Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Energiebelasting 2021: wat is de hoogte van de energiebelasting?

Energiebelasting is één van de kosten die op de rekening van uw energieleverancier terug te vinden is. Energiebelasting wordt door de overheid geheven en gaat dus feitelijk gezien buiten de energiemaatschappijen om. Hoeveel energiebelasting betaalt u in 2021 en hoe zit het met de teruggave energiebelasting?


Ga direct naar


 

Waarom betaal ik energiebelasting?

Overheidsheffingen, zoals de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie (ODE), zijn onderdeel van de energierekening. Door energiebelasting te heffen, wil de overheid bereiken dat mensen zuiniger en bewuster omgaan met energie. Voor iedere kWh aan stroom en iedere m3 aan gas die u in uw woning gebruikt, betaalt u energiebelasting. Doordat deze heffing aan het energieverbruik is gekoppeld, betaalt u dus meer belasting als u meer energie verbruikt.


Verhoging energiebelasting 2021

De energiebelastingen zijn per 1 januari 2021 omhoog gegaan. Voor gas is de energiebelasting met 3 cent omhoog gegaan. De energiebelasting voor stroom blijft in 2021 vrijwel gelijk. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik blijft in 2021 ongeveer evenveel belasting betalen als in 2020. Dit komt omdat een huishouden jaarlijks extra teruggave energiebelasting krijgt.


 

Vermindering energiebelasting

Energie wordt beschouwd als een basisbehoefte en daarom betaalt u over een deel van uw stroomverbruik geen belasting. Dit heet heffingskorting, oftewel vermindering energiebelasting. De vermindering energiebelasting is in 2021 vastgesteld op € 559,-. U krijgt ruim € 31,- meer terug dan in 2020.


 

Teruggave energiebelasting

U komt in aanmerking voor de teruggave energiebelasting indien het huis waarin u woont gesplitst is in twee of meerdere woningen met een gedeelde elektriciteitsaansluiting. Ook bedrijven en instellingen kunnen in bepaalde situaties energiebelasting terugkrijgen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer een bedrijf elektriciteit en/of aardgas gebruikt om zelf stroom op te wekken. 


 

Hoogte energiebelasting

De hoogte van de energiebelasting wordt door de overheid bepaald. De energiebelasting is dus bij iedere energieleverancier hetzelfde. Dit is de energiebelasting 2021:

Energieverbruik Energiebelasting

Tot 10.000 kWh stroom

€ 0,11408 per kWh

Tot 170.000 m3 gas

€ 0,42176 per m3


Energiebelasting zonnepanelen

Als u zelf stroom opwekt met zonnepanelen hoeft u over deze opgewekte elektriciteit geen energiebelasting te betalen. Dit geldt echter alleen voor de stroom die u zelf verbruikt. Levert u (een deel van) de stroom (terug) aan een energieleverancier, dat wordt u door de Belastingdienst als ondernemer beschouwd. Hiervoor gelden andere regels voor. 

Terug naar boven