Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Wat is de Opslag Duurzame Energie (ODE)?

Als u uw energierekening bekijkt, ziet u hierop ook de Opslag Duurzame Energie (ODE) vermeld staan. Dit is een heffing die u betaalt. Waarom u deze ODE betaalt en hoe de hoogte van de heffing wordt berekend, leest u op deze pagina.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Op 1 januari 2013 is de ODE, oftewel de Opslag Duurzame Energie, ingevoerd. Dit is een extra belasting die u betaalt om de investering in duurzame energie te stimuleren. Iedereen met een gas- en/of stroomaansluiting betaalt deze ODE, maar de hoogte ervan is afhankelijk van uw stroom- en/of gasverbruik. U betaalt namelijk per verbruikte kWh elektriciteit of m3 gas.

Hoeveel ODE betaal ik?

Het tarief van de Opslag Duurzame Energie wordt door de overheid bepaald. De heffing is dus bij iedere energieleverancier hetzelfde. De tarieven zijn als volgt:

Energieverbruik Kosten

Tot 10.000 kWh stroom

€ 0,03303 per kWh

Tot 170.000 m3 gas

€ 0,09378 per m3

Als u meer stroom en/of gas verbruikt, geldt een lager tarief voor deze extra energie. Het gemiddelde huishouden komt hier echter niet aan en het zijn vooral bedrijven die profiteren van dit lagere tarief. Een gemiddeld huishouden heeft namelijk een energieverbruik van ongeveer 3.300 kWh elektriciteit en 1.500 m3 gas. 

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

Het geld dat u betaalt voor de ODE wordt door de overheid geïnvesteerd in de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Dit is een subsidie waarmee projecten om duurzame energie te produceren worden gestimuleerd. De SDE+ is er voor bedrijven en (non-profit) instellingen.

Bedrijven en instellingen die gebruik willen maken van de Stimulering Duurzame Energieproductie kunnen een SDE+-subsidieaanvraag indienen. Hierbij zijn er zes categorieën: water, zon, geothermie, biomassa, wind op land, meer en waterkering en wind op zee. Energiebedrijven kunnen deze subsidie dus gebruiken om op een duurzame wijze energie op te wekken in plaats van door de verbranding van fossiele brandstoffen.

De inkomsten van de ODE zijn maar een deel van de SDE+. Het merendeel van deze subsidie wordt betaald uit ‘gewone’ belastinginkomsten.