Vergoeding Podotherapie

Podotherapie is een behandeling van voetklachten om de afwijkingen in de voetstand te verminderen, compenseren of verhelpen. U krijgt een podotherapie vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Wanneer komt u in aanmerking voor deze vergoeding en hoe werkt dit precies?

 
Vergoeding uit basisverzekering
 
Vergoeding uit aanvullende verzekering
 
Eigen risico van toepassing
 
Verwijsbrief
 
Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Podotherapie basisverzekering

U krijgt een podotherapie vergoeding alleen uit de basisverzekering in speciale gevallen van een diabetische voet. Heeft u een diabetische voet en heeft u een verhoogd tot zeer hoog risico op het ontstaan van wondjes (zorgprofiel 2 en hoger)?

Uw podotherapeut kan dan een pedicurebehandeling aanraden om bepaalde behandelingen uit te voeren. De pedicure declareert dit via de podotherapeut. Deze zorg wordt dan vaak vergoed onder uw zorgprogramma voor diabetes. U betaalt dan geen eigen risico.

Vergoeding podotherapie aanvullende verzekering

Voor een podotherapie vergoeding heeft u een aanvullende verzekering nodig. Vanuit uw aanvullende verzekering van VGZ krijgt u per kalenderjaar een budget voor voetbehandelingen. Dit budget kunt u besteden aan behandelingen bij de podotherapeut. De hoogte van het budget hangt af van uw aanvullende verzekering. Mogelijke voetbehandelingen zijn:

  • Problemen aan het bewegingsapparaat
  • Aandoeningen aan de huid en nagels
  • Reumatoïde artritis
  • Diabetische voeten
Budget voor voetbehandelingen per aanvullende verzekering  
VGZ Aanvullend Goed: € 100,- per kalenderjaar
VGZ Aanvullend Beter: € 300,- per kalenderjaar
VGZ Aanvullend Best: € 500,- per kalenderjaar
VGZ Jong Basis Pakket: Geen vergoeding
VGZ Jong Uitgebreid Pakket: Geen vergoeding
VGZ Single/Duo Basis Pakket: Geen vergoeding
VGZ Single/Duo Uitgebreid Pakket: € 300,- per kalenderjaar
VGZ Gezin Basis Pakket: Geen vergoeding
VGZ Gezin Uitgebreid Pakket: € 300,- per kalenderjaar
VGZ Vitaal Basis Pakket: Geen vergoeding
VGZ Vitaal Uitgebreid Pakket: € 300,- per kalenderjaar

Eigen risico podotherapie

Een podotherapie vergoeding komt bijna altijd uit de aanvullende verzekering. Op zorg uit de aanvullende verzekering is geen eigen risico van toepassing. Krijgt u podotherapie vergoeding uit de basisverzekering als onderdeel van uw zorgprogramma? Ook dan betaalt u geen eigen risico.

Gecontracteerde podotherapeut

Om een vergoeding te krijgen voor podotherapie gaat u naar een gecontracteerde podotherapeut. De podotherapeut moet zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) en ingeschreven staan in het Kwaliteitsregister Paramedici.