Psycholoog vergoeding

Psychologische zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Mentale gezondheid is namelijk ontzettend belangrijk en staat in nauw verband met fysieke gezondheid. Denkt u een psycholoog nodig te hebben, dan is het raadzaam om op tijd naar uw huisarts te gaan.

vinkje Vergoeding uit basisverzekering
vinkje Vergoeding uit aanvullende verzekering
vinkje Eigen risico van toepassing
vinkje Verwijsbrief
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Wat is psychologische zorg?

Psychologische zorg kan worden verleend door de GGZ-praktijkondersteuner van uw huisarts, door een psycholoog, psychiater of psychotherapeut. Psychologische zorg gaat vaak om de behandeling van een depressie, verslaving, paniekstoornis of angststoornis. Door middel van gesprekken, opdrachten en eventuele groepsgesprekken en –trainingen, werkt u aan een betere mentale gezondheid.

De huisarts heeft een GGZ-praktijkondersteuner, die u helpt met de preventie van psychologische klachten en met lichte psychische klachten. Vermoedt uw huisarts of de praktijkondersteuner dat u een psychiatrische stoornis hebt, dan krijgt u een verwijzing voor de psycholoog. Deze verwijzing kan naar de generalistische basis GGZ of de gespecialiseerde GGZ zijn.

Generalistische basis GGZ is er voor een enkelvoudige stoornis. Met deze vorm van psychotherapie wordt u behandeld door een psycholoog of psychotherapeut. Gaat het om een complexere en meervoudige stoornis? Dan wordt u doorgestuurd naar de gespecialiseerde GGZ.

Vergoeding van de psycholoog

Heeft u psychische klachten waar u zelf niet meer uitkomt? Of zit u al een tijd niet lekker in uw vel, maar weet u niet hoe u het oplost? Dan is het belangrijk om eerst naar de huisarts te gaan. Ook wanneer u denkt dat de klachten misschien niet erg genoeg zijn voor een psycholoog, is het toch aan te raden eens met uw huisarts te praten.

Psychologische zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt voor zowel de huisarts en GGD-praktijkondersteuner als voor psychologie en psychotherapie binnen de generalistische basis GGZ en gespecialiseerde GGZ. Uw psycholoog vertelt u op hoeveel behandelingen u recht heeft bij uw probleem. Bij gespecialiseerde GGZ krijgt u bijvoorbeeld een onbeperkt aantal behandelingen vergoed.

Heeft u een aanvullende verzekering van VGZ, dan wordt ook specifieke psychologische zorg, zoals seksuologische zorg en mindfulness bij burn-outklachten, vergoed.

Het eigen risico

Op zorg uit de basisverzekering geldt het eigen risico voor iedereen van 18 jaar en ouder. Voor de huisarts en voor psychologische zorg uit de aanvullende verzekering betaalt u dit eigen risico niet.

Verwijsbrief nodig?

Voor de vergoeding van de psycholoog heeft u altijd een verwijsbrief nodig van uw huisarts.

Naar welke psycholoog?

Uw huisarts of de GGZ-praktijkondersteuner overlegt met u naar welke psycholoog of welke praktijk u gaat. Voor de volledige vergoeding is het belangrijk dat dit een psycholoog is die een contract heeft met VGZ/Bewuzt. Zorgverzekeraars VGZ en Bewuzt hebben met veel psychologen contracten, waardoor er ongetwijfeld een psycholoog in uw buurt is.

Wanneer u een voorkeur heeft kunt u dit altijd aangeven. Samen beslist u welke psycholoog het wordt en zodra u een verwijsbrief heeft, kunt u de betreffende praktijk bellen voor een afspraak.

Wilt u meer informatie over de vergoeding van een psycholoog of psychotherapeut of wilt u advies over naar welke praktijk u kunt gaan? Bel dan naar 040 235 05 60. U heeft direct iemand aan de lijn. Vanzelfsprekend is ons advies gratis. Goed voor elkaar.

Wat wordt niet vergoed?

  • Hulp in verband met lichamelijke aandoeningen
  • Leerstoornissen en dyslexie
  • Werk- of relatieproblemen
  • Aanpassingsstoornissen
  • Psychosociale hulp
  • Zelfhulp

Vergoeding psychologische zorg bij kinderen

Psychologische zorg voor kinderen tot 18 jaar wordt uitgevoerd door de gemeentelijke GGZ en dit wordt volledig vergoed. Echter worden twee behandelingen alleen met een aanvullende verzekering van VGZ vergoed, namelijk neurofeedback en cogmed bij leerproblemen door ADHD/ADD.

Goedkope zorgverzekering

Met het UnitedConsumers ZorgCollectief bent u bij VGZ of Bewuzt uitstekend verzekerd tegen een lage prijs. U ontvangt maandelijks 10% korting op uw VGZ zorgverzekering of een voordelige premie op uw Bewuzt zorgverzekering. Via UnitedConsumers, in het kort UC, bent u iedere maand simpelweg goedkoper uit, zodat u meer kunt sparen of dit geldt kunt uitgeven aan leuke dingen. Meld u direct aan. Geen gedoe, wel het voordeel.

Bereken uw premie

Lees ook

Tandarts
Logopedie
Chiropractie
Dermatologie
Gynaecologie
Homeopathie
Podotherapie