Eigen risico gespreid betalen

Eigen risico gespreid betalen: voor veel mensen is dit een ware uitkomst. Hoe werkt dat eigen risico gespreid betalen eigenlijk? En welke verzekeraars bieden deze optie? En wat gebeurt er als u het eigen risico niet verbruikt in een jaar? Wij leggen het u uit. 

 

Eigen risico gespreid betalen, waarom?

In Nederland kent de zorgverzekering een verplicht eigen risico. Het eigen risico betaalt u zelf voor zorg uit de basisverzekering. Momenteel is het verplicht eigen risico vastgesteld op € 385,-. Wanneer de zorgkosten boven dat bedrag uitkomen, vangt de basisverzekering die kosten voor u op. Let op! Dit geldt voor zorg die vergoed wordt uit de basisverzekering.

Bij een behandeling waar het eigen risico voor geldt, is de kans dus groot dat u ineens een rekening ontvangt van € 385,-. Voor veel personen is dit een flinke aanslag op hun bankrekening. Om dit te voorkomen bieden enkele zorgverzekeraars een oplossing, namelijk het eigen risico gespreid betalen. 


 

Eigen risico gespreid betalen: voorwaarden

Gespreid betalen van het eigen risico doet u in 10 maandelijkse termijnen - van maart tot en met december. Zowel VGZ als Bewuzt bieden u de mogelijkheid het eigen risico gespreid te betalen. Als u het eigen risico gespreid wilt betalen, dient u rekening te houden met bepaalde voorwaarden.

Enkele voorwaarden zijn:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U verwacht uw eigen risico te gaan gebruiken.
  • U heeft naast het verplicht eigen risico geen vrijwillig eigen risico.
  • U bent vanaf 1 januari verzekerd in het jaar waarover u het eigen risico gespreid wilt betalen.

 

Eigen risico gespreid betalen, bij welke zorgverzekering kan dit?

Bij ons kunt u een zorgverzekering met korting afsluiten, waarvoor wij samenwerken met VGZ of Bewuzt. Zij bieden allebei de mogelijkheid om het eigen risico gespreid te betalen. Bij zowel VGZ als Bewuzt betaalt u een bedrag van € 38,50 per maand. Gespreid betalen van het eigen risico? Zo regelt u het:

Eigen risico gespreid betalen: VGZ

Bij VGZ kunt u vanaf november tot en met eind januari een regeling aanvragen voor gespreid betalen van uw eigen risico voor het komende jaar. Het gespreid betalen doet u dan in 10 termijnen, van maart tot en met december. Eigen risico gespreid betalen regelt u online.

Inloggen Mijn VGZ

Eigen risico gespreid betalen: Bewuzt

Heeft u een zorgverzekering bij Bewuzt? Dan kunt u vanaf november tot en met januari een regeling aanvragen om uw eigen risico gespreid te betalen. Ook bij Bewuzt betaalt u in 10 termijnen, van maart tot en met december. Regel het gespreid betalen eigen risico online. 

Inloggen mijn Bewuzt


 

Eigen risico niet gebruikt, wat nu?

Als u in een jaar geen enkele behandeling nodig had en dus ook geen eigen risico hoefde te betalen, krijgt u dit vooraf betaalde bedrag in het nieuwe jaar gewoon teruggestort op uw rekening. Hetzelfde geldt als u maar een klein gedeelte van uw eigen risico nodig had. Het verschil krijgt u dan in het nieuwe jaar terug. Vaak ontvangt u de eindafrekening van het eigen risico in februari van het jaar erop. 


 

Betalingsregeling eigen risico aanvragen

Heeft u ineens een factuur ontvangen die u niet in een keer kunt betalen? Neem dan contact op met de klantenservice van VGZ (telefoon 0900–0750) of Bewuzt (088–131 01 39). De klantadviseur vertelt u dan over de termijnen en de voorwaarden voor gespreid betalen. Een betalingsregeling kunt u ook online aanvragen via Mijn VGZ of Mijn Bewuzt.