Zorgkosten declareren: zo doet u dat

Wilt u uw zorgkosten declareren? Wanneer u kosten bij een zorgverlener maakt, gaat de factuur in veel gevallen direct naar uw zorgverzekering. Maar met een restitutieverzekering of bij zorg uit de aanvullende verzekering dient u de rekening vaak zelf voor te schieten. Daarna declareert u de kosten bij uw verzekeraar.

Ook bij twijfel of de kosten vergoed worden, is het verstandig om de zorgkosten te declareren. Het kan zijn dat een verzekeraar de voorwaarden in uw voordeel interpreteert of dat deze voorwaarden net veranderd zijn en u een vergoeding krijgt wanneer u dit niet verwacht.

UC declareren

Heeft u voor het jaar 2020 een een aanvullende zorgverzekering, zoals UC ZorgZeker of UC TandZeker, afgesloten via UnitedConsumers? Dan kunt u uw zorgkosten declareren met de UnitedConsumers Zorg App. Log in met uw DigiD en declareer uw zorgkosten gemakkelijk via de app. In de UnitedConsumers Zorg App kunt u daarnaast uw vergoedingen inzien, uw eigen risico bekijken en heeft u altijd uw zorgpas (EHIC) bij de hand.

Let op: declareren via de UnitedConsumers Zorg App kan alleen wanneer u in 2020 voor een aanvullend UC ZorgZeker of UC TandZeker pakket van UnitedConsumers heeft gekozen.

VGZ declareren

Heeft u een VGZ zorgverzekering via UnitedConsumers afgesloten en wilt u uw zorgkosten declareren? Log dan in op Mijn VGZ met uw DigiD om gemakkelijk uw zorgkosten te declareren met een VGZ declaratieformulier. Liever uw VGZ rekening declareren via de app? Dat kan met de VGZ Zorg app. Daarmee maakt u een foto van de zorgnota, of u voegt een PDF toe. Via beide methoden ontvangt u, indien u hier recht op heeft, binnen 6 werkdagen uw vergoeding.

Bewuzt declareren

Heeft u een Bewuzt zorgverzekering via UnitedConsumers afgesloten? Zij bieden een vergelijkbare manier aan om uw zorgkosten te declareren. Log in op Mijn Bewuzt om diverse zaken omtrent uw zorgverzekering te beheren, waaronder de declaraties. Zorgkosten declareren bij Bewuzt kan ook met de Bewuzt Zorg app: u maakt een foto van de factuur en binnen 6 werkdagen ontvangt u de vergoeding op uw bankrekening, indien u hier recht op heeft.

Tot wanneer mag ik zorgkosten van mijn zorgverzekering declareren?

Heeft u een naturapolis, dan hoeft u uw zorgkosten (die vergoed worden) nooit te betalen. De rekening gaat dan direct van de zorgverlener naar de verzekeraar. Bij de restitutiepolis of zorg uit een aanvullende verzekering krijgt u wel te maken met het declareren van zorgkosten. Wettelijk gezien heeft u vijf jaar de tijd om een zorgdeclaratie in te dienen. Maar hoe langer u hiermee wacht, des te groter de kans is dat u dit vergeet of –erger nog– dat de factuur zoek raakt.