Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Opslag Duurzame Energie 2021 (ODE)

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is een belasting die u betaalt om de investering in duurzame energie te stimuleren. Iedereen met een gas- en/of stroomaansluiting betaalt deze ODE. De hoogte van de Opslag Duurzame Energie is afhankelijk van uw stroom- en/of gasverbruik. U betaalt namelijk ODE per verbruikte kWh elektriciteit of m3 gas.


Opslag Duurzame Energie 2021

Voor stroom bedraagt de Opslag Duurzame Energie in 2021 € 0,03630 per kWh (tot 10.000 kWh). Voor gas bedraagt de Opslag Duurzame Energie in 2021 € 0,10297 per m³ (tot 170.000 m³ gas). De opslag Duurzame Energie 2020 bedroeg € 0,0273 voor stroom en € 0,0775 voor gas.

Lager tarief Opslag Duurzame Energie

Als u meer stroom en/of gas verbruikt, geldt een lager tarief voor deze extra energie. Het gemiddelde huishouden komt hier echter niet aan en het zijn vooral bedrijven die profiteren van dit lagere tarief. Een gemiddeld huishouden heeft namelijk een gemiddeld energieverbruik van ongeveer 3.300 kWh elektriciteit en 1.500 m3 gas. 


Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

Het geld dat u betaalt voor de Opslag Duurzame Energie wordt door de overheid geïnvesteerd in de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Dit is een subsidie waarmee projecten om duurzame energie te produceren worden gestimuleerd. De SDE+ is er voor bedrijven en (non-profit) instellingen.

Bedrijven en instellingen die gebruik willen maken van de Stimulering Duurzame Energieproductie kunnen een SDE+ subsidie aanvragen. De inkomsten van de ODE zijn maar een deel van de SDE+. Het merendeel van deze subsidie wordt betaald uit ‘gewone’ belastinginkomsten. 

Meer over duurzame energie

Terug naar boven