Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Zorgverzekering alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen kunnen een prettige aanvulling zijn op de traditionele geneeswijzen. Denk bijvoorbeeld aan acupunctuur, homeopatische medicijnen of een bezoekje aan de osteopaat. Voor een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen heeft u een aanvullende verzekering nodig. Op deze pagina leggen wij u uit wat u vergoed kunt krijgen en hoe de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen precies werkt.

Zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen

De vergoeding voor alternatieve geneeswijzen komt niet vanuit de basisverzekering. Maakt u regelmatig gebruik van alternatieve geneeswijzen en heeft u alleen een basisverzekering? Dan betaalt u deze zorgkosten dus zelf. In dat geval is een aanvullende verzekering wellicht een verstandige optie.

Alternatieve geneeswijzen aanvullende verzekering

U krijgt vanuit de aanvullende verzekering een jaarlijks budget voor alternatieve zorg. U krijgt daarbij een maximum bedrag per dag vergoed, ook als de kosten van de behandeling hoger liggen. In dat geval moet u de extra kosten zelf betalen.

Uit de aanvullende verzekering krijgt u een vergoeding voor:

 • Homeopathische en antroposofische medicijnen op recept, geleverd door apotheek
 • Acupunctuur en andere Oosterse geneeswijzen
 • Antroposofische alternatieve geneeswijzen
 • Natuurgeneeswijzen
 • Psychosociale zorg
 • Homeopathie

Wanneer geen vergoeding voor alternatieve geneeswijzen?

Aan de vergoeding van alternatieve geneeswijzen zitten een aantal voorwaarden. U krijgt alleen een vergoeding voor homeopathie of antroposofische medicijnen wanneer deze zijn voorgeschreven door een:

 • Arts met BIG-registratie
 • Medisch specialist
 • Verloskundige
 • Kaakchirurg
 • Huisarts

Worden deze alternatieve medicijnen voorgeschreven door een andere zorgverlener? Dan krijgt u hier geen vergoeding voor. Daarnaast zit er ook verschil in het bedrag dat vergoed wordt tussen gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners. Voor een volledige vergoeding voor alternatieve geneeswijzen bezoekt u een gecontracteerde zorgverlener. Gaat u naar een zorgverlener zonder contract, dan moet u de kosten zelf betalen.

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Alternatieve geneeswijzen zijn vormen van gezondheidszorg waarvan niet wetenschappelijk bewezen is dat ze werken. De huisarts en het ziekenhuis werken op basis van wetenschappelijke kennis, ofwel zorg die ontwikkeld is op basis van wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zijn zorgverleners zoals de huisarts en medisch specialisten opgeleid om hun werk te doen.

Alternatieve zorgverleners hebben vaak geen wettelijk verplichte papieren nodig. Er zijn verschillende alternatieve geneeswijzen, maar ze hebben vaak één gemeenschappelijke discipline: het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Alternatieve zorgverleners kijken altijd naar zowel lichaam als geest, omdat een goede balans hierin volgens hen leidt tot een goede gezondheid.

Terug naar boven