Contact
Mijn UnitedConsumers

Vaste leveringskosten: wat is het vastrecht?

Ruim 40% van je energierekening bestaat uit leveringskosten. De leveringskosten omvatten de kosten voor gas en stroom en bestaan uit variabele leveringskosten en vaste leveringskosten. Vaste leveringskosten is sinds 2015 de nieuwe benaming voor vastrecht energie. Maar wat zijn de vaste leveringskosten en waar vind je deze terug? 

Vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten (voorheen vastrecht) zijn kosten die je altijd betaalt, ongeacht je verbruik. De kosten voor vastrecht betaal je maandelijks voor overige kosten, zoals het leveren en vervoeren van de energie. Energiemaatschappijen mogen zelf bepalen hoe hoog de vaste leveringskosten zijn. Daarom kunnen deze kosten per energieleverancier erg verschillen.   


 

Waarom betaal ik vaste leveringskosten?

Je energieleverancier maakt kosten om je van stroom en/of gas te voorzien. Denk maar aan het onderhoud van de meters, het gebruik van apparatuur en administratiekosten. Deze kosten worden aan je doorberekend in vaste leveringskosten (vastrecht energie). Op die manier draag je bij aan een goede levering van de energie.


 

Vastrecht gas en stroom

De vaste leveringskosten zijn een vast onderdeel van je energierekening. Je energierekening voor gas en/of stroom bestaat grofweg uit twee elementen: de vaste leveringkosten en de variabele leveringskosten. De variabele leveringskosten zijn afhankelijk van je verbruik en de vaste leveringskosten staan - zoals de naam al zegt - vast.

Hoe hoog zijn de vaste leveringskosten?

De vaste leveringskosten zijn per energieleverancier verschillend. De hoogte van je vastrecht energie (vaste leveringskosten) wordt dus bepaald door je energieleverancier. Wel wordt door de Autoriteit Consument & Markt gecontroleerd of de vaste leveringskosten die je betaalt redelijk zijn.


dirk expert energie

bespaartip zorgverzekering Goed om te weten

"Je betaalt vaste leveringskosten voor gas en stroom afzonderlijk. Neem je alleen stroom af? Dan betaal je alleen vaste leveringskosten voor stroom. Als je een apart energiecontract voor gas hebt, betaal je enkel vaste kosten voor gas."

Dirk Mutsaers - Expert energie


 

Waar vind ik de vaste leveringskosten?

De vaste leveringskosten vind je terug op je energierekening. De energierekening betaal je aan de energieleverancier en is opgebouwd uit verschillende bedragen. Waar bestaat de energierekening uit? Wij helpen je!