Contact
Mijn UnitedConsumers

Alles over biodiesel

Biodiesel is een mengvorm van diesel uit aardolie en diesel uit plantaardige olie of dierlijk vet. De verhouding biodiesel/gewone diesel wordt aangegeven door de naam van de biodiesel. B5 is een mengvorm die voor 5% uit biodiesel bestaat. B100 is pure biodiesel.

Plantaardige oliën

Biodiesel wordt geproduceerd op basis van plantaardige oliën. Er kunnen verschillende soorten natuurlijke oliën als grondstof gebruikt worden. In Nederland wordt voornamelijk koolzaad gebruikt, maar ook gebruikt frituurvet, maïsolie en algen zijn veelgebruikte bronnen voor deze brandstof.

Goedkoop tanken

Bij meer dan 600 tankstations kunt u tanken met korting met de UnitedConsumers tankkaart.

Vraag direct een tankkaart aan

Geschikte motoren

Niet iedere motor is geschikt voor pure biodiesel (B100). Dieselauto’s die voor 1996 gebouwd zijn, kunnen deze brandstof zonder problemen gebruiken. Nieuwere dieselmotoren moeten een klein onderdeel van de motor laten vervangen om 100% biodiesel te kunnen gebruiken.

Voordelen van biodiesel

De basisgrondstof voor biodiesel, pure plantaardige olie, is biologisch afbreekbaar en bevat geen giftige stoffen en zwavel. Bij de verbranding komt er ook veel minder zwaveloxide en CO2 vrij dan bij gewone brandstoffen. Biodiesel is een hernieuwbare brandstof, plantaardige oliën blijven beschikbaar.

Nadelen van biodiesel

Er komen bij de verbranding van biodiesel meer stikstofoxiden vrij dan bij reguliere brandstof. Deze dragen bij aan zure regen. Het grootste nadeel van de toenemende vraag naar biodiesel en bio-ethanol is dat er veel extra vraag naar gewassen is waar olie uit kan worden gewonnen. Dit leidt tot een prijsstijging van voedselproducten en kan in ontwikkelingslanden tot een voedselcrisis leiden.

Een oplossing voor de toenemende vraag naar oliehoudende gewassen kan zijn om restproducten te benutten in plaats van gewassen te kweken voor de energievoorziening. Deze biobrandstof heet biobrandstof van de tweede generatie en wordt gewonnen uit afvalstromen.

Terug naar boven