Hulpmiddelen vergoeding

Na een medische behandeling heeft u mogelijk tijdelijk een hulpmiddel nodig, bijvoorbeeld een verstelbaar bed of een speciaal matras wanneer langdurige bedrust noodzakelijk is. Tijdelijke hulpmiddelen worden vergoed uit de basisverzekering. Er zijn echter ook hulpmiddelen die voor permanent gebruik zijn. De vergoeding hiervoor wordt anders geregeld.

Hulpmiddelen vergoeding uit de basisverzekering

Een groot deel van de hulpmiddelen wordt vergoed uit de basisverzekering. Dat is uiteraard prettig, maar het betekent wel dat u eigen risico betaalt. Voor sommige hulpmiddelen geldt ook een eigen bijdrage

Vergoeding hulpmiddelen uit aanvullende verzekering

Voor hulpmiddelen die niet door de basisverzekering worden vergoed, kunt u mogelijk wel een aanvullende verzekering afsluiten. Daarnaast is het mogelijk om u aanvullend te verzekeren voor de kosten van de eigen bijdrage. 

Vergoeding hulpmiddelen door gemeente

Is het hulpmiddel niet voor permanent gebruik? Dan wordt het hulpmiddel vergoed vanuit de gemeente. Voorbeelden zijn onder andere rolstoelen, trapliften en elektrische deuropeners. De vergoeding van permanente hulpmiddelen vraagt u aan via het Wmo-loket van uw gemeente.