UnitedConsumers
Achtergrond

Eco-stand van apparaten uitgelegd

Veel huishoudelijke apparaten hebben tegenwoordig een eco-stand. Deze eco-programma's duren meestal langer dan de standaardprogramma's, maar de apparaten zijn zuiniger in gebruik. En dat is goed voor het milieu en jouw portemonnee. Gebruik je de eco-stand op al jouw huishoudelijke apparaten? Dan kun je tot wel € 350,00 per jaar besparen!

eco-stand-banner

Wat is een eco-stand?

Het eco-programma op huishoudelijke apparaten zorgt er voor dat er minder energie wordt verbruikt. Gemiddeld bespaar je 30% energie met de eco-stand van huishoudelijke apparaten. Als je de eco-stand op jouw favoriete huishoudelijke apparaat gebruikt, zal het programma langer duren dan het gewone programma. Dat is uiteindelijk goed voor je portemonnee én het milieu!


Hoe werkt een eco-stand?

Een eco-stand werkt eigenlijk hetzelfde als de normale stand. Maar, waarom duurt een eco-programma langer? Als we kijken naar een wasmachine, dan zorgt het eco-programma ervoor dat jouw was langer wordt gewassen op een lagere temperatuur. Hier merk je niets van, want het water en het wasmiddel kunnen bij de eco-stand langer inwerken. En daardoor is jouw was net zo schoon als bij een normaal programma. Hetzelfde resultaat voor minder energie.

De eco-stand kun je vaak aanzetten door op de eco-knop van jouw huishoudelijke apparaat te drukken. Kun je de eco-knop niet vinden? Kijk dan in de gebruikershandleiding van het apparaat.


Hoeveel bespaar ik met de eco-stand?

Dat je met de eco-stand kunt besparen is duidelijk. Maar, hoeveel bespaar je nu écht met de apparaten die je in huis hebt staan? Wij zetten een aantal huishoudelijke apparaten voor je op een rijtje.

droger-eco-knop

Eco-stand wasmachine

Veel wasmachines hebben naast normale wasprogramma's ook eco-programma's. De eco-stand op je wasmachine is altijd een zuinige keuze. Het eco-programma op jouw wasmachine is namelijk 30 procent zuiniger dan het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden. Gemiddeld duurt het eco-programma op een wasmachine zo'n 3,5 uur. Wist je dat het energielabel gebaseerd is op het eco-programma van jouw wasmachine? Daarom is het slim om te wassen op eco-stand!

  • Bespaar gemiddeld € 50,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,25 per kWh (Milieu Centraal) en een gemiddelde waterprijs van € 1,31 per m3 (Bron: Nibud)


wasmachine-eco-knop

Droger eco-programma

Heb je een droger met een eco-programma? Dan is het verstandig om deze te gebruiken. Met de eco-stand maakt de droger namelijk gebruik van relatief koude lucht. Daardoor verbruikt de droger minder stroom. Bovendien is het gebruiken van het eco-programma ook nog eens goed voor je wasgoed, want drogen met minder warme lucht zorgt ervoor dat jouw wasgoed minder slijt. 

  • Bespaar gemiddeld € 80,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,25 per kWh (Milieu Centraal)


vaatwasser-eco-knop

Eco-stand vaatwasser

Tegenwoordig hebben bijna alle vaatwassers een eco-stand. Dit kun je prima gebruiken voor jouw dagelijkse vaat. De eco-stand op een vaatwasser duurt ongeveer vier uur. Dankzij de eco-stand wast de vaatwasser op een lagere temperatuur, waardoor de vaatwasser 30% minder energie en 25% minder water verbruikt. En dat terwijl het was- en droogresultaat hetzelfde is.

  • Bespaar gemiddeld € 60,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,25 per kWh (Milieu Centraal) en een gemiddelde waterprijs van € 1,31 per m3 (Bron: Nibud)


cv-ketel-eco

Eco-stand cv-ketel

Door je cv-ketel in de eco-stand te zetten, wordt het water pas verwarmd zodra je de warme kraan opendraait. Wist je dat cv-ketels vaak worden geïnstalleerd op de comfortstand? Dat is lang niet zo zuinig en kost je veel geld. Met de eco-stand moet je weliswaar iets langer wachten op warm water, maar dat weegt niet op tegen de voordelen die het kan hebben voor jouw portemonnee én het milieu.

  • Bespaar gemiddeld € 35,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde gasprijs van € 1,45 per m3 (Milieu Centraal)


computer-eco

Eco-modus computer en laptop

Wanneer je even niet gebruikmaakt van je laptop of computer, zorgt de eco-modus ervoor dat je beeldscherm wordt gedimd of uitgeschakeld. Hiermee bespaar je flink op je energieverbruik. Je kunt zelf kiezen welke energiebesparende functies je instelt in het energiebeheer van jouw computer en/of laptop.

  • Bespaar gemiddeld € 20,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,25 per kWh (Milieu Centraal)


tv-eco

Eco-stand televisie

Ook sommige televisies kun je instellen om minder energie te verbruiken. Je kunt de eco-stand op jouw televisie ook wel herkennen aan de instelling 'spaarstand'. Dit betekent dat je televisie automatisch uitschakelt bij inactiviteit. Zo kun je tot wel 20% besparen op het stroomverbruik van je tv. Daarnaast hebben televisies tegenwoordig meerdere energiebesparende functies, bijvoorbeeld het verlagen van de helderheid.

  • Bespaar gemiddeld € 8,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,25 per kWh (Milieu Centraal)


televisie-eco

Tv-ontvanger eco-stand

Ziggo en KPN zijn goed voor zo'n 80% van de televisiemarkt. De kans is daarom groot dat je een Ziggo of KPN tv-ontvanger heeft. Wist je al dat deze tv-ontvangers een eco-stand hebben? De tv-ontvanger verbruikt dan in stand-by modus minder energie. Hoeveel stroom je kunt besparen, varieert natuurlijk wel per tv-ontvanger. Eco-stand aanzetten? Neem contact op met de klantenservice van jouw provider.

  • Bespaar gemiddeld € 10,00 per jaar*

* Afhankelijk van type tv-ontvanger. Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,25 per kWh (Bron: Milieu Centraal)


Meer besparen: apparaten uitzetten

Gebruik je een apparaat een tijd niet? Schakel het apparaat dan helemaal uit in plaats van in de stand-by modus. Denk bijvoorbeeld aan computers of laptops en telefoonopladers. Bekijk ook eens onze tips om sluipverbruik tegen te gaan.


Ook interessant

Energie besparen tips thumb
Onze beste tips om op water, stroom en gas te besparen
stroomvreters-thumb
Stroomvreters in huis: wat zijn stiekeme stroomvreters?
Energielabel apparaten thumb 2
Wat zegt het energielabel bij elektrische apparaten?
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies