Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Energiebelasting

Op de rekening van uw energieleverancier vindt u niet alleen de kosten van uw stroom- en gasverbruik. Er zijn nog andere kosten die bij u in rekening worden gebracht en één daarvan is de energiebelasting. Deze energiebelasting wordt door de overheid geheven en gaat dus buiten de energiemaatschappijen om. Op deze pagina leest u waarom u energiebelasting betaalt en hoe dit in 2020 geregeld is.

Wat is de energiebelasting?

De overheid heft belasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Hiermee wil men bereiken dat mensen zuiniger en bewuster omgaan met energie. Voor iedere kWh aan stroom en iedere m3 aan gas die u in uw woning gebruikt, betaalt u energiebelasting. Doordat deze heffing aan het verbruik is gekoppeld, betaalt u dus meer belasting als u meer energie verbruikt. De overheid wil deze belasting dan ook gebruiken om mensen te motiveren minder energie te verbruiken.

Energiebelasting 2020

Per 1 januari 2020 is de energiebelasting veranderd. De energiebelasting die u voor aardgas betaalt is verhoogd, terwijl die van elektriciteit juist verlaagd is. Hiermee wil de overheid de keuze voor elektrische of duurzame verwarmingsopties stimuleren en ervoor zorgen dat er minder aardgas nodig is. Dit is namelijk een fossiele brandstof die op aan het raken is.

Hoeveel energiebelasting betaal ik?

De hoogte van de energiebelasting wordt door de overheid bepaald. De heffing is dus bij iedere energieleverancier hetzelfde. De tarieven zijn als volgt:

Energieverbruik Kosten

Tot 10.000 kWh stroom

€ 0,11822 per kWh

Tot 170.000 m3 gas

€ 0,40301 per m3

Vermindering energiebelasting

Energie wordt beschouwd als een basisbehoefte en daarom betaalt u over een deel van uw stroomverbruik geen belasting. Dit wordt de vermindering energiebelasting genoemd en deze wordt verrekend per elektriciteitsaansluiting. De vermindering energiebelasting is eerder in 2019 al verlaagd. In combinatie met de lagere energiebelasting op elektriciteit betekent dit dat uw energierekening lager uit zal vallen.  

Teruggave energiebelasting

Is het huis waarin u woont gesplitst in twee of meerdere woningen is er sprake van een gedeelde elektriciteitsaansluiting? Dan komt u in aanmerking voor een teruggaaf van de energiebelasting. Ook bedrijven en instellingen kunnen in bepaalde situaties energiebelasting terugkrijgen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer een bedrijf elektriciteit en/of aardgas gebruikt om zelf stroom op te wekken. 

Energiebelasting zonnepanelen

Als u zelf stroom opwekt met zonnepanelen hoeft u over deze opgewekte elektriciteit geen energiebelasting te betalen. Dit geldt echter alleen voor de stroom die u zelf verbruikt. Levert u (een deel van) de stroom (terug) aan een energieleverancier, dat wordt u door de Belastingdienst als ondernemer beschouwd. Hiervoor gelden andere regels die u hier kunt teruglezen