Vergoeding Hoortoestel

U krijgt een vergoeding voor uw gehoorapparaat en andere hoorhulpmiddelen vanuit uw zorgverzekering. Zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering biedt een vergoeding. Wat krijgt u precies vergoed?

vinkje Vergoeding uit basisverzekering
vinkje Vergoeding uit aanvullende verzekering
vinkje Eigen risico van toepassing
vinkje Verwijsbrief
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Vergoeding gehoorapparaat vanuit de basisverzekering
Wanneer uw gehoorverlies minimaal 35 dB is krijgt u een gehoorapparaat of ander hulpmiddel vergoed vanuit de basisverzekering. Uw audicien bepaalt in welke categorie uw gehoorverlies valt. Is dit categorie vier of vijf? Dan wordt u doorverwezen naar een audiologisch centrum. Heeft u last van tinnitusklachten (oorsuizen)? Ook dan wordt u doorgestuurd naar een audiologisch centrum.

Iedere vijf jaar heeft u recht op een nieuw gehoorapparaat. Wanneer uw gehoorapparaat binnen vijf jaar vervangen moet worden, heeft u een aanvraag en motivatie nodig van uw audiologisch centrum.

Eigen bijdrage
U betaalt 25% wettelijke eigen bijdrage over uw gehoorapparaat of tinnitusmaskeerder. Tot 18 jaar betaalt u deze eigen bijdrage niet.

Eigen risico
Op de vergoeding van deze zorg uit de basisverzekering is het eigen risico van toepassing voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Verwijzing nodig
Als u naar een (triage-)audicien gaat die een contract heeft met VGZ of Bewuzt, kunt u hier zonder verwijzing terecht. Zo niet, heeft u een verwijzing nodig van een audiologisch centrum. Gecontracteerde (triage-)audiciens en audiologische centra vindt u op de pagina Vergelijk en Kies van VGZ.

In de meeste gevallen hoeft u geen aparte toestemming te vragen aan VGZ of Bewuzt. Alleen in specifieke gevallen zal het audiologisch centrum samen met u aan VGZ toestemming vragen. Uw audiologisch centrum weet wanneer dit nodig is.

Gecontracteerde zorgaanbieder
Wilt u ervan verzekerd zijn dat u de volledige kosten van uw gehoorapparaat (m.u.v. de 25% eigen bijdrage en het eigen risico) vergoed krijgt? Ga dan naar een zorgaanbieder waar VGZ of Bewuzt een contract mee heeft. Dit is een audicien die Star geregistreerd is en het keurmerk ‘erkend audicien’ of ‘SEMH erkende audicien’ heeft. Voor een gehoorapparaat van categorie vier of vijf moet de Star audicien CvC gecertificeerd zijn.

Kiest u voor een audicien zonder contract met VGZ/Bewuzt, dan moet u altijd eerst vooraf toestemming aanvragen bij VGZ/Bewuzt. Het kan zijn dat u dan aanzienlijk minder vergoed krijgt.

Wilt u meer informatie over wie de zorg mag verlenen of over de vergoeding van een gehoorapparaat? Neem dan contact op via zorg@unitedconsumers.com of via 040 235 05 60. U krijgt direct iemand te spreken die u gratis advies op maat geeft. Zo doen we dat.

Vergoeding gehoorapparaat vanuit de aanvullende verzekering
Vanuit de aanvullende verzekering krijgt u een budget voor hulpmiddelen. Dit budget kunt u besteden aan de kosten die u vanuit de basisverzekering niet vergoed krijgt. Dit is bijvoorbeeld uw eigen bijdrage van uw gehoorapparaat accessoires zoals batterijen, opladers, etc.

Budget voor hulpmiddelen vanuit aanvullende verzekeringen:

VGZ Aanvullend Goed: geen vergoeding
VGZ Aanvullend Beter: € 250,- per jaar
VGZ Aanvullend Best: € 500,- per jaar
VGZ Jong Basis: geen vergoeding
VGZ Jong Uitgebreid: geen vergoeding
VGZ Single/Duo Basis: geen vergoeding
VGZ Single/Duo Uitgebreid: € 250,- per jaar
VGZ Gezin Basis geen vergoeding
VGZ Gezin Uitgebreid € 250,- per jaar
VGZ Vitaal Basis geen vergoeding
VGZ Vitaal Uitgebreid € 350,- per jaar

Goedkope zorgverzekering
Wilt u maandelijks 10% korting op uw VGZ zorgverzekering? Meld u dan aan bij het UnitedConsumers ZorgCollectief. Liever een budgetpolis? Dan kunt u kiezen voor een scherpe premie op de Bewuzt zorgverzekering. Iedere maand ontvangt u korting zodat u altijd op uw vaste lasten bespaart en meer geld overhoudt voor leukere dingen. Dat is makkelijk en snel verdiend. 

Meld u gratis aan

Lees ook
Vergoeding brillen en lenzen
Vergoeding gehoorschade
Vergoeding podotherapie
Vergoeding steunzolen
Vergoeding pruiken