Contact
Mijn UnitedConsumers

E85: benzine met 85 procent bio-ethanol

E85 is een brandstofmix van 85% bio-ethanol en 15% benzine. Deze brandstof wordt al veel gebruikt in Zweden en de Verenigde Staten. De ethanol wordt verkregen uit planten zoals maïs, koolzaad en rietsuiker.

Hoewel E85 nog niet bij alle tankstations verkrijgbaar is hoeft u niet bang te zijn dat u stil komt te staan in een regio waar geen E85 verkrijgbaar is. Auto’s die geschikt zijn voor deze brandstof kunnen ook reguliere benzine tanken.

Goedkoop E85 tanken

Wilt u goedkoop E85 tanken? Vraag dan een tankkaart van UnitedConsumers aan. Daarmee krijgt u altijd korting per liter bij meer dan 600 tankstations in Nederland.

Voordelen van E85

E85 is klopvaster dan gewone benzine. Dit betekent dat de brandstof niet snel uit zichzelf ontbrandt zoals bij een dieselmotor. Hierdoor is een hogere druk in de motor mogelijk waardoor deze beter zal presteren.

In tegenstelling tot fossiele brandstoffen kan bio-ethanol niet opraken. De grondstoffen voor de productie kunnen geteeld worden. Bovendien veroorzaken deze brandstoffen bij verbranding minder uitstoot van CO2.

Nadelen van E85

Niet alle auto’s kunnen op E85 lopen. Materialen zoals aluminium en rubber zijn niet goed bestand tegen ethanol en zullen sneller beschadigen door het gebruik hiervan.

Hoewel E85 voor minder uitstoot zorgt bij gebruik zijn de milieuvoordelen alleen onder bepaalde voorwaarden van toepassing. De teelt van de gewassen die geschikt zijn als grondstoffen kost veel water en natuurgebieden moeten vaak wijken om plaats te maken voor akkers voor de brandstofproductie.