Alternatieve zorg; je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord. Maar wat is het precies? Wij leggen uit wat het verschil is tussen reguliere en alternatieve geneeskunde en vertellen welke soorten alternatieve geneeswijzen er zijn.
Alternatieve zorg is zorg waar nog geen wetenschappelijk bewijs voor is geleverd. Het is bij alternatieve zorg dus niet bewezen dat ze ziektes kunnen genezen. Bij alternatieve geneeswijzen worden alternatieve behandelwijzen gebruikt die afwijken van de gangbare geneeskundige zorg. Bijvoorbeeld acupunctuur, osteopathie of homeopathie vallen onder alternatieve zorg.
Er zijn verschillende alternatieve geneeswijzen, bijvoorbeeld: acupunctuur, chiropractie, homeopathie en osteopathie. Alternatieve geneeswijzen hebben vaak één gemeenschappelijke discipline: het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Welke alternatieve therapie past het beste bij jouw klacht? Wij zetten verschillende soorten alternatieve zorg voor je op een rij:
Bij acupunctuur worden dunne naalden op acupunctuurpunten oppervlakkig in het lichaam gestoken. Vanuit de Chinese filosofie worden lichaam en geest gezien als één geheel. Deze Chinese behandelmethode gaat dan ook uit van het natuurlijk genezend vermogen van de mens. Acupunctuur zou dit vermogen activeren. Acupunctuur wordt voor veel verschillende klachten ingezet, zoals bijvoorbeeld stress, slapeloosheid, menstruatieklachten, spier- en gewrichtspijn of wanneer je wilt stoppen met roken.
Een chiropractor kan jou helpen wanneer je bijvoorbeeld klachten hebt aan je rug of nek. Een chiropractor is met name bezig met de werking van je zenuwstelsel en eventuele verstoringen hierin. Chiropractie wordt vaak ingezet bij lichamelijke klachten, zoals: rugpijn en/of nekpijn.
Haptotherapie is een vorm van alternatieve zorg waarbij voelen en ervaren centraal staan. Je schakelt een haptotherapeut in wanneer jouw gedachten en gevoelens niet in harmonie zijn met de manier waarop je jouw leven leidt. Als gedachten en gevoelens worden weggestopt of genegeerd, dan heeft dit gevolgen voor je lichamelijke en mentale gezondheid.
Homeopathie stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. De homeopaat kijkt niet alleen naar de specifieke klacht(en) die je hebt, maar ook naar lichamelijke, mentale en emotionele kenmerken. Op basis daarvan zoekt de homeopaat naar een bepaalde stof (homeopathisch geneesmiddel) die bij het totaalplaatje past en die het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleert. Homeopathie kan bijvoorbeeld ingezet worden bij reuma, psychische aandoeningen of astma (COPD).
Iriscopie is een natuurgeneeskundige methode waarbij wordt gekeken naar het regenboogvlies van het oog. Je kunt een iriscopist onder andere raadplegen bij milde pijnklachten, allergieën of aanhoudende vermoeidheid. Daarnaast kun je preventief een iriscopist inschakelen voor een algehele gezondheidscheck-up. De iriscopist geeft jou vervolgens advies over je leefwijze en/of eetgewoonte.
Osteopathie is een alternatieve geneeswijze die zich focust op het vaststellen en herstellen van stoornissen in het bewegingsapparaat. Is jouw beweeglijkheid ergens in het lichaam verminderd? Dan kan het niet alleen op die plek, maar ook op andere plekken in het lichaam klachten veroorzaken. Osteopathie kan dan helpen bij het oplossen van deze klachten.
Neuraaltherapie is een alternatieve geneeswijze. Het richt zich op het opheffen van blokkades in het zenuwstelsel. Deze blokkades ontstaan door ziektes, ontstekingen of littekens en veroorzaken diverse lichamelijke en geestelijke klachten. Neuraaltherapie wordt bijvoorbeeld bij de volgende klachten toegepast: reuma, artrose, huidklachten, depressie, hoge bloeddruk of angsten.
Orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van alternatieve zorg. Hierbij draait het om de realisatie van de optimale concentratie van voedingsstoffen in het lichaam. Om dit te bereiken, wordt gebruikgemaakt van voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en vetzuren. Ook andere voedingsstoffen worden toegepast. Een orthomoleculair therapeut stemt het voedingsadvies en de voedingssupplementen altijd op jou persoonlijk af.
Alternatieve zorg wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Om een vergoeding te krijgen voor alternatieve geneeskunde, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Vaak zit er wel een maximum per jaar aan de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen gekoppeld. Ook vergoedt een verzekeraar soms niet alle soorten alternatieve geneeswijzen. Controleer dus de dekking van jouw verzekering of vraag het je zorgverzekeraar.
Bij ons kies je uit verschillende aanvullende verzekeringen met vergoeding voor alternatieve zorg. Zo is er altijd een pakket dat aansluit op jouw zorgwensen. Bovendien ontvang je tot 20% korting + een gratis tandongevallenverzekering bij onze aanvullende pakketten.
In de UnitedConsumers ZorgZoeker vind je alle zorgverleners die wij hebben aangewezen voor je behandeling. Er is altijd een aangewezen zorgverlener bij jou in de buurt. Wel zo fijn!
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.