Contact
Mijn UnitedConsumers

Psycholoog vergoeding

Psychologische zorg krijg je vergoed uit je zorgverzekering. Mentale gezondheid is namelijk ontzettend belangrijk en staat in nauw verband met je fysieke gezondheid. Op deze pagina vind je welke vergoeding geboden wordt voor psychologische zorg.

 

Wordt een psycholoog vergoed?


Controleer het contract bij een GGZ behandeling

  • Heeft je zorgverlener geen contract met ons? Dit heeft invloed op de hoogte van de vergoeding. Je vindt alle zorgverleners met contract in de UnitedConsumers Zorgzoeker.
  • Ben je in 2023 gestart met een GGZ behandeling? En loopt de behandeling door in 2024? Dan mag je deze behandeling afronden zonder dat je een eigen bijdrage voor niet-gecontracteerde zorg betaalt.

> Bekijk de verschillende tarieven bij zorgverleners zonder contract

Goed om te weten: Als je kiest voor een zorgverlener zonder contract, moet je de rekening zelf declareren. Dit kun je doen via de UnitedConsumers Zorg app.


Vergoeding psycholoog

Wanneer je psychische klachten hebt, je al een tijdje niet lekker in je vel zit of burn-out klachten hebt, kan de psycholoog een uitkomst zijn. Psychologische zorg is een erg breed begrip. Dit kunnen bijvoorbeeld gesprekken zijn met je huisarts, de GGZ praktijkondersteuner, psychologie en psychotherapie binnen de generalistische basis GGZ of de gespecialiseerde GGZ. Psychologische zorg wordt grotendeels vergoed uit je zorgverzekering. Bekijk hier de psycholoog vergoeding vanuit onze zorgverzekeringen.


Psycholoog basisverzekering

Voor lichte klachten kun je terecht bij je huisarts of praktijkondersteuner GGZ. Helpen deze gesprekken je niet en worden je klachten erger? Dan kan je huisarts je doorverwijzen naar generalistische basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. De huisarts en verschillende GGZ krijg je gewoon vergoed vanuit je basisverzekering.


Psycholoog vergoeding uit aanvullende verzekering

Je kunt uit een aanvullende verzekering mogelijk extra psycholoog vergoedingen krijgen voor de volgende zorgsoorten: seksuologische zorg, psychosociale zorg (alternatieve zorg) of mindfulness bij burn-out klachten.


Eigen risico bij vergoeding voor de psycholoog

Op zorg uit de basisverzekering is het eigen risico voor iedereen van 18 jaar en ouder van toepassing. De huisarts is vrijgesteld van het eigen risico. Voor je eerste bezoeken in het proces hoef je dus geen eigen risico te betalen. Voor overige psychologische zorg uit de basisverzekering, betaal je dus wel een eigen risico. Op zorg uit de aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico. Is je budget voor psychologische zorg uit de aanvullende verzekering op, dan betaal je de overige zorgkosten wel zelf.


Wat is psychologische zorg?

Bij psychologische zorg gaat het vaak om de behandeling van psychische klachten zoals depressie, een verslaving, paniekstoornis, of angststoornis. Door middel van gesprekken, opdrachten en eventuele groepsgesprekken- en trainingen werk je aan een betere mentale gezondheid. De huisarts of GGZ praktijkondersteuner helpt bij lichte psychische klachten. Generalistische GGZ is er voor een enkelvoudige stoornis. Je wordt dan behandeld door een psycholoog of psychotherapeut. Gaat het om een complexe en meervoudige stoornis? Dan word je doorgestuurd naar de gespecialiseerde GGZ.


Verschil psychiater en psycholoog

Een psychiater is, in tegenstelling tot een psycholoog, opgeleid tot arts. De psycholoog is dan ook niet bevoegd om medicijnen voor te schrijven en een psychiater wel. Een psychiater richt zich vooral op mentale stoornissen en hoe dit met een medische behandeling (meestal medicatie) verbeterd kan worden. Een psycholoog focust meer op het menselijke gedrag en de onderliggende processen in de hersenen en hoe deze veranderd kunnen worden.


Zorgverlener vinden

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners bij jou in de buurt.

> Vind een zorgverlener

 

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij je past.

> Bekijk zorgverzekeringen

 

Meer vergoedingen

Psychologie bij kinderen
ADHD medicatie
EMDR therapie

 

 

Terug naar alle vergoedingen