Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Veelgestelde vragen over energie

Heeft u een vraag over uw energiecontract of de werkwijze van UnitedConsumers? Dan helpen wij u graag! Bekijk op deze pagina de meestgestelde vragen over energie.

 

Stijging van de energieprijzen

Om de stijging van de energierekening te verminderen, neemt het kabinet per 1 januari 2022 diverse maatregelen. Het gaat om een extra heffingskorting op de energierekening en daarbovenop een verlaging van het belastingtarief op stroom in 2022. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik* betekent dit een daling van het belastingdeel van ongeveer 400 euro op jaarbasis. In de praktijk zal dat bedrag per huishouden verschillen, dit hangt af van het energieverbruik. U ziet deze kortingen volgend jaar op uw jaarafrekening.

De belastingkorting op de energierekening wordt verhoogd met € 230,00 inclusief btw. Het belastingtarief op elektriciteit (eerste schijf) gaat omlaag met 8,4 cent inclusief btw.

 

* Het Planbureau voor de Leefomgeving schat voor 2022 een gemiddeld verbruik op 1.170 m3 gas en ruim 2.384 kWh elektriciteit.

 

 

U hoeft zich geen zorgen te maken dat u zonder energie komt te zitten. Als consument bent u altijd zeker van energielevering. We doen vooraf voorspellingen van het stroom- en gasverbruik van onze deelnemers zodat we u altijd van energie kunnen voorzien.

Bij een vast contract staan de tarieven vast tot het einde van de contractdatum. Tot die tijd betaalt u het tarief zoals in uw contract vermeld staat. Loopt uw vaste contract binnenkort af en kiest u niet voor een nieuw vast contract? Dan ontvangt u automatisch een variabel tarief. De tarieven voor een variabel contract worden twee keer per jaar gewijzigd: op 1 januari en op 1 juli.

U hoeft niks te doen. De variabele tarieven wijzigen ieder jaar op 1 januari en 1 juli. Op dit moment is het gunstig om een variabel contract te hebben. De prijs die u betaalt is namelijk lager dan wanneer u nu een nieuw vast contract zou afsluiten.

Op dit moment kunt u geen nieuw variabel contract afsluiten. We verwachten dat de variabele tarieven in januari ook zullen stijgen. Daarom is ons variabel aanbod tijdelijk niet beschikbaar. Indien u nu een nieuw energiecontract zoekt, kan het beter zijn om voor een eenjarig contract met een vaste prijs te kiezen. Energieprijzen kunnen namelijk ook op termijn weer gaan dalen, bij bijvoorbeeld een milde winter.

Op dit moment kunt u tijdelijk geen driejarig contract afsluiten. Energieprijzen kunnen namelijk ook op termijn weer gaan dalen, bij bijvoorbeeld een milde winter of veranderingen in de markt. We verwachten dat het driejarig aanbod in het eerste kwartaal van volgend jaar weer beschikbaar is. Indien u nu een nieuw energiecontract zoekt, kan het beter zijn om voor een kortdurend contract te kiezen.

 

Aanvragen en opzeggen

U kunt uzelf eenvoudig online aanmelden voor energie met korting van UnitedConsumers én het is zo geregeld. Binnen 2 minuten weet u al wat u gaat besparen!

Energie aanvragen

Heeft u liever persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

kalender uc

Wij zorgen ervoor dat uw aanvraag soepel verloopt. Binnen 5 dagen na de aanvraag ontvangt u de leveringsovereenkomst per e-mail. Vanaf dat moment heeft u 14 dagen bedenktijd en kunt u kosteloos annuleren.
 

papier en pen

Wij zeggen het contract voor u op. Daarbij houden we rekening met de door u gewenste startdatum. Ontvangt u een boete van uw huidige leverancier? Dan vergoeden wij deze in de meeste gevallen voor u. Bekijk hiervoor uw productvoorwaarden.
 

envelop mail pen

Rond de start van de levering ontvangt u een e-mail voor het doorgeven van uw meterstanden. Zo weten wij vanaf welke meterstand uw energieverbruik start. Heeft u een slimme meter? Dan worden de standen automatisch uitgelezen.
 

spaarvarken rechts

Het is zover, de levering is gestart! Vanaf nu start u met besparen op uw energierekening. Ook kunt u eenvoudig via Mijn UnitedConsumers uw energiezaken regelen.

Wij regelen de opzegging bij uw huidige leverancier en houden daarbij rekening met de door u gewenste startdatum. Hierbij houden wij ons uiteraard ook aan de opzegtermijn.

De duur van het contract is afhankelijk van de looptijd en het soort tarief dat u gekozen heeft. U heeft bij UnitedConsumers de keuze uit een looptijd van 1 of 3 jaar. U kunt de looptijd altijd terugzien in de leveringsovereenkomst.

Heeft u de sleutels van uw nieuwe woning al ontvangen en een brief gekregen van uw netbeheerder om zo snel mogelijk uw energie te regelen? Of wordt uw huis eerder opgeleverd dan verwacht? Dan heeft u met spoed energie nodig!

Neemt u dan contact op met onze klantenservice. Wij beoordelen uw situatie en kijken naar de mogelijkheden.

Het kan zijn dat uw huidige energieleverancier een opzegboete in rekening brengt voor uw overstap naar UnitedConsumers. Wij vergoeden deze boete voor u.

Hiervoor hebben wij, binnen 3 maanden na de overstap, de factuur van de opzegboete van u nodig. Deze kunt u per mail naar ons toesturen. Wij zorgen er dan voor dat u dit bedrag na het eerste volledige uitgediende contractjaar terugkrijgt.

Heeft u uw energiecontract via een vergelijkingssite afgesloten? Dan gelden er mogelijk andere voorwaarden. Raadpleeg hiervoor uw leveringsovereenkomst of neem contact op met onze klantenservice.

Maximale vergoeding
Wij houden ons aan de bedragen die door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn vastgesteld. Bij een 1-jarige overeenkomst vergoeden wij uw overstapboete tot € 100,00 voor stroom én gas (€ 50,00 voor stroom en € 50,00 voor gas). Sluit u een 3-jarige overeenkomst af? Dan vergoeden wij de overstapboete tot € 250,00 voor stroom én gas (€ 125,00 voor stroom en € 125,00 voor gas).

Wilt u uw energiecontract bij UnitedConsumers opzeggen? Dan vinden wij dat natuurlijk hartstikke jammer! Uw opzegging dient u binnen 6 tot 8 weken voor het einde van uw lopende contract door te geven aan onze adviseurs van de klantenservice.

Telefoon:  040 – 235 05 60  (ma t/m vrij: 08.00 tot 21.00 uur. Zaterdag: 08.30 tot 17.00 uur).
E-mail: energie@unitedconsumers.com

Uw maandbedrag wordt berekend op basis van uw gemiddelde (te verwachten) jaarverbruik. U ontvangt een naheffing wanneer u meer heeft verbruikt dan waar u per maand voor heeft betaald.

Bent u net na de wintermaanden overgestapt? Dan is de kans groot dat u een naheffing heeft ontvangen. In de wintermaanden verbruikt u vaak meer gas, dan waar u per maand voor betaalt. In de zomermaanden verbruikt u vaak een stuk minder gas, maar blijft u evenveel betalen als in de wintermaanden. Met de zomermaanden trekt u daarom als het ware het hoge verbruik van de winter weer recht.


 
Overstappen energie grafiek
 

 

Meterstanden, verbruik en netbeheerder

Rond de start van de levering ontvangt u een e-mail om uw meterstanden door te geven. Wanneer wij deze niet op tijd van u ontvangen, sturen wij u een herinneringsmail.

Mochten wij alsnog niets van u vernemen, dan zijn wij genoodzaakt om de meterstanden voor u te berekenen. Bij een te lage of hoge inschatting kan dit gevolgen hebben voor uw jaarrekening. Wij adviseren u om daarom altijd uw meterstanden tijdig aan ons door te geven.

Heeft u een slimme meter? Dan hoeft u niets te doen. Wij lezen uw meterstanden automatisch op het juiste moment voor u uit.

Het kan zo zijn dat wij u vragen om uw meterstanden, terwijl u een slimme meter heeft. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom wij uw meter niet uit kunnen lezen, bijvoorbeeld wanneer er een probleem is met de communicatiemodule van de meter. Wanneer u ons de juiste meterstanden doorstuurt, kunnen wij uw rekening baseren op uw werkelijk verbruik. En dat is wel zo fijn!

Heeft u een slimme meter? Dan ontvangt u iedere maand een overzicht van uw verbruik. Ligt uw energieverbruik hoger of lager dan u had verwacht? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Denk aan:

  • Nieuwe CV-ketel
  • Gebruik van zonnepanelen
  • Wijziging in uw gezinssituatie
  • Wijzigingen in de isolatie van uw woning
  • Nieuwe apparaten met een hoog verbruik

Zijn er geen aanwijsbare oorzaken voor de verhoging van uw gasverbruik? Dan kunt u overwegen een check op uw CV-ketel uit te laten uitvoeren door een installatiebedrijf. Is uw stroomverbruik hoger zonder aanwijsbare oorzaak? Met een energiemeter kunt u meten welke apparaten in uw woning (te)veel energie verbruiken.

Slimme keuze
Heeft u nog bespaartegoed? In onze Kadoshop vindt u veel producten die u helpen besparen op uw energieverbruik. Denk aan slimme thermostaten of een control station waarmee u uw elektrische apparatuur draadloos kunt bedienen en energiezuinig kan programmeren.

Dit kan verschillende redenen hebben.

  • U heeft geen slimme meter waardoor uw standen niet uitgelezen worden.
  • Heeft u wel een slimme meter? Dan kan er sprake zijn van een tijdelijke storing in uw meter.
  • We zijn pas net gestart met leveren. Pas na 2 opeenvolgende maanden van leveren kunnen wij uw verbruik tonen.

Uw netbeheerder kan u meer informatie geven over uw specifieke situatie. Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg van de netten, het transport van elektriciteit of gas, en voor de slimme meters. Bekijk welke netbeheerder in uw regio actief is.

Ieder huis is aangesloten op het elektriciteits- en gasnetwerk. UnitedConsumers Energie levert gas en stroom via dit netwerk. Als u wisselt van energieleverancier verandert er niets aan uw aansluiting en u houdt gewoon gas en stroom. Uw netbeheerder is verantwoordelijk voor het transport van energie naar uw huis en voor het onderhoud van het netwerk.

Als consument heeft u niet zo vaak te maken met de netbeheerder. Alleen als er storingen zijn of als u vragen heeft over uw meter. U kunt niet zelf een netbeheerder kiezen, deze wordt per regio aangewezen.

Bekijk hier wie uw netbeheerder is

U vindt uw netbeheerder ook altijd op uw jaarrekening, uw fysieke aansluiting of in het online EAN-codeboek.

 

Wijzigingen en storingen

Wanneer u gaat verhuizen zorgen wij voor een soepele overgang. Geef uw verhuizing minimaal 2 weken van tevoren aan ons door via het online verhuisformulier. Of neem contact op met onze klantenservice. Wij zorgen dan voor de afmelding van het oude adres en aanmelding van het nieuwe adres bij uw netbeheerder.

Tip! Maak een foto van de begin-en eindstanden van de nieuwe en oude woning. Zo voorkomt u eventuele discussies achteraf.

Verhuisformulier

Heeft u een gas- of stroomstoring? Of ruikt u een gaslucht? Dan kunt u bellen met het nationale storingsnummer 0800-9009. Zij zorgen ervoor dat uw melding terechtkomt bij de netbeheerder van uw regio. Deze netbeheerder beheert de aansluitingen en het onderhoud van het energienetwerk.

 

Tarieven en betaling

Onze energieprijzen zijn gebaseerd op de gemiddelde energieprijs van de 10 grootste leveranciers in Nederland. Hierop geven wij u 10% extra korting. Zo bent u altijd voordelig uit.

U heeft daarbij de keuze uit vaste of variabel tarieven. Met het vaste tarief kiest u voor zekerheid gedurende de hele looptijd. Kiest u voor variabele tarieven? Dan kunnen uw tarieven schommelen. De tarieven worden jaarlijks in januari en juli vastgesteld voor de daaropvolgende periode.

Bereken uw maandbedrag

Heeft u al gas of stroom via UnitedConsumers?
Uw tarieven kunt u altijd terugvinden in uw leveringsovereenkomst.

Uw termijnbedrag baseren wij het eerste contractjaar op het door u doorgegeven verbruik. Na het eerste jaar stellen wij uw nieuwe termijnbedrag vast op basis van het gemiddelde verbruik van uw woning. In uw jaarnota informeren wij u over het nieuwe termijnbedrag.

Verwacht u meer of minder energie te verbruiken? Dan kunt u het termijnbedrag altijd aanpassen. Dat kan eenvoudig via Mijn UnitedConsumers. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze klantenservice.

Heeft u zonnepanelen?

UnitedConsumers hanteert een minimaal termijnbedrag van € 15,-. Wekt u meer energie op dan u afneemt? Dan wordt het teveel betaalde bedrag op uw jaarnota in mindering gebracht.

Aanpassen termijnbedrag

Iedere maand rond de 27e incasseren wij het maandelijkse termijnbedrag van uw rekening. Ook de jaarnota vindt plaats via automatische incasso.

Neemt u al gas of stroom af en wilt u uw bankrekeningnummer controleren of wijzigen? Via Mijn UnitedConsumers heeft u altijd toegang tot uw persoonsgegevens.

Mijn UnitedConsumers

U ontvangt de jaarnota aan het einde van ieder contractjaar. Hierin vindt u onder andere informatie over uw verbruik, het te ontvangen of te betalen bedrag en uw nieuw termijnbedrag.

Zodra uw jaarnota is opgesteld ontvangt u hierover bericht via e-mail. De jaarnota staat dan voor u klaar in Mijn UnitedConsumers.

De totaalprijs per kWh en m3 bestaat uit drie onderdelen: de variabele leveringskosten, Opslag Duurzame Energie (ODE) en de energiebelasting. U kunt deze kosten terugvinden in het ‘tarieven en kortingen’ overzicht. Heeft u hier vragen over? Wij helpen u graag!

 

Korting en bespaartegoed

De korting wordt jaarlijks, na de jaarnota, bijgeschreven in uw persoonlijke bespaartegoed. Hierna kunt u het bedrag uit laten keren op uw bankrekening of besteden in onze Kadoshop.

Heeft u al gas of stroom van UnitedConsumers en wilt u weten welke korting u krijgt? U vindt de korting in uw leveringsovereenkomst.

Na het eerste jaar schrijven wij de welkomstbonus bij in uw persoonlijke bespaartegoed. Dit geldt ook bij een driejarig contract. Hierna kunt u het bedrag laten uitkeren op uw bankrekening of besteden in onze Kadoshop.

Heeft u uw energiecontract via een prijsvergelijker afgesloten? Dan verrekenen wij de welkomstbonus, na het eerste jaar, direct met uw jaarnota.

U krijgt 10% korting op uw daadwerkelijke verbruik. Het maandelijkse termijnbedrag is gebaseerd op een schatting van uw verbruik. Pas bij het opmaken van de jaarnota weten we hoeveel u precies verbruikt heeft in het afgelopen jaar. We kunnen dan de 10% korting berekenen. Deze korting storten wij in uw persoonlijke bespaartegoed.

De korting ontvangt u in een persoonlijk bespaartegoed. U kunt uw persoonlijke bespaartegoed eenvoudig bekijken door in te loggen op Mijn UnitedConsumers. Hier kunt het bedrag uit laten keren of besteden in onze Kadoshop.

Let op: uw korting en welkomstbonus worden na één jaar, vanaf de start van de energielevering, bijgeschreven in uw bespaartegoed.

Via Mijn UnitedConsumers kunt u op elk moment uw bespaartegoed inzien en beheren. Met één druk op de knop kunt u het gespaarde bedrag, of een deel ervan, uit laten keren op uw bankrekening. Wanneer u de uitbetaling vóór de 10e van de maand aanvraagt, ontvangt u het bedrag tussen de 15e en de 20e van diezelfde maand op uw bankrekening.

U kunt het bedrag ook besteden in onze Kadoshop.

 

Let op: uw korting en welkomstbonus worden na één jaar, vanaf de start van de energielevering, bijgeschreven in uw bespaartegoed.

De korting die vermeld staat bij ‘uw totale korting’ is berekend over het eerste jaar. Na het eerste loopjaar van uw contract krijgt u eenmalig de welkomstbonus uitgekeerd. De korting die u in uw persoonlijke bespaartegoed ontvangt, zal de jaren erna dus lager zijn, omdat u de welkomstbonus dan al heeft ontvangen.

Onze energieprijzen liggen 10% lager dan de Gemiddelde Landelijke Energieprijs. Uw korting wordt achteraf berekend aan de hand van het verbruik dat u dat jaar heeft gehad. U krijgt korting op de variabele leveringskosten, dus het leveringstarief exclusief belastingen.

 

Zonnepanelen en stroometiket

 

Heeft u een energiecontract bij ons en beschikt u over zonnepanelen? Dan kunt u de stroom terugleveren aan het net. De stroom die u teruglevert aan het net, worden bij de periodieke meteropname zowel de meterstanden van de levering als van de teruglevering aan ons doorgegeven.

Op de jaarnota wordt vervolgens de teruglevering in mindering gebracht op de kosten van de levering. Voor het vergoeden van dit gedeelte van uw teruggeleverde stroom hanteren wij dus hetzelfde tarief als u betaalt voor de levering van stroom. Indien u meer teruglevert dan verbruikt, ontvangt u voor het overige gedeelte het kale tarief per terug geleverde kWh. Dit is het leveringstarief zonder overheidsheffingen.

Zonnepanelen aanmelden

Indien er sprake is van een stroommeter die terugloopt bij het registreren van de teruglevering, wordt de teruglevering direct op de meter gesaldeerd en het verbruik dat overblijft wordt door de energieleverancier gefactureerd op de jaarnota. Wanneer u zonnepanelen heeft, is het belangrijk dat u de teruglevering aanmeldt bij de netbeheerder. Ook wanneer u een salderende meter heeft. Het aanmelden bij uw netbeheerder kan via deze site.

 

Ons stroometiket: 100% Europese windenergie

Als energieleverancier maakt ook UnitedConsumers ieder jaar een stroometiket. Hierop kunt u precies terugvinden welke energiebronnen wij gebruiken, waar onze groene stroom vandaan komt en welke consequenties onze stroomproductie voor het milieu heeft. In onderstaande afbeelding ziet u waar onze groene stroom in 2020 werd geproduceerd.

Stroometiket UnitedConsumers

Stroometiket 2020 UnitedConsumers ENGIE Nederland*
Wind 100% 19,7%
Water 0% 10,1%
Biomassa 0% 1,6%
Zon 0% 3,5%
Aardgas 0% 65,1%
Kolen 0% 0%
Kern 0% 0%
Milieu consequenties
CO2 (g/kWh) 0 259
Radioactief afval (g/kWh) 0 0

*Voor de inkoop van energie heeft UnitedConsumers Energie een duurzame relatie met ENGIE Nederland Retail. ENGIE is een belangrijke speler op de internationale energiemarkt en een betrouwbare partner van UnitedConsumers. Tot 1 januari 2016 was ENGIE in Nederland actief onder de naam Electrabel. UnitedConsumers Energie levert aan al haar klanten alleen stroom uit hernieuwbare energiebronnen.

Zonnepanelen aanmelden

Indien er sprake is van een stroommeter die terugloopt bij het registreren van de teruglevering, wordt de teruglevering direct op de meter gesaldeerd en het verbruik dat overblijft wordt door de energieleverancier gefactureerd op de jaarnota. Wanneer u zonnepanelen heeft, is het belangrijk dat u de teruglevering aanmeldt bij de netbeheerder. Ook wanneer u een salderende meter heeft. Het aanmelden bij uw netbeheerder kan via deze site.

Staat uw vraag er niet tussen?

Dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de adviseurs van onze klantenservice. Zij helpen u graag!

service

Neem contact met ons op

Terug naar boven