Contact
Mijn UnitedConsumers

Budgetpolis: een budget zorgverzekering kiezen

Een budgetpolis is vaak de goedkoopste basisverzekering die u kunt kiezen. Met een budgetpolis als basisverzekering heeft u ruime keuze in zorgverleners én een zeer scherpe premie.

Wilt u besparen op uw vaste lasten? Kies dan voor onze vudget zorgverzekering en houd meer over voor andere leuke dingen in uw leven! 

Bereken mijn premie

BudgetpolisBudgetpolis afsluiten halverwege het jaar

Een budgetpolis afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Budgetpolis afsluiten


 

Wat is een budgetpolis? 

Een budgetpolis is een basisverzekering met een geselecteerd aanbod gecontracteerde zorgverleners. Bij zorgverleners met contract krijgt u de kosten van basiszorg voor 100% vergoed. Kiest u voor een zorgverlener zonder contract? Dan betaalt u met een budgetpolis (naturapolis) een deel van de zorgkosten zelf. 

Budget zorgverzekering voor basiszorg

De overheid bepaalt jaarlijks de inhoud van de basisverzekering. Met de budgetpolis als basisverzekering bent u verzekerd voor de volgende zorgsoorten:

Bekijk alle vergoedingen


 

Vergoeding budget zorgverzekering

Met een budgetpolis krijgt u 100% vergoed bij gecontracteerde zorgverleners. Bij zorgverleners zonder contract krijgt u 60% vergoed van het gemiddeld gecontracteerd tarief. Houd daarnaast rekening met het eigen risico of een eventuele eigen bijdrage.

Gemiddeld gecontracteerd tarief

Het gemiddelde van alle afgesproken tarieven voor een behandeling, wordt het gemiddeld gecontracteerd tarief genoemd. Voor elke behandeling is er tussen de zorgverzekeraar en gecontracteerde zorgverlener een tarief afgesproken.

Heeft u een bepaalde behandeling nodig? Dan mag uw zorgverlener het afgesproken gecontracteerde tarief rekenen. Dit tarief kan per zorgverlener verschillen. Het kan dus zo zijn dat een behandeling bij de ene zorgverlener duurder is dan bij een andere zorgverlener. Bekijk hier de lijst met maximale vergoedingen bij zorgverleners zonder contract.

Goed om te weten: acute zorg wordt altijd volledig vergoed. Moet u bijvoorbeeld met spoed naar het ziekenhuis? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken over de vergoeding.

Budgetpolis aanvullende verzekering

Een budget zorgverzekering is een basisverzekering en kunt u uitbreiden met een aanvullende verzekering. Voor aanvullende verzekeringen worden andere afspraken gemaakt tussen zorgverzekeraars en zorgverleners. U doet er verstandig aan om te controleren hoe de zorg uit uw aanvullende verzekering vergoed wordt. Hoe dit geregeld is, vindt u bij onze vergoedingen.


 
 

Budgetpolis kiezen

Het kiezen voor een budgetpolis (naturapolis) geeft u de zekerheid dat u voldoende keuze in zorgverleners met contract heeft. Wij bieden een budget zorgverzekering aan tegen een zeer scherpe premie. Wel zo fijn, want zo houdt u meer over voor een leuker leven.

Budget zorgverzekering van UnitedConsumers

Met onze goedkope budgetpolis weet u zeker dat u uitstekend verzekerd bent. U krijgt:

  • Een budgetpolis met een lage maandpremie.
  • Voldoende keuze in zorgverleners met contract.
  • Altijd een gekwalificeerde medewerker aan de lijn.
  • Hulp bij het krijgen en behouden van een gezonde levensstijl.
     

Budgetpolis kiezen

voordelen unitedconsumers


Verschil budgetpolis en naturapolis

Feitelijk gezien is een budgetpolis een naturapolis, maar dan met minder keuzevrijheid. Bij een normale naturapolis heeft u een ruime keuze in zorgverleners met contract. Bij een budgetpolis naturapolis is het aanbod in zorgverleners met contract beperkter. Dit betekent dat u mogelijk wat verder moet reizen voor een volledige vergoeding van uw zorgkosten. 

Een ander groot verschil heeft te maken met de vergoeding van zorg bij een zorgverlener zonder contract. Een normale naturapolis biedt hiervoor een veel ruimere vergoeding, namelijk: 80% van het gemiddeld gecontracteerd tarief. Bij onze budgetpolis krijgt u 60% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.

> Meer over de naturapolis


UC Zorgadvies

Vindt u het lastig om een passende zorgverzekering te kiezen? Geen probleem. Wij helpen u graag met zorgadvies op maat. Beantwoord een aantal korte vragen en ontdek in 3 minuten welke zorgverzekering past bij uw persoonlijke situatie.

> Doe de check

zorgadvies


Veelgestelde vragen over de budget zorgverzekering

Zorgverzekeraars maken voor de naturapolis (budgetpolis) afspraken met zorgaanbieders. Daardoor kunnen zij de kwaliteit en eerlijke kosten van de zorg garanderen. Bij een budgetpolis maakt u gebruik van deze gecontracteerde zorg.

U kunt voor een volledige en directe vergoeding uitsluitend bij deze zorgaanbieders terecht. Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijgt u een deel van de kosten vergoed en moet u de rest zelf betalen.

De budgetpolis heeft een zeer scherpe premie en voldoende keuze in zorgverleners met contract. Indien u kiest voor een zorgverlener zonder contract, krijgt u 60% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed bij een budgetpolis.

Wilt u liever een hogere vergoeding bij een zorgverlener zonder contract? Dan is een budgetpolis niet de beste keuze voor u.

Bekijk alle basisverzekeringen

Het grootste nadeel van een budget zorgverzekering is dat u een beperkte keuze heeft uit zorgverleners met contract. En gaat u toch naar een zorgverlener zorgverlener zonder contract? Dan betaalt u een groot gedeelte van de zorgkosten zelf bij een budgetpolis.

Dit kan hoog oplopen, want de kosten van een ziekenhuisopname zijn niet mals. Het kan daarom zo zijn dat u verder moet reizen om toch naar een zorgverlener met contract te kunnen gaan.

Het is een goed idee om van tevoren na te gaan of de belangrijkste zorgverleners bij u in de buurt een contract hebben afgesloten met uw zorgverzekeraar. Bij ons kunt u alle zorgverleners met contract vinden in de UC Zorgzoeker. Door naar een zorgverlener met contract te gaan, voorkomt u dat u een gedeelte van de zorgkosten zelf moet betalen.

Het grootste voordeel van een budget zorgverzekering is de premie. U betaalt vergeleken met een normale naturapolis of combinatiepolis een veel lagere maandelijkse premie. Maar als u graag keuzevrijheid in zorgverleners heeft, dan past een budgetpolis misschien minder goed bij u. U kunt dan beter kijken naar een normale naturapolis of zelfs een combinatiepolis.

Ik heb een andere vraag


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie over de budgetpolis is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 3-2-2023 |

nienke expert 3


Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!