Contact
Mijn UnitedConsumers

Veelgestelde vragen over energie

Heeft u een vraag over uw energiecontract, de korting of een andere vraag? Wij helpen u graag! Bekijk de meestgestelde vragen over energie.

Uw energierekening in 2023

Per 1 januari 2023 zijn de overheidsheffing, btw en netbeheerkosten voor energie gewijzigd. Daarnaast geldt er dit jaar een prijsplafond. We hebben alle veranderingen en de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet. Bekijk alle wijzigingen.

 

 

Prijsplafond 2023

Het prijsplafond is bedoeld om de energierekening betaalbaar te houden. Tot het prijsplafond betaalt u in 2023 een maximum tarief dat door de overheid is vastgesteld, het plafondtarief. Het plafondtarief geldt tot een maximum verbruik. Dit is het verbruiksplafond. Verbruikt u meer energie dan het verbruiksplafond, dan betaalt u het tarief van uw energiecontract.
Lees alles over het prijsplafond.

Het prijsplafond gaat in per 1 januari 2023 en loopt tot en met 31 december 2023.

Uw termijnbedrag wordt halverwege januari opnieuw berekend. U ontvangt een bericht per e-mail zodra wij het termijnbedrag hebben aangepast.

U kunt uw huidige termijnbedrag bekijken in Mijn UnitedConsumers.

Het plafondtarief wordt € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh stroom. Het prijsplafond geldt alleen als uw tarief hoger is dan het vastgestelde tarief van het prijsplafond. Indien uw tarief lager is dan het plafondtarief, verandert er tot het basisverbruik niets aan uw tarief. Het basisverbruik is door het kabinet vastgesteld op 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Dit gemiddeld verbruik geldt voor iedereen. Het maakt dus niet uit hoe groot uw huis(houden) is. Verbruikt u meer dan het basisverbruik? Dan geldt het tarief dat is vastgelegd in uw huidige energiecontract.

Heeft u variabele tarieven? Bekijk in Mijn UnitedConsumers wat het prijsplafond voor u betekent.

 

Aanvragen en opzeggen

U kunt uzelf eenvoudig online aanmelden voor energie met korting van UnitedConsumers én het is zo geregeld. Binnen 2 minuten weet u al wat u gaat besparen!

Energie aanvragen

Heeft u liever persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

kalender uc

Wij zorgen ervoor dat uw aanvraag soepel verloopt. Binnen 5 dagen na de aanvraag ontvangt u de leveringsovereenkomst per e-mail. Vanaf dat moment heeft u 14 dagen bedenktijd en kunt u kosteloos annuleren.
 

papier en pen

Wij zeggen het contract voor u op. Daarbij houden we rekening met de door u gewenste startdatum. Houd er rekening mee dat uw huidige leverancier een eventuele opzegboete in rekening kan brengen. Goed om te weten: wij vergoeden een eventuele opzegboete niet.
 

envelop mail pen

Rond de start van de levering ontvangt u een e-mail voor het doorgeven van uw meterstanden. Zo weten wij vanaf welke meterstand uw energieverbruik start. Heeft u een slimme meter? Dan worden de standen automatisch uitgelezen.
 

spaarvarken rechts

Het is zover, de levering is gestart! Vanaf nu start u met besparen op uw energierekening. Ook kunt u eenvoudig via Mijn UnitedConsumers uw energiezaken regelen.

Wij regelen de opzegging bij uw huidige leverancier en houden daarbij rekening met de door u gewenste startdatum. Hierbij houden wij ons uiteraard ook aan de opzegtermijn.

De duur van het contract is afhankelijk van de looptijd en het soort tarief dat u gekozen heeft. U kunt de looptijd altijd terugzien in de leveringsovereenkomst.

Heeft u de sleutels van uw nieuwe woning al ontvangen en een brief gekregen van uw netbeheerder om zo snel mogelijk uw energie te regelen? Of wordt uw huis eerder opgeleverd dan verwacht? Dan heeft u met spoed energie nodig!

Neemt u dan contact op met onze klantenservice. Wij beoordelen uw situatie en kijken naar de mogelijkheden.

Het kan zijn dat uw huidige energieleverancier een opzegboete in rekening brengt voor uw overstap naar energie van UnitedConsumers. Hieronder staan de maximale bedragen die uw huidige energieleverancier in rekening kan brengen. Goed om te weten: een eventuele opzegboete wordt niet door ons vergoed.

Contract loopt af binnen: Overstappen energie boete gas of stroom Overstappen energie boete gas én stroom
1,5 jaar (of eerder) € 50,- € 100,-
1,5 tot 2 jaar € 75,- € 150,-
2 tot 2,5 jaar € 100,- € 200,-
2,5 jaar (of later) € 125,- € 250,-

Wilt u uw energiecontract bij UnitedConsumers opzeggen? Dan vinden wij dat natuurlijk hartstikke jammer! Uw opzegging dient u uiterlijk 30 dagen voor het einde van uw lopende contract door te geven aan onze adviseurs van de klantenservice.

Telefoon:  040 – 235 05 60  (ma t/m vrij: 08.00 tot 21.00 uur. Zaterdag: 08.30 tot 17.00 uur).
E-mail: energie@unitedconsumers.com

Uw maandbedrag wordt berekend op basis van uw gemiddelde (te verwachten) jaarverbruik. U ontvangt een naheffing wanneer u meer heeft verbruikt dan waar u per maand voor heeft betaald.

Bent u net na de wintermaanden overgestapt? Dan is de kans groot dat u een naheffing heeft ontvangen. In de wintermaanden verbruikt u vaak meer gas, dan waar u per maand voor betaalt. In de zomermaanden verbruikt u vaak een stuk minder gas, maar blijft u evenveel betalen als in de wintermaanden. Met de zomermaanden trekt u daarom als het ware het hoge verbruik van de winter weer recht.


 
Overstappen energie grafiek
 

 

Meterstanden, verbruik en netbeheerder

Rond de start van de levering ontvangt u een e-mail om uw meterstanden door te geven. Wanneer wij deze niet op tijd van u ontvangen, sturen wij u een herinneringsmail.

Mochten wij alsnog niets van u vernemen, dan zijn wij genoodzaakt om de meterstanden voor u te berekenen. Bij een te lage of hoge inschatting kan dit gevolgen hebben voor uw jaarrekening. Wij adviseren u om daarom altijd uw meterstanden tijdig aan ons door te geven.

Heeft u een slimme meter? Dan hoeft u niets te doen. Wij lezen uw meterstanden automatisch op het juiste moment voor u uit.

Het kan zo zijn dat wij u vragen om uw meterstanden, terwijl u een slimme meter heeft. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom wij uw meter niet uit kunnen lezen, bijvoorbeeld wanneer er een probleem is met de communicatiemodule van de meter. Wanneer u ons de juiste meterstanden doorstuurt, kunnen wij uw rekening baseren op uw werkelijk verbruik. En dat is wel zo fijn!

Als u een slimme meter heeft, wordt deze iedere eerste van de maand automatisch uitgelezen. U hoeft zelf niets te doen

Heeft u geen slimme meter? Dan vragen wij ieder kwartaal uw meterstanden op. Zo wordt uw verbruik tegen het juiste tarief afgerekend op de jaarnota. Geeft u zelf geen meterstanden door, dan maken wij een schatting.

In januari wordt uw termijnbedrag opnieuw berekend in verband met de invoering van het prijsplafond. We houden daarbij rekening met de tarieven van het prijsplafond, de btw die weer teruggaat naar 21% en de wijzigingen van de overheidsheffingen. Ook nemen we uw verbruik mee in deze berekening. Heeft u geen slimme meter, dan ontvangt u begin januari een e-mail waarin wij uw meterstanden opvragen.

Als u geen slimme meter heeft, vragen wij ieder kwartaal uw meterstanden op. Zo kunnen wij het juiste verbruik tegen het juiste tarief afrekenen op de jaarnota. Vanwege de grote verschillen tussen de tarieven op dit moment is het noodzakelijk om de meterstanden ieder kwartaal te ontvangen. Zo betaalt u altijd het juiste tarief voor het verbruik in die periode. Geeft u geen meterstanden door dan maken wij een schatting.

Bij slimme meters worden de meterstanden ieder kwartaal, bij wijzigingen van het contract en voor de jaarnota automatisch uitgelezen. Daarnaast lezen we de standen iedere eerste van de maand uit voor het maken van het verbruiks- en kostenoverzicht (VKO).

Heeft u een slimme meter? Dan ontvangt u iedere maand een overzicht van uw verbruik. Ligt uw energieverbruik hoger of lager dan u had verwacht? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Denk aan:

  • Nieuwe CV-ketel
  • Gebruik van zonnepanelen
  • Wijziging in uw gezinssituatie
  • Wijzigingen in de isolatie van uw woning
  • Nieuwe apparaten met een hoog verbruik

Zijn er geen aanwijsbare oorzaken voor de verhoging van uw gasverbruik? Dan kunt u overwegen een check op uw CV-ketel uit te laten uitvoeren door een installatiebedrijf. Is uw stroomverbruik hoger zonder aanwijsbare oorzaak? Met een energiemeter kunt u meten welke apparaten in uw woning (te)veel energie verbruiken.

Slimme keuze
Heeft u nog bespaartegoed? In onze Kadoshop vindt u veel producten die u helpen besparen op uw energieverbruik. Denk aan slimme thermostaten of een control station waarmee u uw elektrische apparatuur draadloos kunt bedienen en energiezuinig kan programmeren.

Met onze verbruiksmanager krijgt u inzicht in uw verbruik en weet u dus of u meer of minder energie verbruikt dan verwacht. Zo houdt u grip op uw energieverbruik en uw kosten.

Dit kan verschillende redenen hebben.

  • U heeft geen slimme meter waardoor uw standen niet uitgelezen worden.
  • Heeft u wel een slimme meter? Dan kan er sprake zijn van een tijdelijke storing in uw meter.
  • We zijn pas net gestart met leveren. Pas na 2 opeenvolgende maanden van leveren kunnen wij uw verbruik tonen.

Uw netbeheerder kan u meer informatie geven over uw specifieke situatie. Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg van de netten, het transport van elektriciteit of gas, en voor de slimme meters. Bekijk welke netbeheerder in uw regio actief is.

Ieder huis is aangesloten op het elektriciteits- en gasnetwerk. UnitedConsumers Energie levert gas en stroom via dit netwerk. Als u wisselt van energieleverancier verandert er niets aan uw aansluiting en u houdt gewoon gas en stroom. Uw netbeheerder is verantwoordelijk voor het transport van energie naar uw huis en voor het onderhoud van het netwerk.

Als consument heeft u niet zo vaak te maken met de netbeheerder. Alleen als er storingen zijn of als u vragen heeft over uw meter. U kunt niet zelf een netbeheerder kiezen, deze wordt per regio aangewezen.

Bekijk hier wie uw netbeheerder is

U vindt uw netbeheerder ook altijd op uw jaarrekening, uw fysieke aansluiting of in het online EAN-codeboek.

 

Wijzigingen en storingen

Wanneer u gaat verhuizen zorgen wij voor een soepele overgang. Geef uw verhuizing minimaal 2 weken van tevoren aan ons door via het online verhuisformulier. Of neem contact op met onze klantenservice. Wij zorgen dan voor de afmelding van het oude adres en aanmelding van het nieuwe adres bij uw netbeheerder.

Tip! Maak een foto van de begin-en eindstanden van de nieuwe en oude woning. Zo voorkomt u eventuele discussies achteraf.

Verhuisformulier

Heeft u een gas- of stroomstoring? Of ruikt u een gaslucht? Dan kunt u bellen met het nationale storingsnummer 0800-9009. Zij zorgen ervoor dat uw melding terechtkomt bij de netbeheerder van uw regio. Deze netbeheerder beheert de aansluitingen en het onderhoud van het energienetwerk.

 

Tarieven en betaling

UnitedConsumers hanteert variabele leveringstarieven. Dit houdt in dat wij de leveringstarieven voor stroom en gas (de tarieven per kWh en m3 en de vaste leveringskosten) twee keer per jaar kunnen aanpassen. Ons aanbod is gebaseerd op de actuele marktprijs en kan dagelijks wijzigen. > Bekijk het huidige aanbod

Bent u al klant bij UnitedConsumers? Bekijk uw huidige tarieven in Mijn UnitedConsumers.

In de afgelopen periode zijn de wereldwijde inkoopprijzen voor gas in heel korte tijd enorm gestegen en ze stijgen nog steeds. De stijging van de gasprijs kent meerdere oorzaken. Zo is de vraag naar aardgas wereldwijd toegenomen, heeft Nederland weinig gasvoorraad en spelen ook de ontwikkelingen in Oekraïne een rol in de stijgende gasprijs.

Uw termijnbedrag baseren wij het eerste contractjaar op het door u doorgegeven verbruik. Na het eerste jaar stellen wij uw nieuwe termijnbedrag vast op basis van het gemiddelde verbruik van uw woning. In uw jaarnota informeren wij u over het nieuwe termijnbedrag.

Verwacht u meer of minder energie te verbruiken? Dan kunt u het termijnbedrag altijd aanpassen. Dat kan eenvoudig via Mijn UnitedConsumers. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze klantenservice.

Heeft u zonnepanelen?

UnitedConsumers hanteert een minimaal termijnbedrag van € 5,-. Wekt u meer energie op dan u afneemt? Dan wordt het teveel betaalde bedrag op uw jaarnota in mindering gebracht.

Aanpassen termijnbedrag

Btw in 2023

Per 1 januari 2023 is de btw weer aangepast naar 21%.

Btw in 2022

Vanwege de stijgende energieprijzen heeft de overheid besloten om de btw op energie tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk te verlagen van 21% naar 9%. Dit betekende dat uw termijnbedrag mogelijk veranderde in 2022. Wat er voor u veranderde, is afhankelijk van uw situatie:

Ik heb vóór 1 juli 2022 een energiecontract afgesloten

Als u voor 1 juli 2022 een energiecontract heeft afgesloten, betaalt u tot 1 juli 2022 21% btw op uw energie. Vanaf 1 juli 2022 wordt er 9% btw bij u in rekening gebracht. De wijziging kunt u terugvinden op uw jaar- of eindafrekening.

Ik heb na 1 juli 2022 een energiecontract afgesloten

Als u een energiecontract heeft afgesloten na 1 juli 2022, werd in 2022 automatisch een btw-tarief van 9% op uw energie doorberekend. Dit tarief kunt u ook terugvinden in uw leveringsovereenkomst en op uw jaar- en eindafrekening. Eventuele btw-wijzigingen zijn tevens terug te vinden op uw jaar- of eindafrekening.

Goed om te weten: Uw energietarief en het btw-percentage vindt u in uw leveringsovereenkomst.

Iedere maand rond de 27e incasseren wij het maandelijkse termijnbedrag van uw rekening. Ook de betaling van de jaarafrekening vindt plaats via automatische incasso.

Neemt u al gas of stroom af en wilt u uw bankrekeningnummer controleren of wijzigen? Via Mijn UnitedConsumers heeft u altijd toegang tot uw persoonsgegevens.

Mijn UnitedConsumers

U ontvangt de jaarnota aan het einde van ieder contractjaar. Hierin vindt u onder andere informatie over uw verbruik, het te ontvangen of te betalen bedrag en uw nieuw termijnbedrag.

Zodra uw jaarafrekening is opgesteld ontvangt u hierover bericht via e-mail. De jaarafrekening staat dan voor u klaar in Mijn UnitedConsumers.

De totaalprijs per kWh en m3 bestaat uit drie onderdelen: de variabele leveringskosten, Opslag Duurzame Energie (ODE) en de energiebelasting. U kunt deze kosten terugvinden in het ‘tarieven en kortingen’ overzicht. Heeft u hier vragen over? Wij helpen u graag!

 

Korting en bespaartegoed

De korting wordt na de jaar- of eindafrekening bijgeschreven in uw persoonlijke bespaartegoed. Hierna kunt u het bedrag uit laten keren op uw bankrekening of besteden in onze Kadoshop.

Heeft u al gas of stroom van UnitedConsumers en wilt u weten welke korting u krijgt? U vindt de korting in uw leveringsovereenkomst.

U krijgt korting op uw daadwerkelijke verbruik. Het maandelijkse termijnbedrag is gebaseerd op een schatting van uw verbruik. Pas bij het opmaken van de jaarnota weten we hoeveel u precies verbruikt heeft in het afgelopen jaar. We kunnen daarna de korting berekenen. Deze korting storten wij in uw persoonlijke bespaartegoed.

De korting ontvangt u in een persoonlijk bespaartegoed. U kunt uw persoonlijke bespaartegoed eenvoudig bekijken door in te loggen op Mijn UnitedConsumers. Hier kunt het bedrag uit laten keren of besteden in onze Kadoshop.

Let op: uw korting wordt na de jaar- of eindafrekening bijgeschreven in uw persoonlijke bespaartegoed.

Via Mijn UnitedConsumers kunt u op elk moment uw bespaartegoed inzien en beheren. Met één druk op de knop kunt u het gespaarde bedrag, of een deel ervan, uit laten keren op uw bankrekening. Wanneer u de uitbetaling vóór de 10e van de maand aanvraagt, ontvangt u het bedrag tussen de 15e en de 20e van diezelfde maand op uw bankrekening.

U kunt het bedrag ook besteden in onze Kadoshop.

 

Let op: uw korting wordt na de jaar- of eindafrekening bijgeschreven in uw persoonlijke bespaartegoed.

De korting die vermeld staat bij ‘uw totale korting’ is berekend over het eerste jaar. Na het eerste loopjaar van uw contract krijgt u eenmalig de welkomstbonus uitgekeerd. De korting die u in uw persoonlijke bespaartegoed ontvangt, zal de jaren erna dus lager zijn, omdat u de welkomstbonus dan al heeft ontvangen.

Uw korting wordt achteraf berekend aan de hand van het verbruik dat u dat jaar heeft gehad. U krijgt korting op de variabele leveringskosten, dus het leveringstarief exclusief belastingen.

 

Zonnepanelen

 

Heeft u een energiecontract bij ons en beschikt u over zonnepanelen? Dan kunt u de stroom terugleveren aan het net. De stroom die u teruglevert aan het net, worden bij de periodieke meteropname zowel de meterstanden van de levering als van de teruglevering aan ons doorgegeven. Op de jaarnota wordt vervolgens de teruglevering in mindering gebracht op de kosten van de levering.

Heeft u een energiecontract bij ons? Bekijk uw teruglevertarieven in Mijn UnitedConsumers.

Zonnepanelen aanmelden

Indien er sprake is van een stroommeter die terugloopt bij het registreren van de teruglevering, wordt de teruglevering direct op de meter gesaldeerd en het verbruik dat overblijft wordt door de energieleverancier gefactureerd op de jaarnota. Wanneer u zonnepanelen heeft, is het belangrijk dat u de teruglevering aanmeldt bij de netbeheerder. Ook wanneer u een salderende meter heeft. Het aanmelden bij uw netbeheerder kan via Energieleveren.nl.

Levert u meer energie terug dan u verbruikt? Dan krijgt u van UnitedConsumers een terugleververgoeding van € 0,1350 per kWh.

Uw stroom wordt door ons vooraf voor u ingekocht. We houden hierbij rekening met de teruglevering van onze deelnemers o.b.v. historische weerpatronen.

Het aantal zonne-uren in Nederland blijkt echter zeer lastig te voorspellen. Het komt vaak voor dat de zon niet schijnt, terwijl we daar bij de inkoop van stroom wel rekening mee hadden gehouden. Of juist wel schijnt, terwijl we daar geen rekening mee hadden gehouden. Op die momenten moeten wij (en ook alle andere energieleveranciers in Nederland) stroom op de dagmarkt bijkopen en daarvoor een erg hoog tarief betalen. Of stroom verkopen, waarvoor we een erg laag tarief ontvangen of er zelfs voor moeten betalen.

Door de enorme stijging van het aantal zonnepanelen in Nederland nemen de kosten sterk toe en zijn wij genoodzaakt onze terugleververgoeding te verlagen naar € 0,1350 per teruggeleverde kWh. Hierbij houden wij rekening de werkelijke vergoeding die wij hiervoor ontvangen.

 
 

Stroometiket

Ons stroometiket: 100% windenergie

Als energieleverancier maakt ook UnitedConsumers ieder jaar een stroometiket. Hierop kunt u precies terugvinden welke energiebronnen wij gebruiken, waar onze groene stroom vandaan komt en welke consequenties onze stroomproductie voor het milieu heeft. In onderstaande afbeelding ziet u waar onze groene stroom in 2020 werd geproduceerd.

Stroometiket UnitedConsumers

Stroometiket 2020 UnitedConsumers ENGIE Nederland*
Wind 100% 19,7%
Water 0% 10,1%
Biomassa 0% 1,6%
Zon 0% 3,5%
Aardgas 0% 65,1%
Kolen 0% 0%
Kern 0% 0%
Milieu consequenties
CO2 (g/kWh) 0 259
Radioactief afval (g/kWh) 0 0

*Voor de inkoop van energie heeft UnitedConsumers Energie een duurzame relatie met ENGIE Nederland Retail. ENGIE is een belangrijke speler op de internationale energiemarkt en een betrouwbare partner van UnitedConsumers. Tot 1 januari 2016 was ENGIE in Nederland actief onder de naam Electrabel. UnitedConsumers Energie levert aan al haar klanten alleen stroom uit hernieuwbare energiebronnen.

 

Samenwerking UnitedConsumers en Engie

Voor de inkoop van energie heeft UnitedConsumers Energie een duurzame relatie met ENGIE Nederland Retail. ENGIE vindt de energie van de toekomst uit en maakt deze vandaag al beschikbaar voor u. Energie die mooi is voor de wereld en voor u. ENGIE is een belangrijke speler op de internationale energiemarkt en een betrouwbare partner van UnitedConsumers. Tot 1 januari 2016 was ENGIE in Nederland actief onder de naam Electrabel.

Als energieleverancier is UnitedConsumers Energie uw eerste aanspreekpunt. Voor vragen over energieprijzen, de meterstand of uw energierekening kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zorgen voor betrouwbare en goedkope energie.

Staat uw vraag er niet tussen?

Dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de adviseurs van onze klantenservice. Zij helpen u graag!

service

Neem contact met ons op

Terug naar boven