Energiebelasting op uw energierekening

Om energie besparing te stimuleren heft de overheid belasting over energie. Dit geldt zowel voor stroom als voor gas. Energie is nodig om onze apparaten te gebruiken en het huis te verwarmen. Maar energieverbruik is niet zo goed voor het milieu. Bij de productie van energie komt CO2 vrij, één van de belangrijkste oorzaken van het versterkte broeikaseffect. Daarom wordt een deel van de energiebelasting geïnvesteerd in duurzame energie.

Ga voor een goedkope en duurzame energieleverancier. UnitedConsumers Energie heeft 100% groene stroom, en daarvoor betaalt u niets extra. U krijgt bovendien altijd een welkomstbonus van € 20,00 en 10% korting op het gemiddelde tarief van de tien grootste energieleveranciers van Nederland. Zo doen we dat.

Goedkope energie

Energierekening

U betaalt energiebelasting aan uw energieleverancier. U vindt de energiebelasting terug op uw energierekening. Wij dragen de belasting voor u af aan de belastingdienst. Ongeveer een derde deel van uw energierekening bestaat uit belastingen voor gas en stroom.

Tarieven en belasting

De energiebelasting wordt berekend op basis van de hoeveel energie die u heeft verbruikt. Voor stroom gaat dit over het aantal kWh en bij gas om hoeveel m3 u verbruikt. De tarieven worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Voor een overzicht van de tarieven voor energiebelasting kunt u terecht bij de Belastingdienst.

BTW op energie

Ook voor energie geldt een BTW-tarief. U betaalt 21% BTW over uw gehele rekening: voor de levering, voor de netwerkkosten, maar ook over de energiebelasting. Dit bedrag wordt ingehouden door uw energieleverancier en vindt u terug op uw energierekening.

Heffingskorting

Hoeveel u ook bespaart en hoe zuinig u ook omgaat met energie, ieder huishouden heeft een basisbehoefte aan gas en stroom. De overheid houdt daar rekening mee en daarom is de heffingskorting ingevoerd. U krijgt een vast bedrag aan korting per jaar op de energiebelasting. Deze vindt u terug op uw energierekening onder de post heffingskorting.

Meer informatie over uw energierekening

Gemiddeld energieverbruik
Enkeltarief en dubbeltarief 
Heffingskorting energie
Gasregiotoeslag
Netwerkkosten
Slimme meter
Meterstanden
Energieprijzen

> Alles over energie