Contact
Mijn UnitedConsumers

Energiebelasting 2024

Energiebelasting is één van de kosten die op de rekening van je energieleverancier terug te vinden is. Energiebelasting wordt door de overheid geheven en gaat dus feitelijk gezien buiten de energiemaatschappijen om. Hoeveel energiebelasting betaal je in 2024? En hoe zit het met de teruggave energiebelasting? 

Waarom betaal ik energiebelasting?

Overheidsheffingen, zoals de energiebelasting en btw, zijn onderdeel van de energierekening. Door energiebelasting te heffen, wil de overheid bereiken dat mensen zuiniger en bewuster omgaan met energie. Voor iedere kWh aan stroom en iedere m3 aan gas die je in je woning gebruikt, betaal je energiebelasting.


dirk expert energie

bespaartip zorgverzekering Tip van onze expert

"De energiebelasting is afhankelijk van je energieverbruik. Dat betekent dat je minder energiebelasting betaalt, als je op jouw stroom- en gasverbruik bespaart. Wij helpen je daarbij met onze handige energie bespaartips!"

Dirk Mutsaers - Expert energie


Hoe betaal ik energiebelasting?

De energiebelasting betaal je maandelijks aan je energieleverancier. En die draagt de belasting weer af aan de Belastingdienst. De energiebelasting is verwerkt in jouw termijnbedrag. De hoogte van de energiebelasting die je betaalt, vind je in jouw energiecontract. Gemiddeld bedraagt de energiebelasting 30% van de totale energierekening. 


Energiebelasting 2024

Dit is goed om te weten over de energiebelasting vanaf 1 januari 2024:

  • De btw op energie staat weer op 21%.
  • De teruggave energiebelasting wordt € 631,39 inclusief btw.
  • De energiebelasting bedraagt € 0,705441 per m3 gas en € 0,13165 per kWh stroom

 

Vermindering energiebelasting

Energie wordt beschouwd als een basisbehoefte en daarom betaal je over een deel van je stroomverbruik geen belasting. Dit heet heffingskorting, oftewel vermindering energiebelasting. De Belastingdienst heeft de vermindering energiebelasting in 2024 vastgesteld op € 631,39 inclusief btw.


 

Teruggave energiebelasting

Je komt in aanmerking voor de teruggave energiebelasting indien het huis waarin je woont gesplitst is in twee of meerdere woningen met een gedeelde elektriciteitsaansluiting. Ook bedrijven en instellingen kunnen in bepaalde situaties energiebelasting terugkrijgen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer een bedrijf elektriciteit en/of aardgas gebruikt om zelf stroom op te wekken.

Teruggave energiebelasting instellingen 

Sommige instellingen kunnen in aanmerking komen voor teruggaaf van een deel van de energiebelasting. De teruggaaf energiebelasting is 50% van de energiebelasting die de energieleverancier in rekening heeft gebracht min de heffingskorting van de energiebelasting.

Teruggaaf energiebelasting

Om zeker te weten of je voor een teruggaaf energiebelasting in aanmerking komt, kun je jezelf melden bij de Belastingdienst kantoor Emmen - het Energieteam. Zij behandelen dergelijke aanvragen en regelen de uitbetaling van de teruggave energiebelasting - mits je daarvoor in aanmerking komt. 


 

Hoogte energiebelasting

De hoogte van de energiebelasting wordt door de overheid bepaald. De energiebelasting is dus bij iedere energieleverancier hetzelfde. Dit is de energiebelasting 2024:

  Energiebelasting 2024 (incl. btw)
Stroom per kWh € 0,13165 per kWh
Gas per m3 € 0,705441 per m3
Bron: De Belastingdienst  

Energiebelasting zonnepanelen

Als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen, hoef je over deze opgewekte elektriciteit geen energiebelasting te betalen. Dit geldt echter alleen voor de stroom die je zelf verbruikt. Lever je (een deel van) de stroom (terug) aan een energieleverancier, dat word je door de Belastingdienst als ondernemer beschouwd. Hiervoor gelden andere regels.


Heb je een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen je graag!