Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Energiebelasting: uitleg over de energiebelasting

Energiebelasting is één van de kosten die op de rekening van uw energieleverancier terug te vinden is. Energiebelasting wordt door de overheid geheven en gaat dus feitelijk gezien buiten de energiemaatschappijen om. Maar waarom betaalt u energiebelasting? En hoe is dit in 2020 geregeld?

 

Wat is energiebelasting?

De overheid heft energiebelasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Hiermee wil men bereiken dat mensen zuiniger en bewuster omgaan met energie. Voor iedere kWh aan stroom en iedere m3 aan gas die u in uw woning gebruikt, betaalt u energiebelasting.

Doordat deze heffing aan het energieverbruik is gekoppeld, betaalt u dus meer belasting als u meer energie verbruikt. De overheid wil deze belasting dan ook gebruiken om mensen te motiveren minder energie te verbruiken én energie te besparen.

Energiebelasting ODE

Naast energiebelasting ziet u nog een andere heffing op uw energierekening staan, namelijk ODE. ODE, kort voor Opslag Duurzame Energie, wordt door de overheid via uw energieleverancier in rekening gebracht. Met het geld investeert de overheid in duurzame energie.  


 

Teruggave energiebelasting

U komt in aanmerking voor de teruggaaf energiebelasting indien het huis waarin u woont gesplitst is in twee of meerdere woningen met een gedeelde elektriciteitsaansluiting. Ook bedrijven en instellingen kunnen in bepaalde situaties energiebelasting terugkrijgen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer een bedrijf elektriciteit en/of aardgas gebruikt om zelf stroom op te wekken. 


 

Hoogte energiebelasting

De hoogte van de energiebelasting wordt door de overheid bepaald. De heffing is dus bij iedere energieleverancier hetzelfde. De tarieven zijn als volgt:

Energieverbruik Energiebelasting

Tot 10.000 kWh stroom

€ 0,11822 per kWh

Tot 170.000 m3 gas

€ 0,40301 per m3


 

Energiebelasting 2020

Per 1 januari 2020 geldt er een verhoging van de energiebelasting. Voor aardgas is de energiebelasting omhoog gegaan, terwijl die van elektriciteit juist verlaagd is. Hiermee wil de overheid de keuze voor elektrische of duurzame verwarmingsopties stimuleren en ervoor zorgen dat er minder aardgas nodig is. Dit is namelijk een fossiele brandstof die op aan het raken is. Bovendien is uw woning verwarmen met aardgas slechter voor het milieu.


 

Vermindering energiebelasting

Energie wordt beschouwd als een basisbehoefte en daarom betaalt u over een deel van uw stroomverbruik geen belasting. Dit heet heffingskorting, oftewel vermindering energiebelasting. De vermindering energiebelasting is eerder in 2019 al verlaagd. In combinatie met de lagere energiebelasting op stroom betekent dit dat uw energierekening lager uit kan vallen.

Meer over heffingskorting  


 

Energiebelasting zonnepanelen

Als u zelf stroom opwekt met zonnepanelen hoeft u over deze opgewekte elektriciteit geen energiebelasting te betalen. Dit geldt echter alleen voor de stroom die u zelf verbruikt. Levert u (een deel van) de stroom (terug) aan een energieleverancier, dat wordt u door de Belastingdienst als ondernemer beschouwd. Hiervoor gelden andere regels voor.