Eigen risico gespreid betalen

Het eigen risico gespreid betalen van uw zorgverzekering: voor veel mensen is dit een ware uitkomst. Maar hoe werkt dat gespreid betalen eigenlijk? Welke verzekeraars bieden deze optie? En wat gebeurt er als u het hele jaar kerngezond was en nooit aanspraak hoefde te doen op dat eigen risico?

Waarom het eigen risico gespreid betalen?

De basis zorgverzekering kent een verplicht eigen risico. Dat is een bedrag dat u zelf betaalt voor sommige behandelingen, waaronder bloedonderzoek en verblijf in ziekenhuizen. Momenteel is dat bedrag vastgesteld op € 385. Wanneer de zorgkosten boven dat bedrag uitkomen, vangt de basisverzekering die kosten verder op.

Bij een behandeling waar het eigen risico voor geldt, is de kans dus groot dat u ineens € 385 moet betalen. En dat kan een flinke aanslag op uw bankrekening betekenen. Om dit te voorkomen bieden enkele zorgverzekeraars de mogelijkheid om het eigen risico gespreid te betalen. Dat gebeurt dan meestal in 10 maandelijkse termijnen.

Eigen risico in termijnen betalen

De zorgverzekeraars die het gespreid betalen van het eigen risico toestaan, hanteren vrijwel allemaal hetzelfde systeem van 10 maandelijkse termijnen. U betaalt dan van maart tot en met december € 38,50 per termijn.

Als u in een jaar geen enkele behandeling nodig had en dus ook geen eigen risico hoefde te betalen, krijgt u dit gespaarde bedrag in het nieuwe jaar gewoon teruggestort op uw rekening. Hetzelfde geldt als u maar een klein gedeelte van uw eigen risico nodig had. Het verschil krijgt u dan terug.

Bij welke zorgverzekeraars gespreid betalen?

Twee zorgverzekeraars die gespreid betalen van het eigen risico accepteren, zijn VGZ en Bewuzt. Doordat UC collectief zorgverzekering inkoopt bij zowel VGZ als Bewuzt, krijgt u korting op de basisverzekering of geniet u van andere (financiële) voordelen.

De dekking en de service blijven exact hetzelfde als u direct uw zorgverzekering bij VGZ of Bewuzt afsluit. Sluit u het via ons af, dan profiteert u van een mooie korting.

VGZ: eigen risico gespreid betalen

Via Mijn VGZ kunt u van november tot eind januari een regeling aanvragen voor gespreid betalen van uw eigen risico in het nieuwe jaar. Het gespreid betalen doet u dan van maart tot en met december.

Bewuzt: eigen risico gespreid betalen

Heeft u een zorgverzekering bij Bewuzt? Dan kunt u bij deze verzekeraar van november tot en met januari een regeling treffen voor gespreide betaling van uw eigen risico. De 10 maandelijkse termijnen van elk € 38,50 vallen in maart tot en met december. Regel dit online via Mijn Bewuzt.

Betalingsregeling eigen risico aanvragen

Wilt u een betalingsregeling treffen voor een factuur die u ontvangen heeft? Neem dan contact op met de klantenservice van VGZ (telefoon 0900–0750, lokaal tarief) of Bewuzt (088–131 01 39, lokaal tarief). De klantadviseur vertelt u dan over de termijnen en de voorwaarden voor gespreid betalen.

Heeft u een factuur ontvangen die u liever in termijnen betaalt? Regel dan via Mijn VGZ of Mijn Bewuzt een betalingsregeling.