Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Vastrecht (vaste leveringskosten)

Uw energierekening bestaat uit meerdere bedragen. Eén daarvan is wat u voor uw energieverbruik moet betalen, maar ook andere kosten zoals die van het netwerk en belastingen staan op de rekening vermeld. Hiertoe behoort ook het vastrecht, wat ook wel de vaste leveringskosten wordt genoemd. Wat dit precies inhoudt, leest u op deze pagina.


Vastrecht: wat is het?

Het kan wat verwarrend zijn: op uw energierekening staan namelijk variabele leveringskosten en vaste leveringskosten. Het eerste bedrag (de variabele leveringskosten) is wat u betaalt voor uw energieverbruik - en zijn daarom dus 'variabel'.

Maar wat is vastrecht? De vaste leveringskosten is, zoals de naam al zegt, een vast bedrag. Dit betaalt u direct aan uw energieleverancier. Het wordt daarom vastrecht energie genoemd. De vaste leveringskosten voor stroom en gas meestal ongeveer gelijk.

Vaste leveringskosten

Energiemaatschappijen mogen zelf bepalen hoe hoog het vastrecht is. Daarom kunnen deze vaste leveringskosten per energieleverancier erg verschillen. Bent u op zoek naar een goedkoop energiecontract? Let dan niet alleen op de tarieven van de energie, maar ook op de vaste leveringskosten die de leverancier u in rekening brengt. Door hoge vaste leveringskosten, kan de jaarafrekening toch verrassend hoog zijn.

Wilt u meer weten over de bedragen op uw energierekening? Wij leggen het aan u uit! 

Energierekening uitgelegd


Vastrecht: waarom betalen we dit?

Uw energieleverancier maakt kosten om u van stroom en/of gas te voorzien. Denk maar aan het onderhoud van de meters, het gebruik van apparatuur en administratiekosten. Deze kosten worden aan u doorberekend in het vastrecht. Op die manier draagt u bij aan een goede levering van de energie.