Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Vastrecht (vaste leveringskosten)

Uw energierekening bestaat uit meerdere bedragen. Eén daarvan is wat u voor uw energieverbruik moet betalen, maar ook andere kosten zoals die van het netwerk en belastingen staan op de rekening vermeld. Hiertoe behoort ook het vastrecht, wat ook wel de vaste leveringskosten wordt genoemd. Wat dit precies inhoudt, leest u op deze pagina.

Wat is vastrecht?

Het kan wat verwarrend zijn: op uw energierekening staan namelijk variabele leveringskosten en vaste leveringskosten. Het eerste bedrag (de variabele leveringskosten) is wat u betaalt voor uw energieverbruik en deze zijn dan ook variabel. De vaste leveringskosten is, zoals de naam al zegt, een vast bedrag. Dit betaalt u direct aan uw energieleverancier. Het vastrecht is voor stroom en gas meestal ongeveer gelijk.

Energiemaatschappijen mogen zelf bepalen hoe hoog het vastrecht is. Daarom kunnen de vaste leveringskosten per energieleverancier erg verschillen. Bent u op zoek naar een goedkoop energiecontract? Let dan niet alleen op de tarieven van de energie, maar ook op de vaste leveringskosten die de leverancier u in rekening brengt. Door hoge vaste leveringskosten kan de jaarafrekening toch verrassend hoog zijn.

Vastrecht: waarom betalen we dit?

Uw energieleverancier maakt kosten om u van stroom en/of gas te voorzien. Denk maar aan het onderhoud van de meters, het gebruik van apparatuur en administratiekosten. Deze kosten worden aan u doorberekend in het vastrecht. Op die manier draagt u bij aan een goede levering van de energie.