Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Vastrecht energie: de vaste leveringskosten

Vastrecht werd voorheen gebruikt als aanduiding voor de vaste leveringskosten. Tegenwoordig wordt voornamelijk de term 'vaste leveringskosten' gebruikt door energieleveranciers. Wat zijn vaste leveringskosten en waar vindt u deze terug? 


Vastrecht energie

De vaste leveringskosten zijn kosten die u altijd betaalt, ook al verbruikt u geen energie. De vaste leveringskosten (vastrecht) betaalt u maandelijks aan uw energieleverancier. Energiemaatschappijen mogen zelf bepalen hoe hoog de vaste leveringskosten zijn. Daarom kunnen deze vaste leveringskosten per energieleverancier erg verschillen. 

afbeelding

Waarom betaal ik vaste leveringskosten?

Uw energieleverancier maakt kosten om u van stroom en/of gas te voorzien. Denk maar aan het onderhoud van de meters, het gebruik van apparatuur en administratiekosten. Deze kosten worden aan u doorberekend in vaste leveringskosten. Op die manier draagt u bij aan een goede levering van de energie.

afbeelding

Vastrecht gas en stroom

De vaste leveringskosten zijn een vast onderdeel van uw energierekening. Uw energierekening voor gas en/of stroom bestaat grofweg uit twee elementen: de vaste leveringkosten en de variabele leveringskosten. De variabele leveringskosten zijn afhankelijk van uw verbruik en de vaste leveringskosten staan - zoals de naam al zegt - vast.

stroom

Waar vind ik de vaste leveringskosten?

De vaste leveringskosten vindt u terug op uw energierekening. De energierekening betaalt u aan de energieleverancier en is opgebouwd uit verschillende bedragen. Waar bestaat de energierekening uit? Wij helpen u!

Terug naar boven