Contact
Mijn UnitedConsumers

Windenergie: wat is windenergie?

Windenergie is groene stroom die wordt duurzaam opgewekt, namelijk door windmolens. Op deze pagina vertellen we je alles over windenergie.

Ga direct naar...

> Wat is windenergie?
> Hoe werkt windenergie?
> Rendement van windmolens
> Windenergie van UnitedConsumers

windenergie

 

Wat is windenergie?

Windenergie is stroom die wordt opgewekt door windmolens. Het enige dat nodig is voor het opwekken van windenergie, is de wind. Er hoeven geen fossiele brandstoffen, zoals aardolie of steenkool, voor gewonnen en verbrand te worden. Windenergie raakt dus nooit op. Bovendien is windenergie een duurzame energiebron, omdat er geen CO2 uitgestoten wordt.

Met behulp van windmolens - ook wel windturbines genoemd - wordt windenergie opgewekt. In Nederland waait het veel en vaak, dus wordt er makkelijk windenergie opgewekt. Over het algemeen kan één windmolen jaarlijks aan ongeveer 2.000 huishoudens stroom te leveren.

Voordelen windenergie

  • De wind raakt niet op.
  • Windenergie wordt opgewekt zonder CO2-uitstoot.

Nadelen windenergie

  • Windenergie is weersafhankelijk.
  • Veroorzaakt geluidsoverlast en landschapsvervuiling.

dirk expert energie

bespaartip zorgverzekering Goed om te weten

"Het grootste deel van onze 100% groene stroom uit Nederland wekken wij op uit windenergie. In 2022 was het aandeel windenergie 98,67% van onze stroomproductie. Weten waar onze groene stroom vandaan komt? Bekijk ons stroometiket."

Dirk Mutsaers - Expert energie


 

Hoe werkt windenergie?

Een windmolen kan windenergie omzetten in stroom. Wanneer de wind tegen de rotorbladen van de windmolen waait, dan beginnen de rotorbladen te draaien. De rotorbladen zorgen ervoor dat de wind naar de elektriciteitsgenerator gaat. In de elektriciteitsgenerator wordt de windenergie vervolgens omgezet in stroom.

Vanaf windkracht 2 waait het hard genoeg om stroom op te wekken en in Nederland is dat al snel het geval. Het maximale vermogen van een windturbine wordt bereikt bij windkracht 6. Waait het harder, dan zal de opbrengst gelijk blijven. Bij windkracht 10 of meer worden de windturbines uit veiligheidsoverwegingen stilgezet.


 

Rendement windmolens

De grootste typen windturbines kunnen tot 8 miljoen kWh per jaar produceren – dit is voldoende om aan zo’n 2.300 huishoudens stroom te leveren. Hoeveel stroom een windturbine opwekt en wat het rendement van windmolens is, is onder andere afhankelijk van:

  • De hoogte van de windturbine.
  • De locatie van de windturbine.
  • Hoe hard het waait.

Windenergie Nederland

Een windpark is een gebied waar veel windmolens bij elkaar te vinden zijn. In Nederland stonden er in 2018 al zo'n 2029 windmolens in Nederland. Naast dat er windmolens op het land te vinden zijn, zijn er ook veel windmolens op zee te vinden. In 2030 wil de Rijksoverheid beschikken over een vermogen van 11 GW (GigaWatt) aan windmolens op zee, om zo de duurzaamheidsdoelstelling te halen.


 

Windenergie van UnitedConsumers

Wil je profiteren van windenergie én voordelige energietarieven? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wil je weten waar onze windenergie precies vandaan komt? Je vindt het gemakkelijk terug op ons stroometiket.

Bereken mijn tarieven