Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2023

Uw geboortedatum:

Psycholoog vergoeding

Psychologische zorg krijgt u vergoed uit uw zorgverzekering. Mentale gezondheid is namelijk ontzettend belangrijk en staat in nauw verband met uw fysieke gezondheid. Op deze pagina vindt u welke vergoeding geboden wordt voor psychologische zorg.

 

Wordt een psycholoog vergoed?

Zelfs de beste zorgverzekering
kan goedkoper

Met onze zorgverzekeringen weet u zeker dat u uitstekend én voordelig verzekerd bent. Dat wilt u toch ook? Vul uw geboortedatum in en ontdek direct hoeveel u kunt besparen op uw zorgverzekering in 2023!

Zorgverzekering 2023


Uw geboortedatum:
   


GGZ vergoeding psycholoog: met en zonder contract

Bent u in 2022 gestart met een GGZ behandeling en loopt deze door in 2023? Dan is het verstandig om te controleren of de zorgverlener nog een contract heeft met VGZ. Dit is belangrijk voor uw vergoeding.

  • Zorgverlener heeft een contract met VGZ in 2023
    Uw vergoeding in 2023 is in dit geval hetzelfde als in 2022.
  • Ik heb pas in 2023 een GGZ vergoeding nodig
    Bekijk dan alle zorgverleners met contract in de UC ZorgZoeker. Zo weet u zeker dat u een vergoeding voor psychologische zorg krijgt
  • Zorgverlener heeft geen contract met VGZ in 2023
    Uw zorgverlener zal dit op tijd aan u vertellen. U kunt vervolgens zelf bepalen of en bij wie u de behandeling voortzet. Bekijk hier de verschillende tarieven.

GGZ kosten declareren bij een zorgverlener zonder contract

Als u kiest voor een zorgverlener zonder contract, moet u de rekening zelf declareren. Dit kunt u doen via de UC Zorg App.


Het zorgprestatiemodel

Het zorgprestatiemodel is in 2023 een manier om de kosten voor GGZ (geestelijke gezondheidszorg) te dragen. Dit is door de overheid bepaald.

Dit houdt het in

Vanaf 2022 zetten de zorgverleners elke behandeling op de nota. U ziet dan op de rekening de kosten van bijvoorbeeld een onderzoek. Maar ook de duur van een afspraak. Deze rekening stuurt de zorgverlener vaak aan het einde van de maand naar VGZ. Eerst gebeurde dat pas als u uw behandeling had afgerond. Deze nieuwe manier van factureren kan gevolgen hebben voor uw eigen risico.

Voordelen

Doordat uw zorgverlener eerder factureert, heeft u sneller inzicht in uw zorgkosten. Daarnaast wordt de rekening duidelijker. U kunt de kosten namelijk beter herkennen, omdat niet alle behandelingen op 1 rekening staan. Dit maakt het controleren van de rekening ook een stuk makkelijker.

De gevolgen voor het eigen risico

Bent u met een behandeling in 2022 gestart en loopt deze door in 2023? Dan kan het zijn dat u voor beide jaren het volledige eigen risico vlak achter elkaar betaalt. Het kan zijn dat het betalen van deze grote bedragen niet altijd goed uitkomt. U kunt er daarom voor kiezen om een betalingsregeling af te sluiten. U kunt een betalingsregeling aanvragen in de UC Zorg App.


Vergoeding psycholoog

Wanneer u psychische klachten heeft, u al een tijdje niet lekker in uw vel zit of burn-out klachten heeft, kan de psycholoog een uitkomst zijn. Psychologische zorg is een erg breed begrip. Dit kunnen bijvoorbeeld gesprekken zijn met uw huisarts, de GGZ praktijkondersteuner, psychologie en psychotherapie binnen de generalistische basis GGZ of de gespecialiseerde GGZ. Psychologische zorg wordt grotendeels vergoed uit uw zorgverzekering. Bekijk hier de psycholoog vergoeding vanuit onze zorgverzekeringen.


Psycholoog basisverzekering

Voor lichte klachten kunt u terecht bij uw huisarts of praktijkondersteuner GGZ. Helpen deze gesprekken u niet en worden uw klachten erger? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar generalistische basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. De huisarts en verschillende GGZ krijgt u gewoon vergoed vanuit uw basisverzekering.


Psycholoog vergoeding uit aanvullende verzekering

U kunt uit een aanvullende verzekering mogelijk extra psycholoog vergoedingen krijgen voor de volgende zorgsoorten: seksuologische zorg, psychosociale zorg (alternatieve zorg) of mindfulness bij burn-out klachten.


Eigen risico psycholoog

Op zorg uit de basisverzekering is het eigen risico voor iedereen van 18 jaar en ouder van toepassing. De huisarts is vrijgesteld van het eigen risico. Voor uw eerste bezoeken in het proces hoeft u dus geen eigen risico te betalen. Voor overige psychologische zorg uit de basisverzekering, betaalt u dus wel een eigen risico. Op zorg uit de aanvullende verzekering betaalt u geen eigen risico. Is uw budget voor psychologische zorg uit de aanvullende verzekering op, dan betaalt u de overige zorgkosten wel zelf.


Wat is psychologische zorg?

Bij psychologische zorg gaat het vaak om de behandeling van psychische klachten zoals depressie, een verslaving, paniekstoornis, of angststoornis. Door middel van gesprekken, opdrachten en eventuele groepsgesprekken- en trainingen werkt u aan een betere mentale gezondheid. De huisarts of GGZ praktijkondersteuner helpt bij lichte psychische klachten. Generalistische GGZ is er voor een enkelvoudige stoornis. U wordt dan behandeld door een psycholoog of psychotherapeut. Gaat het om een complexe en meervoudige stoornis? Dan wordt u doorgestuurd naar de gespecialiseerde GGZ.


Verschil psychiater en psycholoog

Een psychiater is, in tegenstelling tot een psycholoog, opgeleid tot arts. De psycholoog is dan ook niet bevoegd om medicijnen voor te schrijven en een psychiater wel. Een psychiater richt zich vooral op mentale stoornissen en hoe dit met een medische behandeling (meestal medicatie) verbeterd kan worden. Een psycholoog focust meer op het menselijke gedrag en de onderliggende processen in de hersenen en hoe deze veranderd kunnen worden.

Zorgverlener vinden

Zorgverlener vinden

In de UC Zorgzoeker vindt u alle zorgverleners bij u in de buurt. Wel zo fijn!

> Vind een zorgverlener

 

UnitedConsumers zorgverzekering door VGZ

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij u past.

> Bekijk zorgverzekeringen

 

Alle vergoedingen

Meer vergoedingen

Psychologie bij kinderen
ADHD medicatie
EMDR therapie

 

 

Terug naar alle vergoedingen

Terug naar boven