Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Windenergie

Steeds meer mensen kiezen voor groene energie. Dit is stroom die op een duurzame manier wordt opgewekt, bijvoorbeeld door de wind, door de zon of door waterkracht. In ons vlakke Nederland is vooral windenergie een goede energiebron: het waait hier vaak en dat is precies wat de windturbines nodig hebben om stroom op te kunnen wekken. Hoe dit werkt en welke voordelen windenergie u te bieden heeft, leest u op deze pagina.

Windenergie van UnitedConsumers

Postcode
Huisnr.

Wat is windenergie?

Windenergie is de stroom die wordt opgewekt door windturbines die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Het enige wat hiervoor nodig is, is de wind. Er hoeven dus geen fossiele brandstoffen, zoals aardolie of steenkool, voor gewonnen en verbrand te worden. Hierdoor is windenergie bijzonder milieuvriendelijk en duurzaam.

Voordelen windenergie

Het is niet lastig om de voordelen van windenergie te zien. Dit zijn onder andere:

  • Het waait (bijna) altijd in Nederland, dus het opwekken van windenergie kan in eigen land: er hoeft geen energie geïmporteerd te worden 
  • De wind raakt nooit op én het waait helemaal gratis
  • Windenergie wordt opgewekt zonder CO2 uitstoot

Nadelen windenergie

Windenergie mag dan een duurzame energiebron zijn, er zitten ook enkele nadelen aan deze vorm van groene stroom:

  • Windturbines kunnen de leefomgeving van omwonenden negatief beïnvloeden, onder andere door het geluid en de flikkeringen van de draaiende rotorbladen
  • Dieren zoals vogels, vleermuizen en insecten kunnen in botsing komen met de draaiende rotorbladen van de windturbines – zij overleven dit niet
  • Het opwekken van windenergie is duurder dan het opwekken van energie uit fossiele brandstoffen

Hoe werkt windenergie?

Om windenergie op te wekken, is uiteraard wind nodig. Vanaf windkracht 2 waait het hard genoeg om stroom op te leveren, dus in Nederland is dat al snel het geval. Het maximale vermogen van een windturbine wordt bereikt bij windkracht 6. Waait het harder, dan zal de opbrengst gelijk blijven. Bij windkracht 10 of meer worden de windturbines uit veiligheidsoverwegingen stilgezet.

Door de wind gaan de rotorbladen van de windturbine draaien, waardoor een rotor in beweging wordt gebracht. Deze rotor staat in verbinding met de elektriciteitsgenerator waarmee de stroom wordt opgewekt. De grootste typen windturbines kunnen tot 8 miljoen kWh per jaar produceren – dit is voldoende om zo’n 2.300 huishoudens van stroom te voorzien.

Hoeveel stroom een windturbine opwekt, is onder andere afhankelijk van:

  • De hoogte van de windturbine
  • De locatie van de windturbine
  • Hoe hard het waait

Hoe werkt een windmolen?

100% windenergie

Wilt u ook 100% windenergie? Dan bent u bij UnitedConsumers aan het juiste adres. Als u een stroomcontract met ons afsluit, heeft u namelijk altijd 100% windenergie. Goed voor het milieu en u betaalt er niets extra's voor! Klinkt als een goede deal toch? Daarnaast weet u dat u bij ons altijd voordelig uit bent. Onze prijs ligt namelijk altijd 10% onder de gemiddelde energieprijs van de 10 grootste energieleveranciers in Nederland. Wilt u weten waar onze windenergie vandaan komt? Dit kunt u gemakkelijk terugvinden in ons stroometiket.

100% windenergie van UC