Cursus dementie vergoed door uw zorgverzekering

Een naaste die plotseling dementie krijgt: het roept allerlei vragen op. Hoe gaat u met veranderend gedrag om? Of stemmingswisselingen? Hoe beslist u over de situatie van degene die u verzorgt?

Een cursus dementie beantwoordt deze vragen en ondersteunt mantelzorgers in hun werk. Lees hier welke voordelige zorgverzekeringen van ons ZorgCollectief de cursus DementieOnline en andere zorg vergoeden.

vinkje Vergoeding uit basisverzekering
kruisje Vergoeding uit aanvullende verzekering
kruisje Eigen risico van toepassing

Wat levert de cursus u op?

Een dementiecursus helpt u bij de omgang met iemand die dementie heeft. U leert de symptomen herkennen, ontdekt wat voor invloed dementie op de omgeving heeft en leert dementie door de ogen van de patiënt zien. Dit alles helpt u om de beste zorg te bieden of professionele hulp in te schakelen.

Cursussen dementie zijn er in allerlei vormen en maten, variëren van online programma’s tot groepsgesprekken en begeleidingstrajecten. Het precieze aanbod hangt af van de gemeente waar u woont en ook de kosten kunnen sterk verschillen. Wat dat betreft is het prettig dat uw zorgverzekering niet discrimineert: iedere verzekerde heeft recht op een dementiecursus.

DementieOnline

De online cursus DementieOnline werd ontwikkeld door het Trimbos Instituut in samenwerking met Alzheimer Nederland en Stichting Geriant. Deze degelijke cursus wordt door sommige zorgverzekeraars vergoed, waaronder VGZ. Dit is de zorgverzekeraar waar het UnitedConsumers ZorgCollectief u korting op biedt.

Dit programma bestaat uit vijf lessen over dementie en de omgang ermee. Er wordt vooral veel aandacht besteed aan uzelf: hoe u gedachten ombuigt die u niet verder helpen, hoe u tijd maakt voor uzelf en hoe u zorgt dat u niet overbelast raakt door uw taak.

Middels huiswerkopdrachten die u online verstuurt, kunt u oefenen. Een online coach/psycholoog reageert op uw opdrachten. Niet met de rode pen, maar met persoonlijke tips en adviezen.

Uw zorgverzekering biedt meer vergoedingen

Mantelzorgers kunnen alle ondersteuning en hulp gebruiken. Gelukkig ondersteunt VGZ mantelzorgers intensief. Niet alleen met vergoedingen voor cursussen, maar voor heel wat meer zaken.

Mantelzorgmakelaar

Extra toeslagen aanvragen of zorg regelen? Als mantelzorger komt u er soms niet aan toe. De mantelzorgmakelaar kan in zo’n geval helpen.  

Respijtzorg

Als u ziek bent of op vakantie gaat, kan een professional de zorgverlening van u overnemen. Het kan gaan om dagopvang buitenshuis, maar net zo goed om thuiszorg. 

Zorghotel

Iemand die herstelt van een operatie of op de wachtlijst van een verpleeghuis staat, kan in een zorghotel terecht wanneer de mantelzorger op vakantie gaat.

Psychologische hulp

Als mantelzorger loopt u het risico op een burn-out, stress, angsten of relatieproblemen. De aanvullende verzekering vergoedt behandelingen van een psycholoog of psychiater.

Bekijk hier de volledige lijst met vergoedingen voor mantelzorgers.