Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Capaciteitstarief

Op de jaarafrekening van uw energieleverancier staan verschillende bedragen vermeld. Eén hiervan is het capaciteitstarief. Capaciteitstarief maakt samen met de periodieke aansluitvergoeding en het meettarief onderdeel uit van de transportkosten. Wat capaciteitstarief precies is en waarom dit in rekening wordt gebracht, leest u op deze pagina.


Capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief is een vast bedrag dat u betaalt voor het transport van stroom en gas. Per product betaalt u een ander capaciteitstarief. De hoogte van deze bedragen wordt door de netbeheerder van uw energieaansluiting bepaald. Hierbij wordt er gekeken naar de hoeveelheid elektriciteit of gas die uw aansluiting kan verwerken. Hoeveel u verbruikt, is niet van invloed.


Capaciteitstarief stroom

Het capaciteitstarief van stroom is afhankelijk van het soort aansluiting. Vrijwel de meeste huishoudens beschikken over een 3x25 ampère aansluiting. Wilt u weten wat uw capaciteitstarief voor stroom bij uw netbeheerder is? Wij helpen u graag!

Capaciteitstarief stroom


Capaciteitstarief gas

Voor het capaciteitstarief gas geldt eveneens dat de hoogte van het bedrag afhankelijk is van het soort aansluiting. Als consument valt u meestal binnen het capaciteitstarief van <10m3/h. Wilt u weten wat uw capaciteitstarief voor gas bij uw netbeheerder is? Bekijk het dan snel!

Capaciteitstarief gas


Capaciteitstarief en uw energierekening

Het capaciteitstarief is niet het enige tarief dat u op uw energierekening vindt. Wilt u meer weten over de opbouw van uw energierekening? 

Energierekening uitgelegd