Energiedistributie en gas: Gasunie

De Nederlandse energiemarkt bestaat uit een aantal grote bedrijven. Samen zorgen zij ervoor dat gas en stroom altijd beschikbaar zijn in alle huishoudens, kantoren en fabrieken. Het Nederlandse bedrijf Gasunie is verantwoordelijk voor het transport van aardgas. Gasunie onderhoudt het gasnetwerk, legt nieuwe gasleidingen aan en zorgt voor een veilige opslag van gas. Tegenwoordig ontwikkelt Gasunie ook de mogelijkheden voor het transport van duurzaam gas, ook wel groen gas genoemd.

Korte geschiedenis van Gasunie

In 1959 werd voor het eerst aardgas gevonden in het Groningse Slochteren. Toen begin jaren ’60 de productie van aardgas op gang kwam, is Gasunie begonnen met de aanleg van een grootschalig gastransportnetwerk. Langzaam maar zeker werden alle Nederlandse huishoudens aangesloten op het gasnet en werden ook contracten afgesloten met andere Europese landen zoals Duitsland, België en Frankrijk. Het netwerk van Gasunie bestaat inmiddels uit ruim 15.500 kilometer aan pijpleidingen. Om onafhankelijkheid en goede kwaliteit van het gasnet te garanderen is Gasunie sinds 2005 volledig in handen van de Nederlandse staat.

Gastransport

Alle activiteiten van Gasunie zijn erop gericht om de Nederlandse en internationale markt van gas te voorzien. Veiligheid en kwaliteit zijn de belangrijkste kernwaarden. Maar wat doet Gasunie nu precies?

  • Ondergrondse gasopslag
  • Verzorgen van gastransport
  • Onderhoud van de infrastructuur
  • Aanleggen van nieuwe gasleidingen

Duurzame energie

Gasunie is zich bewust van zijn belangrijke rol in de maatschappij, daarom is in de missie van Gasunie vastgelegd dat duurzaam handelen altijd één van de belangrijkste uitgangspunten moet zijn. Gasunie streeft daarom naar een verduurzaming van de gasvoorziening, door te investeren in infrastructuur die het transport van groen gas mogelijk maakt. Maar Gasunie houdt zich ook bezig met de zogenaamde footprintreductie: het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Energieleverancier en netbeheer

Om te zorgen dat gas uw huis bereikt, zijn er ook regionale netbeheerders actief. Zij zorgen voor het onderhoud van het netwerk in uw regio en als er storingen zijn, is de netbeheerder verantwoordelijk voor een snelle oplossing. Gelukkig hoeft u niet dagelijks bezig te zijn met de levering van energie. Als u vragen heeft over uw energierekening of meterstanden, dan neemt u gewoon contact op met uw energieleverancier.

UnitedConsumers Energie

Sinds 2006 bent u vrij om zelf een energieleverancier te kiezen. Of u nu wilt gaan voor een lage energieprijs, de beste service, of duurzame energie. Er is altijd een energieleverancier die bij u past. Bij UnitedConsumers Energie krijgt u korting op energie. Bovendien is duurzame energie bij ons vanzelfsprekend. Daarom betaalt u nooit iets extra voor groene stroom. Meld u dus aan voor goedkope energie. Het is zo geregeld. Goed voor elkaar.

Direct aanmelden

Meer weten over de energiemarkt?

ACM
TenneT
Energieprijzen
Regioleveranciers

> Alles over energie