Variabele leveringskosten op uw energierekening

Op uw energierekening vindt u een overzicht van de hoeveelheid stroom en gas die u heeft verbruikt in het afgelopen jaar. Het verbruik wordt berekend aan de hand van de door u doorgeven meterstanden. Aan uw energieleverancier betaalt u variabele leveringskosten voor het energieverbruik en een aantal vaste leveringskosten voor de geleverde diensten.

Variabele leveringskosten voor gas

Gas is vaak de grootste kostenpost op uw energierekening. De gasprijs per m3 is ook hoger dan de stroomprijs per kWh. Hoeveel u betaalt voor gasverbruik is afhankelijk van het aantal verbruikte m3 (kubieke meter) gas, de energieprijs van gas en de vaste leveringskosten voor uw gasaansluiting.

Netbeheerkosten voor gas
De netbeheerder zorgt voor de aanleg en het onderhoud van het gasnetwerk. De kosten hiervoor betaalt u aan uw energieleverancier, die deze netbeheerkosten voor gas weer aan de netbeheerder afdraagt.

Regiotoeslag gas

Voor gas geldt nog een extra toeslag, de zogenaamde regiotoeslag gas. Deze kostenpost heeft te maken met het transport van gas naar uw huis. Gas wordt namelijk gewonnen in Slochteren, in de buurt van Groningen. Hoe verder u van de gaswinningsplaats in Slochteren woont, hoe hoger de toeslag. De energieleverancier bepaalt de hoogte van de regiotoeslag gas.

Variabele leveringskosten voor stroom

De variabele leveringskosten voor stroom worden bepaald aan de hand van uw elektriciteitsverbruik in kWh. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de stroomprijs, de hoeveelheid elektriciteit die u verbruikt en vaste leveringskosten voor het gebruik van het stroomnet.

Netbeheerkosten voor stroom
De netbeheerder zorgt voor de aanleg en het onderhoud van het stroomnetwerk. De kosten hiervoor betaalt u aan uw energieleverancier, die deze netbeheerkosten voor stroom weer aan de netbeheerder afdraagt.

Enkeltarief en dubbeltarief

De stroomprijs is ook afhankelijk van het gekozen tarief: enkeltarief of dubbeltarief. Enkeltarief heeft altijd een vaste prijs: 24 uur per dag, 7 dagen per week. Bij dubbeltarief gelden normaal- en daluren. Dat betekent dat u ‘s avonds en in het weekend minder betaalt voor stroom en overdag wat meer. Op uw energierekening vindt u welk tarief u betaalt  voor stroom.

Wilt u weten wat voor u voordeliger is? Doe dan onze Piek-Dal Check of bekijk hoeveel u kunt besparen met goedkope energie van UnitedConsumers. U verdient meer.

Direct besparen

Meer informatie over uw energierekening

Verminderde energiebelasting
Gemiddeld energieverbruik
Energiebelasting
Termijnbedrag
Slimme meter
 

> Alles over energie