Contact
Mijn UnitedConsumers

Tips en checklist voor uw wintervakantie

De kou kan in de winter de prestaties van uw auto beïnvloeden. Vaak is de oorzaak dat mensen niet goed weten hoe ze zich hierop kunnen voorbereiden. Daarom geven we u graag wat vakantietips zodat u onnodige rompslomp kunt voorkomen.

Download de wintervakantiechecklist

1. Goedkoop tanken in het buitenland

Met uw UnitedConsumers tankkaart krijgt u altijd korting op de adviesprijs. Wilt u ook in het buitenland goedkoop tanken? Bekijk dan de brandstofprijzen in Europa. Heeft u nog geen tankkaart? Vraag deze direct aan en start met besparen!

Tankkaart aanvragen

2. Gebruik geen handrem

Went u zichzelf aan om geen handrem te gebruiken. Bij vorst kan deze vastvriezen. Als dit is gebeurd, trek de handrem dan nog eens extra aan om het ijs te breken. Als dit niet werkt kunt u de motor van de auto een tijdje laten draaien met de verwarming aan, zodat de handrem ontdooit.

3. IJskrabber en ruitontdooier

Zet binnenshuis een spuitbus met ruitontdooier gereed. U kunt ruitontdooier ook gebruiken voor vastgevroren deuren, dus leg de spuitbus niet in de auto. Houd in de winter ook een krabber bij de hand. Zorg ervoor dat de belangrijkste ruiten ijsvrij zijn.

Gaat u naar het buitenland in de bergen, zorg dan eventueel voor sneeuwkettingen. Komt de temperatuur onder de 7 graden Celsius? Dan is het tijd om de zomerbanden te vervangen voor winterbanden.

4. Veilig rijden in de sneeuw

Rijden in de sneeuw of op een gladde weg kan erg gevaarlijk zijn. Trek op in de tweede versnelling. Zo voorkomt u doorslippen. Geef nooit vol gas, maar laat de koppeling langzaam opkomen en doseer het gas. Pas uw rijgedrag aan als het glad is; rijd niet te hard, stuur niet te scherp en laat de koppeling niet te plotseling opkomen.

5. Regels omtrent winterbanden

De regels over winterbanden in populaire wintersportlanden verschillen sterk. In Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Frankrijk, Zwitserland en Italië geven met verkeersborden aan wanneer winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn. Boetes kunnen oplopen tot vijfduizend euro.

Land Verplicht Boete Aansprakelijkheid
Nederland Aanbevolen bij temperaturen onder 7 graden Celsius n.v.t. n.v.t.
België Aanbevolen bij temperaturen onder 7 graden Celsius n.v.t. n.v.t.
Duitsland Verplicht bij winterse omstandigheden € 40 tot € 80 bij gevaar of hinder ja, en mede-aansprakelijkheid
Frankrijk Aanbevolen bij sneeuw en ijs. Sneeuwkettingen verplicht bij blauw verkeersbord. Bij onderbord 'Pneus neige admis' ook winterbanden toegestaan. € 135 ja, en mede-aansprakelijkheid
Italië Tussen 15 oktober en 15 april verplicht in Aostadal, overige gebieden verplicht indien aangegeven op verkeersbord.  € 80 ja, en mede-aansprakelijkheid
Luxemburg Verplicht bij winterse omstandigheden € 74 ja
Oostenrijk Verplicht tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden € 35 tot € 5000 bij gevaar ja, en mede-aansprakelijkheid
Zwitserland Sterk aanbevolen bij winterse omstandigheden. Verplicht indien aangegeven met borden. € 73 ja, en mede-aansprakelijkheid

Tips om veilig met de auto op vakantie te gaan

De een wil het liefst een weekje wintersporten en de ander vertrekt liever naar een zonnige bestemming. In beide gevallen is het belangrijk om uw auto goed te controleren voor vertrek. Een vakantie met pech beginnen is natuurlijk het laatste dat u wilt. Voor een goed voorbereid vertrek hebben we naast deze wintertips ook een aantal adviezen als u met de auto op een zonvakantie gaat. Lees ook onze tips voor de zomervakantie.

Terug naar boven