Contact
Mijn UnitedConsumers

ODE: Opslag Duurzame Energie 2023

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is een belasting die iedereen met een gas- en/of stroomaansluiting betaalt. Wat u exact betaalt, hangt af van uw verbruik. Hoeveel bedraagt de ODE in 2023?


 

Wat is ODE?

ODE is een afkorting voor Opslag Duurzame Energie. Op 1 januari 2013 is de ODE ingevoerd als een extra belasting op het verbruik van stroom en gas. En om de investering in duurzame energie te stimuleren. Iedereen met een gas- en/of stroomaansluiting betaalt deze belasting, maar de hoogte ervan is afhankelijk van uw stroom- en/of gasverbruik. U betaalt namelijk per verbruikte kWh elektriciteit of verbruikte m3 gas.

Waarom betaal ik ODE?

De overheid wil het gebruik van fossiele brandstoffen zo veel mogelijk terugdringen. Daarom wordt het gebruik van groene en duurzame energie flink gestimuleerd. Het geld dat de overheid ontvangt door de ODE, investeert de overheid in duurzame energie.


 

Opslag Duurzame Energie 2023

Vanaf 1 januari 2023 is de ODE voor stroom en gas verlaagd naar € 0,-. De ODE wordt namelijk samengevoegd met de energiebelastingGoed om te weten: vanaf 1 januari 2024 vervalt de ODE volledig. De energiebelasting inclusief ODE 2023 en btw is:

Energiebelasting stroom (incl. ODE) Energiebelasting gas (incl. ODE)
€ 0,15245 per kWh € 0,59266 per m3

 

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

Het geld dat u betaalt voor de ODE wordt door de overheid geïnvesteerd in de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Dit is een subsidie waarmee projecten om duurzame energie te produceren worden gestimuleerd. De SDE+ is er voor bedrijven en (non-profit) instellingen.

Bedrijven en instellingen die gebruik willen maken van de Stimulering Duurzame Energieproductie kunnen een SDE+ subsidie aanvragen. De inkomsten van de ODE zijn maar een deel van de SDE+. Het merendeel van deze subsidie wordt betaald uit ‘gewone’ belastinginkomsten. 

Meer over duurzame energie


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 16-2-2023 |

dirk expert energie