Energiedistributie en stroom: TenneT

In Nederland zorgen een aantal partijen dat energie altijd beschikbaar is. Om te zorgen dat huishoudens en kantoren stroom kunnen gebruiken, zorgt het Nederlandse TenneT voor het transport van elektriciteit over het hoogspanningsnetwerk. TenneT maakt de verbinding mogelijk tussen elektriciteitsproducenten en de regionale netbeheerders. TenneT ontwikkelt ook systemen die de balans tussen vraag en aanbod van elektriciteit bewaken.

Korte geschiedenis van TenneT

De voorloper van TenneT was het Samenwerkende Elektriciteits Productiebedrijf. De SEP werd in 1949 opgericht als samenwerking tussen de verschillende energiebedrijven in Nederland met als doel om alle regionale netwerken aan elkaar te koppelen. Bij storingen konden de regionale energiebedrijven, de zogenaamde regioleveranciers, terugvallen op elkaars netwerk. In 1998 werd besloten om een onafhankelijke beheerder van het landelijke elektriciteitsnetwerk aan te stellen, dat werd TenneT. Sinds 2006 is TenneT volledig verantwoordelijk voor het hoogspanningsnet in Nederland, alle netten van 110 kV en hoger.

Onderhoud van het hoogspanningsnet

In Nederland wordt stroom getransporteerd via het hoogspanningsnet. Dit zijn alle kabels onder de grond en alle lijnen boven de grond, die we allemaal kennen van de hoogspanningsmasten. TenneT houdt zich bezig met het onderhoud van de bestaande stroomnetten en investeert in nieuwe projecten en hogere capaciteit van de hoogspanningsmasten.

Internationaal werkzaam

Sinds 2009 is TenneT ook werkzaam over de grens. Door de overname van het Duitse energiebedrijf E.ON is TenneT ook actief in grote delen van Duitsland. Sinds 2010 wordt er ook gesproken over de aanleg van een onderzeese elektriciteitsverbinding tussen Duitsland en Noorwegen.

Duurzame energie

Op internationaal gebied is ook sprake van een verregaande samenwerking tussen verschillende partijen op het gebied van duurzame energie. De energiemarkt is sterk aan het veranderen: er wordt steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen zoals waterkracht, biomassa en wind- en zonne-energie. Om in de toekomst het transport van groene stroom mogelijk te maken, moeten de netwerken worden aangepast.

Energieleverancier en netbeheer

Over energietransport en het stroom- en gasnetwerken hoeft u zich natuurlijk geen zorgen te maken. De levering van energie wordt geregeld door verschillende partijen op de energiemarkt. Bedrijven zoals TenneT en Gasunie zijn in handen van de overheid.

Uw netbeheerder is verantwoordelijk voor het regionale transport en zorgt ervoor dat stroom en gas iedere dag uw huis of bedrijf bereiken. Maar als consument heeft u het meeste te maken met uw energieleverancier. De kwaliteit en de energieprijzen worden bovendien altijd nauwlettend in de gaten gehouden door de toezichthouder ACM.

UnitedConsumers Energie

Als energieleverancier is UnitedConsumers verantwoordelijk voor de levering van uw gas en stroom. In tegenstelling tot de netbeheerder, die voor iedere regio vastligt, kiest u de energieleverancier gewoon zelf. Voor goedkope energie en de beste service bent u bij UnitedConsumers aan het juiste adres. Bij ons krijgt u altijd energie met korting, waar u ook woont, wat uw energieverbruik ook is. Overstappen is heel eenvoudig en alleen een kwestie van administratie.

Meld u aan en wij regelen de rest.

> Alles over energie