Contact
Mijn UnitedConsumers

Reiskostenvergoeding aanvragen

Voor zittend ziekenvervoer krijg je soms de reiskosten van en naar je behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Je vraagt een reiskostenvergoeding al in 3 stappen aan:


 

Stap 1: vraag een machtiging aan voor je reiskostenvergoeding

Met een machtiging wordt getoetst of je voldoet aan de voorwaarden van een vergoeding. Je kunt de machtiging online aanvragen zodra je de startdatum van je behandeling weet. Het is belangrijk dat je de aanvraag volledig invult. Anders kan de aanvraag niet in behandeling genomen worden. Je dient een aanvraag voor een machtiging via VGZ in.

Machtiging online aanvragen


Heb je vervoer nodig voor de volgende zorg?

  • Oncologische behandelingen met chemotherapie, radiotherapie en/of immunotherapie
  • Geriatrische revalidatiezorg
  • Intensieve kindzorg
  • Nierdialyse

Dan kun je de machtiging ook aanvragen via de Vervoersdesk op 088 - 131 16 00 (bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 13.00 uur).


 

Stap 2: Houd je reizen bij

Houd je reizen bij op het declaratieformulier vervoerskosten. Reizen met een gecontracteerde taxivervoerder hoef je niet zelf bij te houden. Het taxibedrijf doet dat voor jou en declareert de kosten rechtstreeks bij VGZ.


 

Stap 3: Declareer je reiskosten

Dien het ingevulde declaratieformulier in. Je kunt dit gemakkelijk online declareren in de UnitedConsumers Zorg app.

Goed om te weten: houd rekening met eigen kosten die je mogelijk nog betaalt, zoals: het eigen risico en de eigen bijdrage. 


afbeelding

Eigen vervoer

Je reist met je (eigen) auto van en naar een behandeling.
 

> Bekijk vergoeding

 

afbeelding

Openbaar vervoer

Je reist bijvoorbeeld met de trein of bus van en naar een behandeling.

> Bekijk vergoeding

 

afbeelding

Taxivervoer

Je reist met de taxi van en naar je behandeling.
 

> Bekijk vergoeding


Vervoer naar ziekenhuis vergoed

In specifieke situaties - of als je bepaalde behandelingen ondergaat - krijg je een vergoeding voor vervoer naar het ziekenhuis. Er wordt geen extra vergoeding ziekenvervoer geboden vanuit een aanvullende verzekering.

Vergoeding taxivervoer ziekenhuis

Wanneer je zelf niet in staat bent om te rijden, kun je een taxi regelen. Je krijgt maximaal 200 km enkele reis vergoed. Voor een vergoeding voor taxivervoer naar het ziekenhuis heb je een machtiging nodig. Dit kun je eenvoudig zelf aanvragen via een formulier.

Rolstoelvervoer vergoeding

Mensen die in een rolstoel zitten - en zelf niet over aangepast vervoer beschikken - hebben vaak taxivervoer nodig. Rolstoelvervoer valt onder dezelfde vergoeding als ander ziekenvervoer. Je hebt voor een rolstoelvervoer vergoeding wel eerst toestemming nodig van je zorgverzekeraar.


Veelgestelde vragen

Een machtiging voor vervoer voor kwetsbare patiënten (GZSP) wordt door de zorgverleners (instellingen) aangevraagd. Het is dus niet nodig om dit apart aan te vragen. Let op: dit geldt niet voor vervoer bij de ziekte van Huntington. Hiervoor moet je zelf de machtiging vervoer online aanvragen.

Als je een machtiging hebt voor taxivervoer, maar toch liever gebruik wilt maken van je eigen vervoer of het openbaar vervoer, dan kan dat. Andersom is dat niet zo. Heb je een machtiging voor eigen vervoer, maar wil je toch liever met de taxi? Dan heb je een nieuwe machtiging nodig voor taxivervoer.

Machtiging online aanvragen

Terug naar alle vergoedingen