Energieleveranciers: de keus is aan u

Van alle partijen die in Nederland de levering van energie mogelijk maken, heeft u als consument het meest te maken met uw energieleverancier. De energieleverancier is het bedrijf dat ervoor zorgt dat u iedere dag gebruik kunt maken van elektriciteit en gas in uw huis. Zij zorgen ook voor het opmaken en versturen van uw energienota en het verwerken van de meterstanden.

Energieleveranciers: een korte geschiedenis

Lange tijd was de levering van energie in Nederland de verantwoordelijkheid van regionale nutsbedrijven: bedrijven van algemeen nut. Want iedereen heeft immers gas en stroom nodig. Deze regioleveranciers waren in handen van de overheid tot de Europese Unie er in de jaren ’80 voor zorgde dat de energiemarkt opengesteld werd voor concurrentie.

UnitedConsumers: beste energieleverancier

Als energieleverancier staat UnitedConsumers Energie voor goedkope energie en goede service. In diverse onderzoeken en enquêtes van onder andere de Consumentenbond, GfK en Vereniging Eigen Huis is UnitedConsumers Energie als beste energieleverancier uitgeroepen.

Wij vinden het belangrijk dat u altijd bij ons terecht kunt voor vragen over uw energienota, meterstanden, energieprijzen en duurzame energie. Neem dus gerust contact op met de klantenservice. Onze deskundige medewerkers helpen u graag. Overstappen is bij ons nooit een gedoe, wij regelen het voor u. Goed voor elkaar.

Direct aanmelden

Vrije energiemarkt

Weet u hoeveel energiebedrijven er in Nederland zijn? In het kader van een vrij verkeer van goederen, kapitaal en diensten in de Europese Unie werd in 1998 een begin gemaakt met de liberalisering van de energiemarkt. Energiebedrijven waren niet langer in handen van de overheid en steeds meer nieuwe energieleveranciers betraden de energiemarkt. Lange tijd waren de energiebedrijven verantwoordelijk voor zowel de aanleg en het onderhoud van het energienetwerk als de levering en administratie met betrekking tot energie.

Netbeheer en energielevering

Tegenwoordig zijn de taken van netbeheer en levering helemaal gescheiden. De netbeheerders in Nederland zijn verantwoordelijk voor het stroom- en gasnetwerk. De energieleveranciers gebruiken dit netwerk om de Nederlandse huishoudens en bedrijven van energie te voorzien. Voor de levering van energie bent u niet langer afhankelijk van een regioleverancier, de energieleverancier kiest u gewoon zelf.

Stroom en gas

Zoals de naam al zegt, zorgen energieleveranciers voor de levering van energie, of anders gezegd: dat stroom (of elektriciteit) en gas uw huis bereiken. Ongemerkt gebruiken we iedere dag stroom en gas; voor het verwarmen van ons huis en het gebruik van elektrische apparaten en lampen. De energieleverancier berekent uw energieverbruik voor gas in m3. Stroom of elektriciteit wordt gemeten in kWh. Voor een juiste afrekening van energie, vraagt uw energieleverancier jaarlijks om uw meterstanden.

Landelijk energienetwerk

Op regionaal niveau zijn de netbeheerders verantwoordelijk voor het transport van gas en stroom. Maar stroom en gas moeten natuurlijk wel gedistribueerd worden vanaf de elektriciteitscentrales in het land en het aardgasveld in Slochteren (Groningen). In Nederland zorgen twee partijen voor de aansluiting op de regionale netwerken: TenneT doet dat voor stroom en zorgt voor de aanleg en het onderhoud van het hoogspanningsnet. Gasunie houdt zich bezig met de gasleidingen.

Toezicht op de energiemarkt

Om te zorgen dat alle partijen op de energiemarkt voldoende kwaliteit en eerlijke energieprijzen hanteren, is de toezichthouder ACM aangesteld. Zij verlenen vergunningen aan energieleveranciers en controleren de transportbedrijven zodat voldoende kwaliteit en betrouwbare energielevering gegarandeerd kunnen worden.

Lees ook
Opzegvergoeding energiecontract

> Alles over energie