Contact
Mijn UnitedConsumers

Vaste leveringskosten: wat is het vastrecht?

Ruim 40% van uw energierekening bestaat uit leveringskosten. De leveringskosten omvatten de kosten voor gas en stroom en bestaan uit variabele leveringskosten en vaste leveringskosten. Vaste leveringskosten is sinds 2015 de nieuwe benaming voor vastrecht energie. Maar wat zijn de vaste leveringskosten en waar vindt u deze terug?  

Vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten (voorheen vastrecht) zijn kosten die u altijd betaalt, ongeacht uw verbruik. De kosten voor vastrecht betaalt u maandelijks voor overige kosten, zoals het leveren en vervoeren van de energie. Energiemaatschappijen mogen zelf bepalen hoe hoog de vaste leveringskosten zijn. Daarom kunnen deze kosten per energieleverancier erg verschillen.   


 

Waarom betaal ik vaste leveringskosten?

Uw energieleverancier maakt kosten om u van stroom en/of gas te voorzien. Denk maar aan het onderhoud van de meters, het gebruik van apparatuur en administratiekosten. Deze kosten worden aan u doorberekend in vaste leveringskosten (vastrecht energie). Op die manier draagt u bij aan een goede levering van de energie.


 

Vastrecht gas en stroom

De vaste leveringskosten zijn een vast onderdeel van uw energierekening. Uw energierekening voor gas en/of stroom bestaat grofweg uit twee elementen: de vaste leveringkosten en de variabele leveringskosten. De variabele leveringskosten zijn afhankelijk van uw verbruik en de vaste leveringskosten staan - zoals de naam al zegt - vast.

Hoe hoog zijn de vaste leveringskosten?

De vaste leveringskosten zijn per energieleverancier verschillend. De hoogte van uw vastrecht energie (vaste leveringskosten) wordt dus bepaald door uw energieleverancier. Wel wordt door de Autoriteit Consument & Markt gecontroleerd of de vaste leveringskosten die u betaalt redelijk zijn. 


 

Waar vind ik de vaste leveringskosten?

De vaste leveringskosten vindt u terug op uw energierekening. De energierekening betaalt u aan de energieleverancier en is opgebouwd uit verschillende bedragen. Waar bestaat de energierekening uit? Wij helpen u!


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 16-2-2023 |

dirk expert energie