UnitedConsumers
Achtergrond

Alles over het verbruik van wasmachine en droger

Het verbruik van een droger heeft invloed op je stroomkosten. Maar, wat verbruikt een droger? Dat vertellen wij je! Wij helpen je een handje én geven je 5 tips om op het verbruik van je wasmachine en droger te besparen!

energieverbruik-droger-banner

Energieverbruik wasmachine

Wat het stroomverbruik van je wasmachine precies is, vind je op het energielabel van je wasmachine. Op het energielabel kun je zien hoeveel kWh een wasmachine verbruikt per 100 wasbeurten. Vaak is dit berekend aan de hand van een ecologisch 40-60 wasprogramma. Was je met een hogere temperatuur? Dan stijgt het stroomverbruik van je wasmachine.

Gemiddeld verbruik en kosten wasmachine

Het verbruik van een wasmachine in kWh per jaar en de kosten hiervan zijn dus te bepalen aan de hand van het energielabel van je wasmachine. Voor jouw gemak zetten wij het gemiddelde verbruik per jaar en de kosten per jaar voor je op een rij:

Energielabel
Verbruik wasmachine kWh per jaar
Kosten per jaar*
A+++
105 kWh
€ 26,25
A++
121 kWh
€ 30,25
A+
147 kWh
€ 36,75
B
194 kWh
€ 48,50
*Gebaseerd op een stroomtarief van € 0,25 per kWh (Bron: Milieu Centraal).

Verbruik wasmachine per beurt

Een energiezuinige wasmachine verbruikt ongeveer 0,5 kWh per beurt. Op basis van € 0,25 per kWh, komt dit neer op € 0,13 per beurt. Omdat een wasmachine relatief veel stroom per wasbeurt verbruikt, is het verstandig om je wasmachine aan te sluiten op een aparte groep in de meterkast. Je voorkomt hierdoor kortsluiting en andere stroomstoringen


Verbruik droger

Op het energielabel van je wasdroger staat het gemiddelde stroomverbruik in kWh per jaar. Daarnaast geeft de letter op het energielabel aan hoe zuinig je wasdroger is. Een wasdroger met het energielabel A+++ is het zuinigst.  

Hoeveel kWh verbruikt een droger?

Het exacte verbruik in kWh en de stroomkosten van je droger hangen af van hoe vaak je de droger gebruikt. Je kunt de stroomkosten van je droger eenvoudig berekenen door het aantal kWh te vermenigvuldigen met een stroomtarief van € 0,25 per kWh (Milieu Centraal). 

Verbruik en kosten wasdroger per jaar

Wat is het jaarlijkse stroomverbruik van je wasdroger, en wat zie je daarvan terug op je energierekening? Dit hebben we voor je berekend. Hierbij gaan we uit van een gemiddelde van 2,2 droogbeurten per Nederlands huishouden per week. Om de kosten te berekenen, gaan we uit van een stroomtarief van € 0,25 per kWh.

Type droger
Gemiddeld stroomverbruik droger per jaar
Kosten verbruik per jaar
Warmtepompdroger label A+++
100 kWh
€ 40,00
Warmtepompdroger label A++
130 kWh
€ 52,00
Warmtepompdroger label A+
170 kWh
€ 68,00
Condensdroger label B
310 kWh
€ 124,00
Stroomverbruik gebaseerd op 2,2 droogbeurten per week, wat betreft de kosten gaan we uit van € 0,25 per kWh. Bron: Milieu Centraal

Wat verbruikt meer stroom: wasmachine of droger?

Een droger verbruikt meer stroom dan een wasmachine. Om wasgoed te drogen moet je droger namelijk continu warmte produceren. Een wasmachine hoeft slechts eenmalig water te verwarmen om wasgoed te wassen. Dit kost minder energie en dat is terug te zien in je stroomverbruik.


Besparen op verbruik wasmachine en droger: 5 tips

Ben je niet op zoek naar een nieuwe, energiezuinige wasmachine of droger? Dan wil je natuurlijk weten hoe je de wasmachine energiezuinig kunt gebruiken. Wij zetten de beste tips voor je op een rij:

Tip 1: Volle trommel

Spaar je was op tot je een volle trommel hebt, want hierdoor verbruik je minder energie per kilo. Let op: de was wordt schoner wanneer de trommel niet té vol zit!

Tip 2: Wassen op 30 graden

De meeste was kun je gewoon op 30 graden wassen. Het is zelfs een stuk voordeliger om je was op 30 graden - in plaats van 40 graden - te wassen. Voor je gezondheid kun je sommige ladingen was beter op 60 of 90 graden wassen. Denk hierbij aan het wassen van handdoeken, beddengoed of als iemand in je huishouden ziek is. 

Tip 3: Wassen en drogen tijdens daluren

Heb je een dubbele meter? Dan betaal je meestal het dubbeltarief. Er wordt dan onderscheid gemaakt tussen dag- en nachttarief. Het nachttarief wordt ook wel daluren stroom genoemd. Tijdens de daluren (tussen 21.00 of 23.00 en 7.00 uur) betaal je een extra laag energietarief. Het is dus voordelig om jouw wasjes in de daluren te draaien!

Tip 4: Gebruik het eco-programma

Op een energiezuinige wasmachine en droger zit een eco-stand. Hiermee bespaar je daadwerkelijk energie en water. Een eco-programma duurt vaak wat langer, maar hierdoor wordt de was schoon en kan de temperatuur extra laag blijven. Wist je dat het energielabel gebaseerd is op de eco-stand van de wasmachine of droger? Maak er dus gebruik van!

Tip 5: Centrifugeren

Als je de centrifuge hoog zet, dan is je was een stuk droger en hoeft de droger minder lang te draaien. Een droger verbruikt relatief gezien meer energie dan een wasmachine, dus door extra te centrifugeren bespaar je geld. En zo houd je meer over voor andere leuke dingen in je leven!


Ook interessant

kwh-berekenen-thumb-1
kWh berekenen: mijn energieverbruik berekenen in kWh
Energie besparen tips thumb
Onze beste tips om op water, stroom en gas te besparen
stroomverbruik-tv-thumbnail
Alles over het verbruik van je laptop, computer, lampen en tv
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies