Overgewicht en obesitas vergoedingen

Er zijn diverse soorten behandelingen mogelijk bij overgewicht en obesitas. Wanneer u last heeft van overgewicht of obesitas is het daarom altijd raadzaam om hulp te zoeken. Veel van deze behandelingen worden vergoed vanuit uw zorgverzekering.

Wat is overgewicht of obesitas?

Bij overgewicht is er te veel overtollig vet opgeslagen in uw lichaam. Om te bepalen of iemand een te hoog gewicht heeft, is er de Body Mass Index (BMI). BMI geeft de verhouding aan tussen uw gewicht en lengte.

Berekening van uw BMI: gewicht / (lengte x lengte)

Wat zegt de hoogte van het BMI?

 • BMI tussen 25 en 29,9: overgewicht
 • BMI tussen 30 en 39,9: obesitas
 • BMI van 40 of hoger: extreme obesitas

Overgewicht voorkomen

Merkt u dat u wat zwaarder wordt, dan is het belangrijk om overgewicht te voorkomen. Uiteraard kunt u zelf aan de slag met uw gewicht door gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen. Komt u er zelf niet uit, dan is het belangrijk om overgewicht te voorkomen en zo snel mogelijk hulp te zoeken.

Vergoedingen om overgewicht te voorkomen en te behandelen

Diverse cursussen en behandelingen om overgewicht te voorkomen of te behandelen worden vergoed vanuit de zorgverzekering.

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

Vanaf 2019 wordt het Gecombineerde Leefstijl Interventieprogramma (GLI) opgenomen in het basispakket. De huisarts kan u doorverwijzen als u een (matig) verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico loopt. U krijgt dan gedurende 24 maanden advies en begeleiding bij voeding, beweging en gedrag.

Leefstijl Check (gezondheidstest)

De Leefstijl Check wordt vergoed vanuit het budget voor preventie vanuit de VGZ aanvullende verzekeringen. Dit budget kunt u inzetten voor cursussen, trainingen of bijvoorbeeld inentingen. U kunt dit budget ook besteden aan de Leefstijl Check, tot het maximum van het budget is bereikt. Hierop is geen eigen risico van toepassing. Voor een volledige vergoeding gaat u naar een gecontracteerde zorgaanbieder.

De Leefstijl Check houdt het volgende in:

 • Bloeddruk meting, buikomvang, BMI meting
 • Persoonlijk gesprek met een leefstijlcoach
 • Algemene vragenlijst over uw gezondheid
 • Audiologische screening
 • Urine onderzoek
 • Bloedonderzoek
 • Longfunctietest
 • Visusonderzoek
 • Fietstest

Fysiotherapie bij overgewicht

Fysiotherapie kan helpen om overgewicht te voorkomen en te behandelen. Een fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen om de juiste sport te vinden en kan tips geven om blessures te voorkomen.

Wanneer u geen chronische aandoening heeft, wordt fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering. U krijgt een budget voor beweegzorg dat u onder andere aan fysiotherapie kunt besteden. Voor een gegarandeerde volledige vergoeding gaat u naar een fysiotherapeut waar VGZ of Bewuzt een contract mee heeft. Op deze vergoeding is geen eigen risico van toepassing.

Dieetadvies bij overgewicht

Wanneer gewicht leidt tot medische of psychische klachten, wordt dieetadvies vanuit de basisverzekering vergoed. U krijgt drie uur dieetadvies per kalenderjaar. Hierop is het eigen risico van toepassing. Daarnaast bieden enkele aanvullende verzekeringen nog extra budget voor dieetadvisering.

Maagoperatie bij obesitas

Wanneer de arts na onderzoeken, diverse andere behandelingen en gesprekken beslist dat u in aanmerking komt voor een maagoperatie omdat u obesitas heeft, dan krijgt u de maagoperatie vergoed. Dit valt dan onder medisch specialistische zorg. Hierop is het eigen risico van toepassing.