Medische indicatie

De basisverzekering geeft iedereen een standaard dekking voor medische kosten. Sommige van deze kosten worden alleen vergoed bij een medische indicatie. Maar wat betekent deze term nu eigenlijk en hoe ziet zo’n medische indicatie eruit? Op deze pagina vertellen wij u graag alles over de medische indicatie.

Wat is een medische indicatie?

De basisverzekering dekt de meeste vormen van urgente zorg. Daarnaast zijn er vormen van niet urgente zorg die de zorgverzekering ook vergoedt. Denk hierbij aan plastische chirurgie of bevallen in het ziekenhuis omdat u zich daar veiliger voelt. Deze behandelingen worden echter alleen volledig vergoed wanneer deze medisch noodzakelijk zijn.

Een medische indicatie is een bewijs dat uw huisarts of medisch specialist uitgeeft. Deze medische indicatie geeft aan dat u bepaalde medische hulp nodig heeft. Een medische indicatie kan ervoor zorgen dat u meer vergoeding voor uw behandeling krijgt. Dit is echter afhankelijk van de behandeling en de vergoeding uit de basisverzekering of aanvullende verzekering.

Wanneer krijg ik een medische indicatie?

U krijgt een medische indicatie wanneer uw huisarts of specialist dit nodig acht. Met een medische indicatie raadt een huisarts of specialist namelijk specifieke gezondheidszorg aan. Een voorbeeld hiervan kan een zwangere vrouw zijn die eerder een miskraam heeft gehad en nu in het ziekenhuis wil bevallen. Of een patiënt met brandwonden die plastische chirurgie nodig heeft.

Als u zorg nodig heeft waarvoor een medische indicatie nodig is, zal uw arts of specialist u deze verstrekken. Indien van toepassing, vergoedt de verzekeraar 100% van de kosten die u maakt.

Voor welke zorg geldt een medische indicatie?

Een medische indicatie kan onder andere nodig zijn voor:

Medische indicatie en uw zorgverzekering

Een medische indicatie is uitsluitend bedoeld om u toegang te verlenen tot bepaalde zorg. Sommige mensen zijn bang dat het hebben van een medische indicatie gevolgen kan hebben voor hun basisverzekering. Een zorgverzekeraar mag echter nooit discrimineren op ziektes of aandoeningen en moet alle personen, gezond of ongezond, accepteren en dezelfde premie bieden. Dit geldt niet voor alle aanvullende zorgverzekeringen.

Meest voorkomende medische indacties

Voor een complete vergoeding van een aantal behandelingen heeft u een medische indicatie nodig. Deze krijgt u niet zomaar. Wilt u weten wanneer u in aanmerking komt voor een medische indicatie in deze specifieke gevallen? Wij lichten het graag toe op onze vergoedingen pagina’s. Hieronder vindt u de behandelingen met de meeste vragen rondom de medische indicatie.