Vergoeding Hoortoestel

Een gehoorapparaat vergoeding krijgt u vanuit uw basisverzekering. U betaalt hier eigen risico en een eigen bijdrage voor. De eigen bijdrage kunt u eventueel opvangen met een aanvullende verzekering. Hoe werken de vergoedingen voor hoortoestellen?

 
Vergoeding uit basisverzekering
 
Vergoeding uit aanvullende verzekering
 
Eigen risico van toepassing
 
Verwijsbrief
 
Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Vergoeding hoortoestel basisverzekering

Is uw gehoorverlies minimaal 35 dB? Dan krijgt u de vergoeding voor een gehoorapparaat of een ander hulpmiddel uit de basisverzekering. Uw audicien bepaalt in welke categorie uw gehoorverlies valt. Valt uw gehoorverlies onder categorie 4 of 5, dan wordt u doorverwezen naar een audiologisch centrum. Ook voor tinnitusklachten (oorsuizen) wordt u hiernaar doorverwezen.

Iedere vijf jaar heeft u recht op een nieuwe vergoeding voor uw gehoorapparaat. Moet uw gehoorapparaat binnen vijf jaar vervangen worden? Dan heeft u een aanvraag en motivatie nodig van het audiologisch centrum.

Welke hoortoestellen worden vergoed?

Er zijn ontzettend veel verschillende hoortoestellen en hoorhulpmiddelen. Uw audicien bepaalt daarom welk gehoorapparaat of hoorhulpmiddel u nodig heeft. Dit is afhankelijk van in welke categorie uw gehoorverlies valt. In totaal zijn er 5 categorieën waarin gehoorverlies wordt ingedeeld. Alle audiciens werken met dezelfde schaal. Zo krijgt u altijd het meest geschikte gehoorapparaat of hoorhulpmiddel.

Eigen bijdrage hoortoestel

Voor een hoortoestel betaalt u altijd een eigen bijdrage. U betaalt 25% van het aankoopbedrag over uw gehoorapparaat als u 18 jaar of ouder bent. Voor een gehoorapparaat van € 1000,- betaalt u dus € 250,- aan eigen bijdrage.

Eigen risico hoortoestel

Voor vergoedingen uit de basisverzekering betaalt u eigen risico. Dit is alleen van toepassing voor iedereen van 18 jaar of ouder. Nadat de eigen bijdrage is aangesproken wordt bij de declaratie uw eigen risico aangesproken. Het resterende bedrag betaalt de verzekeraar.

Verwijzing nodig

Als u naar een (triage-)audicien gaat die een contract heeft met VGZ of Bewuzt, kunt u hier zonder verwijzing terecht. Zo niet, heeft u een verwijzing nodig van een audiologisch centrum. Gecontracteerde (triage-)audiciens en audiologische centra vindt u op de pagina Vergelijk en Kies van VGZ.

In de meeste gevallen hoeft u geen aparte toestemming te vragen aan VGZ of Bewuzt. Alleen in specifieke gevallen zal het audiologisch centrum samen met u aan VGZ toestemming vragen. Uw audiologisch centrum weet wanneer dit nodig is.

Gecontracteerde zorgaanbieder

Om een volledige hoortoestel vergoeding te krijgen, gaat u naar een audicien waar VGZ of Bewuzt een contract mee heeft. Dit is een audicien die Star geregistreerd is en het keurmerk ‘erkend audicien’ of ‘SEMH erkende audicien’ heeft. Voor een gehoorapparaat van categorie 4 of 5 moet de Star audicien CvC gecertificeerd zijn.

Kiest u voor een ongecontracteerde audicien, dan heeft u vooraf toestemming nodig van VGZ of Bewuzt. U krijgt dan mogelijk een lagere vergoeding.

Vergoeding hoortoestel aanvullende verzekering

Krijgt u een gehoorapparaat vergoeding uit uw basisverzekering? Dan betaalt u naast uw eigen risico ook een eigen bijdrage van 25%. Deze eigen bijdrage kunt u opvangen met de vergoeding uit een aanvullende verzekering. VGZ heeft in verschillende aanvullende verzekeringen een budget voor hulpmiddelen opgenomen. Deze kunt u gebruiken voor de eigen bijdrage en voor accessoires zoals batterijen en opladers.

Of een aanvullende verzekering aan te raden is, hangt af van de kosten van uw gehoortoestel. Zet de kosten van de eigen bijdrage tegenover de maandpremie om te kijken of een aanvullende verzekering voordeliger is.

Aanvullend pakket Vergoeding hoortoestel
VGZ Aanvullend Goed: geen vergoeding
VGZ Aanvullend Beter: € 250,- per jaar
VGZ Aanvullend Best: € 500,- per jaar
VGZ Jong Basis: geen vergoeding
VGZ Jong Uitgebreid: geen vergoeding
VGZ Single/Duo Basis: geen vergoeding
VGZ Single/Duo Uitgebreid: € 250,- per jaar
VGZ Gezin Basis geen vergoeding
VGZ Gezin Uitgebreid € 250,- per jaar
VGZ Vitaal Basis geen vergoeding
VGZ Vitaal Uitgebreid € 350,- per jaar