aanzet, dan is het jaarlijkse energieverbruik van je waterkoker 40,15 kWh. Per jaar ben je dan € 10,04 kwijt, uitgaande van een stroomprijs van € 0,25 per kWh (Milieu Centraal).


Energie besparen in de keuken

Met een aantal handige tips kun je slim energie besparen in de keuken! Dat is goed voor het milieu en jouw portemonnee.

 • Tip 1: Stel de ideale temperatuur in voor je koelkast en vriezer. Voor je koelkast is de ideale temperatuur 4 °C, voor je vriezer -18 °C. Voor elke graad lager moeten je koelkast en vriezer harder werken en verbruiken deze meer stroom.
   
 • Tip 2: Kies de eco-stand op apparaten waar dat kan, bijvoorbeeld je vaatwasser. Met de eco-stand op je vaatwasser verbruik je al 30% minder energie en 25% minder water.
   
 • Tip 3: Voorkom sluipverbruik bij je magnetron of waterkoker. Heb je een apparaat een tijdje niet nodig? Trek hem dan uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen.
   
 • Tip 4: Keukenapparaten met energielabel A+ of hoger verbruiken minder stroom. Daarom kan het slim zijn om te investeren in energiezuinige apparaten.
   
 • Tip 5: Nog meer besparen op je energie? Bij ons kies je voor voordelige, vaste energietarieven. Weten hoeveel jij kunt besparen?

  Ook interessant

  Energie besparen tips thumb
  Onze beste tips om op water, stroom en gas te besparen
  Sluipverbruik-thumb-nieuw
  Sluipverbruik stroom: gemiddeld sluimerverbruik per dag verlagen
  energieverbruik-droger-thumbnail
  Alles over het verbruik van wasmachine en droger
  Blog homepage
  Wil je een goede service?

  Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

  Nee, ik wil alleen minimale cookies