Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Windenergie

Windenergie is energie dat op een duurzame manier wordt opgewekt, net zoals zonne-energie of waterkracht. Steeds meer mensen kiezen voor groene energie. In ons vlakke landje is windenergie een goede energiebron: het waait hier namelijk veel. Maar hoe werkt windenergie? En welke voordelen heeft windenergie?

Windenergie van UnitedConsumers

Postcode
Huisnr.

 

Wat is windenergie?

Windenergie is de stroom die wordt opgewekt door windturbines die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Het enige wat hiervoor nodig is, is de wind. Er hoeven dus geen fossiele brandstoffen, zoals aardolie of steenkool, voor gewonnen en verbrand te worden. Hierdoor is windenergie bijzonder milieuvriendelijk en duurzaam.

Voordelen windenergie

Windenergie heeft enorm veel voordelen, zoals onder andere:

  • Het waait altijd in Nederland, zeker op zee! Dus het opwekken van windenergie is geen probleem.
  • De wind raakt nooit op én het waait helemaal gratis.
  • Windenergie wordt opgewekt zonder CO2 uitstoot.

Nadelen windenergie

Windenergie mag dan een duurzame energiebron zijn, er zitten toch enkele nadelen aan deze vorm van groene stroom:

  • Windturbines kunnen de leefomgeving van omwonenden negatief beïnvloeden, onder andere door het geluid en de flikkeringen van de draaiende rotorbladen.
  • Dieren zoals vogels, vleermuizen en insecten kunnen in botsing komen met de draaiende rotorbladen van de windturbines – zij overleven dit niet.
  • Het opwekken van windenergie is relatief duurder dan het opwekken van energie uit fossiele brandstoffen.

Windpark

Een windpark is een gebied waar veel windmolens te vinden zijn. In Nederland zijn er een redelijk aantal windparken te vinden, want in 2018 stonden er al zo'n 2029 windmolens in Nederland. Naast dat er windmolens op het land te vinden zijn, zijn er ook veel windmolens op zee te vinden. In 2030 wil de Rijksoverheid beschikken over een vermogen van 11 GW aan windmolens op zee, om zo de duurzaamheidsdoelstelling te halen.

Windmolen tuin

Wilt u graag zelf windenergie opwekken? Dat kan door een kleine windmolen in de tuin te plaatsen. Wilt u meer weten over kleine windmolens als particulier? 

Windmolen thuis


Hoe werkt windenergie?

Om windenergie op te wekken, is uiteraard wind nodig. Vanaf windkracht 2 waait het hard genoeg om stroom op te leveren, dus in Nederland is dat al snel het geval. Het maximale vermogen van een windturbine wordt bereikt bij windkracht 6. Waait het harder, dan zal de opbrengst gelijk blijven. Bij windkracht 10 of meer worden de windturbines uit veiligheidsoverwegingen stilgezet.

Door de wind gaan de rotorbladen van de windturbine draaien, waardoor een rotor in beweging wordt gebracht. Deze rotor staat in verbinding met de elektriciteitsgenerator waarmee de stroom wordt opgewekt. Meer weten over hoe een windmolen werkt?

Hoe werkt een windmolen?


Opbrengst windmolen

De grootste typen windturbines kunnen tot 8 miljoen kWh per jaar produceren – dit is voldoende om zo’n 2.300 huishoudens van stroom te voorzien. Hoeveel stroom een windturbine opwekt, is onder andere afhankelijk van:

  • De hoogte van de windturbine.
  • De locatie van de windturbine.
  • Hoe hard het waait.

100% windenergie

Wilt u ook 100% windenergie? Dan bent u bij UnitedConsumers aan het juiste adres. Bij UnitedConsumers weet u dat u altijd voordelig uit bent. Onze prijs ligt namelijk altijd 10% onder de gemiddelde energieprijs van de 10 grootste energieleveranciers in Nederland. Wilt u weten waar onze windenergie vandaan komt? Dit kunt u gemakkelijk terugvinden in ons stroometiket.

100% windenergie van UC

Terug naar boven