Vervoer naar ziekenhuis vergoed

Ziekenvervoer wordt in specifieke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer u toestemming krijgt voor ziekenvervoer, mag u zelf bepalen met welk soort vervoer u reist. U krijgt hiervoor dan een vergoeding van VGZ of Bewuzt.

vinkje Vergoeding uit basisverzekering
kruisje Vergoeding uit aanvullende verzekering
vinkje Eigen risico van toepassing
vinkje Verwijsbrief
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Wat is ziekenvervoer?

Ziekenvervoer is vervoer per auto, taxi of tweede klas openbaar vervoer naar een zorginstelling zoals een ziekenhuis en (terug) naar een woning. De maximale afstand die vergoed wordt is 200 kilometer enkele reis. Vervoer per ambulance valt niet onder ziekenvervoer.

Vergoeding van ziekenvervoer uit de basisverzekering

Ziekenvervoer wordt vergoed vanuit de basisverzekering bij de volgende behandelingen of situaties:

  • Bij behandelingen van een langdurige ziekte of aandoening waar lange tijd vervoer voor nodig is
  • Kinderen tot 18 jaar die aangewezen zijn op verzorging in een verpleegkundig kinderdagverblijf
  • Oncologische behandelingen met chemotherapie, immuuntherapie of radiotherapie
  • Wanneer u zich alleen per rolstoel kunt verplaatsen
  • Bij een visuele handicap
  • Bij nierdialyses

Er wordt geen extra vergoeding gegeven voor ziekenvervoer vanuit een aanvullende verzekering.

Het eigen risico

Wanneer u recht heeft op een vergoeding voor ziekenvervoer vanuit de basisverzekering, is hierop het eigen risico van toepassing. Dit geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Eigen bijdrage ziekenvervoer

Op ziekenvervoer is een wettelijke eigen bijdrage van toepassing. Dit bedrag is door de overheid bepaald en is dus bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. De wettelijke eigen bijdrage is maximaal € 100,- per kalenderjaar.

Altijd een verwijsbrief én toestemming nodig

Voor ziekenvervoer heeft u altijd eerst toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. U gaat voor een vergoeding van ziekenvervoer eerst naar uw huisarts of medisch specialist. Van hen krijgt u een verklaring in het geval dat zij vinden dat ziekenvervoer nodig is. Voor oncologische behandelingen of ziekenvervoer bij nierdialyse is deze verklaring niet nodig. U kunt dan direct telefonisch contact opnemen met VGZ (0900 - 84 90) of Bewuzt (088 - 131 01 39).

Naast de verklaring van uw huisarts of medisch specialist heeft u toestemming nodig van VGZ/Bewuzt. Deze toestemming kunt u telefonisch aanvragen bij VGZ of Bewuzt wanneer het om ziekenvervoer voor nierdialyses of oncologische behandelingen, zoals immuuntherapie gaat. Gaat het om ziekenvervoer voor overige behandelingen, dan kunt u samen met uw huisarts of medisch specialist een formulier van VGZ/Bewuzt invullen voor de aanvraag van ziekenvervoer.

Pas wanneer u van VGZ of Bewuzt toestemming heeft gekregen, kunt u gebruik maken van ziekenvervoer dat wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

In specifieke gevallen krijgt u toestemming van VGZ of Bewuzt om naar een bepaalde zorgaanbieder vervoerd te worden. Als dit meer dan 200 kilometer enkele reis is, krijgt u toch uw reiskosten vergoed. Krijgt u van VGZ/Bewuzt toestemming voor ander soort vervoer dan zittend ziekenvervoer? Ook dan krijgt u een vergoeding.

Met welke vervoerder?

Wanneer u de Bewuzt basisverzekering of VGZ Ruime Keuze basisverzekering hebt, is het belangrijk dat u met een vervoerder reist waar VGZ of Bewuzt een contract mee heeft, anders krijgt u mogelijk geen volledige vergoeding. Met basisverzekering VGZ Eigen Keuze is ziekenvervoer door elke vervoerder mogelijk voor een volledige vergoeding.

VGZ heeft contracten met veel taxibedrijven. Wanneer u reist met het openbaar vervoer krijgt u een vergoeding voor een OV-kaart voor tweede klas reizen. Dit kan de bus, buurtbus, tram, metro of trein zijn. Wordt u met uw eigen auto vervoerd door mantelzorgers zoals familie of rijdt u zelf? Dan krijgt u € 0,28 per kilometer vergoed. Dit is op basis van de snelste route, berekend door VGZ aan de hand van de ANWB-routeplanner.

Goedkope zorgverzekering

ZorgCollectief UnitedConsumers biedt de normale VGZ zorgverzekering aan met korting of de Bewuzt zorgverzekering tegen een scherpe premie. U ontvangt 10% collectiviteitskorting op de basisverzekeringen VGZ Ruime Keuze en VGZ Eigen Keuze. Hierdoor bespaart u iedere maand op uw vaste lasten en houdt u meer over om te besteden aan leuke dingen. U verdient meer.

Bereken uw voordeel