Contact
Mijn UnitedConsumers

Betalingsregeling zorgverzekering

Hulp nodig bij betalen? Wij helpen u graag op weg!

Rekeningen komen niet altijd goed uit. Om te voorkomen dat kosten te hoog oplopen, helpen wij u graag. Helpt het bijvoorbeeld als de rekening tijdelijk wordt uitgesteld? Of helpt het als u in termijnen kan betalen? VGZ kijkt samen met u naar de beste oplossing. Neem contact op met VGZ via het telefoonnummer 0900 - 0750.

contact vgz


Wat is mogelijk?

VGZ kijkt samen met u naar de beste oplossing voor u. Er zijn een aantal mogelijkheden om een betalingsregeling aan te vragen. Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rijtje.

Betalen in termijnen

Soms kan het fijn zijn om uw rekening in meerdere termijnen betalen. De betalingsregeling is in minimaal 2 en maximaal 12 termijnen mogelijk. In de UC Zorg App kunt u eenvoudig een betalingsregeling aanvragen.

> Aanvragen via Mijn VGZ

 

Eigen risico gespreid betalen

Verwacht u komend jaar dat u veel zorg nodig heeft? Dan kan het fijn zijn om uw eigen risico gespreid te betalen. Dit wordt per maand afgeschreven. U vraagt gespreid betalen eenvoudig aan via de UC Zorg App.

> Aanvragen via Mijn VGZ

 

Uw factuur later betalen

Komt de rekening nu niet goed uit? In sommige gevallen kunt u ervoor kiezen om de factuur later te betalen. U kunt hiervoor contact opnemen met de klantenservice van VGZ. Zij helpen u graag verder!

> Neem contact op met VGZ


Betalingsregeling mogelijk in de volgende gevallen

U kunt een betalingsregeling afsluiten voor uw zorgkosten, zoals: uw eigen risico, eigen bijdrage of uw premie. Hier zijn wel enkele regels aan verbonden:

  • De rekening is € 50,- of hoger.
  • U betaalt minimaal € 25,- per keer.
  • U betaalt het bedrag in minimaal 2 en maximaal 12 keer terug.
  • U kunt maximaal 4 betalingsregelingen tegelijk bij ons hebben.

Betalingsregeling zorgverzekering aanvragen

Via de UC Zorg app kunt u een aanvraag indienen voor een betalingsregeling*. Log in op de UC Zorg app, ga naar uw facturen en kies vervolgens voor betalingsregeling aanvragen. Doorloop vervolgens de 3 stappen die in de app weergegeven worden. Na uw aanvraag voor een betalingsregeling ontvangt u altijd een ontvangstbevestiging.

Aanvragen in de UC Zorg app

* U kunt de aanvraag ook indienen in Mijn VGZ.


Hulp bij betaalproblemen

Er is meer mogelijk dan u wellicht denkt. Heeft u hulp nodig bij betaalproblemen? Lees hieronder meer over de partijen waar u mee te maken kunt krijgen bij een betalingsachterstand.

Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag helpt u bij het betalen van de maandelijkse zorgpremie. De zorgtoeslagen worden betaald door de Belastingdienst. Of u hier recht op heeft, hangt af van uw inkomen.

> Zorgtoeslag aanvragen

 

Meer over het CAK

Betaald u 6 maanden geen premie? Dan wordt u aangemeld bij het CAK. U betaalt een nieuwe hogere premie aan het CAK. VGZ helpt u graag om weer de lagere premie te betalen.

> Neem contact op met VGZ

 

Meer over het incassobureau

Heeft u namens VGZ post ontvangen van een incassobureau? Dan heeft VGZ uw betalingsachterstand overgedragen. Het incassobureau neemt contact met u op.

> Meer over uw incassobureau


 

Krijg grip op uw geldzaken

Maakt u zich zorgen om uw financiële situatie? Als men geldzorgen heeft, ervaren zij daar vaak stress van. Minder geldzorgen is een eerste stap om uw financiën weer op orde te krijgen. Wij helpen u graag!

Gratis workshop Geldzorgen voor onze verzekerden

In onze gratis workshop Geldzorgen kunt u zelfstandig en anoniem aan de slag met uw geldzorgen. U krijgt uitleg, tips en oefeningen om uw geldzorgen onder controle te krijgen en u leert om op eigen kracht stressoorzaken te verminderen. Ook krijgt u tips over handige sites of mogelijkheden waar u eventueel om hulp kunt vragen als u er zelf niet meer uitkomt.

> Bekijk de workshop Geldzorgen in Mijn UnitedConsumers


Vragen over de zorgverzekering betalingsregeling

Als u na 70 dagen de factuur van uw premie niet betaalt, wordt uw aanvullende verzekering automatisch stopgezet. Is uw aanvullende verzekering stopgezet? Dan is het slim te bekijken welke vergoedingen u nog wel en niet krijgt.

Wilt u weer gebruikmaken van een aanvullende verzekering? Hier zitten een aantal voorwaarden aan verbonden, namelijk:

  • Uw achterstand moet volledig betaald zijn. Alleen dan kunt u voor het volgende verzekeringsjaar weer een aanvullende verzekering afsluiten.
  • U kunt ook uw aanvullende verzekering herstellen. Zo krijgt u dezelfde verzekering weer terug. Deze gaat dan in op de datum waarop uw verzekering eerder stopte. Goed om te weten: dit kan alleen als u uw achterstand binnen 3 maanden na het stoppen van de aanvullende verzekering heeft betaald. Herstel over vorig jaar kan uiterlijk tot 31 januari van het nieuwe jaar.
  • Zit u in een schuldregeling? Dan kunt u voor het volgende verzekeringsjaar weer kiezen voor een aanvullende verzekering. Het is slim om in dat geval te overleggen met uw bewindvoerder of schuldhulpverlener.

In dat geval wordt de betalingsregeling gestopt. U dient het openstaande bedrag van de rekening dan in één keer te betalen.

Als u via automatische incasso betaalt en een betalingsregeling wilt treffen, is het belangrijk dat u de afschrijving tegenhoudt voordat deze plaatsvindt. Regel dit een aantal dagen van tevoren bij uw bank. Is het bedrag al van uw rekening geschreven? Dan kunt u deze - door uw bank - terug laten storten op uw rekening.

U ontvangt in beide gevallen bericht van VGZ dat de automatische incasso niet gelukt is. Zodra u dit bericht heeft gekregen, kunt u een betalingsregeling voor uw zorgverzekering afsluiten. Dit doet u gemakkelijk via de UC Zorg app.

Goed om te weten: VGZ schrijft nooit bedragen hoger dan € 385,- automatisch af. In het geval van deze hoge bedragen kunt u direct een betalingsregeling afsluiten in Mijn VGZ.

Dat kan. Dit kunt u alleen telefonisch regelen. Neem hiervoor contact op met de klantenservice van VGZ.

U kunt geen betalingsregeling aanvragen als uw openstaande rekening aan een incassobureau overgedragen is. In dit geval is het belangrijk dat u contact opneemt met het betreffence incassobureau. Zij kunnen u verder informeren over de mogelijkheden.

Ook in het geval dat u aangemeld bent bij een schuldhulpinstantie is het aanvragen van een betalingsregeling van uw zorgverzekering niet mogelijk. Neem in dit geval contact op met de schuldhulpinstantie, zodat zij samen met u naar een passende oplossing kunnen zoeken.

Heeft u een betalingsachterstand van uw zorgverzekering van 6 maanden of langer en bent u aangemeld bij het CAK? Dan kunt u geen betalingsregeling voor uw zorgverzekering treffen.


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 6-1-2023 |

nienke expert 3


Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!