Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Windmolens in Nederland

Windmolens, ofwel windturbines, zetten windkracht om in groene stroom. Door groene stroom op te wekken middels windmolens, zorgen we voor 50 keer minder CO2-uitstoot dan bij het opwekken van 'grijze' stroom. Windmolens bieden daarom een positieve bijdrage aan de vermindering van klimaatverandering. Meer informatie over windmolens in Nederland leest u op deze pagina.

Windturbine

Een ander woord voor windmolen is windturbine. Een windmolen werkt ongeveer hetzelfde als een traditionele molen. Doordat de wieken wind opvangen, wordt middels rotatie-energie windkracht omgezet in elektriciteit. Bent u benieuwd hoe een windmolen precies werkt? Dat leggen wij u ook graag uit!

Hoe werkt een windmolen?

Welke soorten windturbines zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten windturbines:

1. Verticale-asturbine

Een verticale-asturbine is een windturbine met een verticaal roterende as. Een verticale windturbine is onafhankelijk van de windrichting en kan daarom geplaatst worden op plekken waar veel windvariatie voorkomt. In de binnenstad is dit bijvoorbeeld een goed type windmolen.

2. Hortizontale-asturbine

Het grootste deel van alle windturbines zijn horizontale-astubines en zullen daarom het vaakst te zien zijn in het Nederlandse landschap. Bij de horizontale windturbine draait de as horizontaal, dus parallel aan de grond.

Hoe hoog is een windmolen?

De hoogte van de windmolen bepaalt de opbrengst van de windmolen. Grotere windmolens hebben grotere wieken en vangen daardoor veel meer wind. In verhouding is het zo: twee keer grotere wieken is gelijk aan vier keer meer windenergie. 

Het verschilt per fabrikant en per type hoe groot een windmolen is. Ze variëren van rond de 15 meter tot zelfs wel 200 meter hoog. In onderstaande tabel geven wij u een idee van wat de hoogte van de windmolen doet met de op te wekken energie:

Type windmolen Masthoogte Opgewekte energie
Kleine windturbine tot 15 meter tot 10 kilowatt
Middelgrote windturbine vanaf 15 meter tot 300 kilowatt
Grote windturbine vanaf 90 meter tot 12 megawatt

Windmolens in Nederland

In Nederland zijn er windparken op land, maar zijn er ook windmolens op zee te vinden. In 2018 stonden er in totaal 2029 windturbines in Nederland. Een van de grootste windmolenparken ligt momenteel aan de kust bij Ameland. Dit windmolenpark - genaamd Gemini - voorziet zo'n 400.000 huishoudens van groene stroom.

Kleine windturbine: windturbine voor thuis

In plaats van zonnepanelen, kunt u ook investeren in een kleine windmolen voor thuis. Een kleine windturbine levert groene energie op, maar een windturbine kopen is een erg grote investering. De kans is klein dat u uw investering snel terugverdient. Zonnepanelen zijn daarom altijd een betere keuze dan een windturbine kopen. 

Indien u zelf niet de middelen hebt om te investeren in zelf opgewekte groene energie, kiest u voor een energieleverancier die enkel groene stroom levert.

Ik wil groene stroom

Voordelen en nadelen van windmolens

Windmolens wekken middels windenergie groene stroom op. Dit doen zij met weinig CO2-uitstoot. Maar velen vinden windmolens landschapsvervuilers. Wij zetten de grootste voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen windmolens Nadelen windmolens
 
Windenergie raakt niet op.
 
Energie opwekken met windmolens is duurder dan energie uit fossiele brandstoffen halen.
 
Door weinig CO2-uitstoot, helpt het opwekken van windenergie met het bestrijden van het klimaatprobleem. 
 
Windmolens leveren niet altijd de gewenste  hoeveelheid energie op doordat het niet altijd waait
 
Nederland is koploper in de technologie, wat het interessant maakt in de exportsector. 
 
Windmolens worden door sommigen gezien als landschapsvervuilers en kunnen geluidshinder veroorzaken.