Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Zonne-energie: wat is het en hoe werkt het?

Zonne-energie is energie die wordt opgewekt doordat warmte van de zon wordt omgezet in energie. Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. Het opwekken van zonne-energie is namelijk beter en duurzamer voor het milieu dan wanneer energie uit fossiele brandstoffen zoals aardgas of steenkool gehaald wordt. Hoe zonne-energie werkt en wat de voor- en nadelen zijn, leggen wij uit op deze pagina.

Hoe werkt zonne-energie?

De werking van zonne-energie is simpel. De warmte van de zon wordt omgezet in elektriciteit of warmte door middel van zonnepanelen of zonnecollectoren (voor de zonneboiler). Zonnepanelen en zonnecollectoren werken beiden net iets anders. Zonnepanelen heeft u nodig voor stroom en zonnecollectoren voor warmte. Dit is het verschil:

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit

Met behulp van een omvormer wordt de zonne-energie omgezet in stroom. Eén zonnepaneel wekt ongeveer 200 kWh aan stroom op. In feite zou u dus - met voldoende zonnepanelen - uw jaarlijks stroomverbruik volledig kunnen opwekken en zo op stroomkosten kunnen besparenU kunt deze zonne-energie vervolgens gebruiken voor bijvoorbeeld het verlichten van uw huis en het gebruiken van uw elektrische apparaten.

Zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte

Een zonneboiler maakt gebruik van thermische zonne-energie en zet het zonlicht om in warmte. Met een zonneboiler kunt u flink op gas besparen. U kunt deze duurzame zonne-energie gebruiken voor bijvoorbeeld het verwarmen van uw huis en uw water.

Zonne-energie opslaan

Om zonne-energie op te wekken, heeft u de zon nodig. Met een zonneboiler slaat u het verwarmde water op in een tank, waardoor u - ook in de avond - warm water tot uw beschikking heeft. Voor zonnepanelen werkt dit net iets anders. Een zonnepaneel levert overdag stroom, maar 's avonds en 's nachts wordt er geen stroom opgewekt. Simpelweg omdat de zon dan niet schijnt. U kunt in dit geval twee dingen doen:

  • Zonne-energie terugleveren aan het energienet en een terugleververgoeding ontvangen.
  • Investeren in een accu voor zonnepanelen, zodat u opgewekte zonne-energie op kunt slaan en later kunt gebruiken.

Zonne-energie terugleveren of opslaan?

Zonne-energie opslaan of zonne-energie terugleveren is beide mogelijk. Wanneer u volledig zelfvoorzienend wilt zijn, is het aanschaffen van een accu voor zonnepanelen het meest interessant. Wanneer u zelfvoorzienend bent, maakt u geen gebruik van fossiele brandstoffen. Dat zorgt ervoor dat u het maximale uit uw zonnepanelen kunt halen, milieubewust bezig bent én bespaart op uw energiekosten. Aan de andere kant is een accu voor zonnepanelen een dure investering. Of deze optie interessant is voor u, hangt dus af van uw financiële situatie en de mogelijkheid om te investeren.

Gelukkig is er nog een optie: stroom terugleveren aan het energienet. De stroom die u overdag niet gebruikt, levert u terug en hier ontvangt u vervolgens een vergoeding voor. Dit is momenteel de makkelijkste manier om voordelig van uw 'stroomoverschot' af te komen. 

Voor- en nadelen zonne-energie

Ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. Dat is voor zonne-energie niet anders. Wij zetten daarom graag voor u op een rijtje wat de voor- en nadelen van zonne-energie zijn:

Voordelen zonne-energie Nadelen zonne-energie
 

Goedkoper. 
U betaalt in principe voor de levering van energie aan uw energieleverancier. Wanneer u zelf uw energie opwekt, bent u dus goedkoper uit.

 
Afhankelijk van de zon.
Schijnt de zon niet? Dan wekt u geen of minder energie op. Zonne-energie kan dus niet op commando opgewekt worden.
 
Beter voor het milieu. 
Zonne-energie veroorzaakt geen broeikasgassen en stoot geen CO2 uit.
 
Grote en dure investering.
Zelf zonne-energie opwekken is een grote investering met een lange terugverdientijd.
 

Subsidie van de overheid.
Wanneer u energiebesparende maatregelen treft in uw woning, kunt u btw terugvragen voor zonnepanelen of een zonneboiler subsidie aanvragen.

 

De energiebehoefte is te groot.
Als uw energiebehoefte groter is dan de hoeveelheid zonne-energie die u opwekt, moet u alsnog gebruikmaken van fossiele brandstoffen.

 
Stijging van de woningwaarde.
De waarde van uw woning stijgt door het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler.
   
 

Geen schommelende energieprijzen.
Energie van de zon is gratis, dus u heeft geen last van schommelende energieprijzen.

   

Energie vergelijken met zonnepanelen

Wekt u zelf duurzame energie op met zonnepanelen? Dan wilt u natuurlijk weten hoeveel u per jaar bespaart op uw energierekening en wat u krijgt bij teruglevering. Bij UnitedConsumers berekent u binnen enkele minuten hoeveel u jaarlijks gaat besparen.

Bereken mijn besparing