Contact
Mijn UnitedConsumers

Biobrandstof: brandstof uit biomassa

Brandstoffen die worden gemaakt uit biomassa worden biobrandstoffen genoemd. Bij het tankstation heeft u vaak de keuze uit een of meer biobrandstoffen. Het zijn goede vervangers van 'gewone' brandstoffen die worden gemaakt van aardolie.

Welke biobrandstoffen zijn er?

Er zijn brandstoffen die volledig gemaakt zijn uit biomassa, zoals biodiesel en bio-ethanol. Deze brandstoffen zijn niet overal verkrijgbaar. Zogenaamde mengbrandstoffen, waarbij reguliere benzine of diesel vermengd wordt met biobrandstof, ziet u veel vaker in het tankstation. Voorbeelden zijn Blue One 95, E10 en E85.

Hoe wordt biobrandstof gemaakt?

Biobrandstoffen worden gemaakt van plantenresten zoals suikerriet, restafval, houtsnippers of algen. Deze biomassa wordt vergist, waarbij ethanol ontstaat. Er zijn speciale velden waar gewassen gekweekt worden voor de productie van biobrandstoffen.

Voordelen van biobrandstof

Het grote voordeel van biobrandstof is dat het veel schoner is dan gewone brandstof. Door het gebruik van biobrandstof stoot uw auto veel minder CO2 en andere emissies uit. 

Nadelen van biobrandstof

Voor de productie van biobrandstoffen is relatief veel water nodig: 500 tot 1.000 liter water per kilo droge biomassa. Dat betekent dat voor iedere liter biobrandstof, er 5.000 tot 10.000 liter water gebruikt wordt. Om de benodigde gewassen te kweken, wordt ook vaak kunstmest gebruikt. Dit leidt tot de uitstoot van lachgas, dat een veel sterkere broeikaswerking heeft dan CO2. 

Goedkoop biobrandstof tanken

Met uw UnitedConsumers tankkaart krijgt u korting op alle brandstoffen. Ook biobrandstof kunt u goedkoop tanken. U krijgt altijd korting op de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs. 

Vraag nu uw tankkaart aan