Zorgkosten declareren, zo doet u dat

Wanneer u kosten bij een zorgverlener maakt, gaat de factuur in veel gevallen direct naar uw zorgverzekering. Maar met een restitutieverzekering of bij zorg uit de aanvullende verzekering dient u de rekening vaak zelf voor te schieten. Daarna declareert u de kosten bij uw verzekeraar.

Ook bij twijfel of de kosten vergoed worden, is het verstandig om de zorgkosten te declareren. Het kan zijn dat een verzekeraar de voorwaarden in uw voordeel interpreteert of dat deze voorwaarden net veranderd zijn en u een vergoeding krijgt wanneer u dit niet verwacht.

VGZ Declareren

Heeft u uw zorgverzekering bij VGZ en wilt u uw zorgkosten declareren? Log dan in op Mijn VGZ met uw DigiD om gemakkelijk uw zorgkosten te declareren. U kunt ook uw declaratie indienen via de VGZ Zorg app op uw smartphone. Daarmee maakt u een foto van de de zorgnota, of u voegt een PDF toe. Via beide methoden ontvangt u, indien u hier recht op heeft, binnen 6 werkdagen uw vergoeding.

Bewuzt Declareren

Heeft u een zorgverzekering van Bewuzt? Zij bieden een vergelijkbare manier van uw zorgkosten declareren. Log in op Mijn Bewuzt om diverse zaken omtrent uw zorgverzekering te beheren, waaronder de declaraties. Zorgkosten declareren bij Bewuzt kan ook met de Bewuzt Zorg app: u maakt een foto van de factuur en binnen 6 werkdagen ontvangt u de vergoeding op uw bankrekening, indien u hier recht op heeft.

Hoe kan ik mijn zorgkosten declareren?

Afhankelijk van uw verzekeraar kunt u op verschillende manieren uw zorgkosten declareren. Kiest u voor online declareren, dan vraagt de zorgverzekeraar u om een foto of scan van de factuur.

Een zorgfactuur declareren via de mobiele app van de verzekeraar is de makkelijkste methode. Met de app maakt u een foto van de zorgnota, waar de verzekeraar vervolgens meteen mee aan de slag kan.

Zorg hierbij wel dat de foto van goede kwaliteit is en de nota dus goed leesbaar is. Anders kan uw zorgverzekering de factuur wellicht niet verwerken.

Declareren via de post kan vaak ook nog. Deze ouderwetse methode verdwijnt naar verwachting spoedig. Het is immers veel sneller en veiliger om digitaal uw zorgkosten te declareren. Uw verzekeraar heeft dan immers meteen uw zorgfactuur en kan deze niet kwijtraken.

Wanneer moet ik mijn zorgrekening indienen?

Heeft u een naturapolis, dan hoeft u uw zorgkosten (die vergoed worden) nooit te betalen. De rekening gaat dan direct van de zorgverlener naar de verzekeraar. Bij een restitutiepolis of zorg uit de aanvullende rekening is het de bedoeling dat de patiënt de zorg voorschiet. Is dat op uw situatie van toepassing, declareer de factuur dan zo snel mogelijk.

Wettelijk gezien heeft u vijf jaar de tijd om een zorgdeclaratie in te dienen. Maar hoe langer u hiermee wacht, des te groter de kans is dat u dit vergeet of –erger nog– dat de factuur zoek raakt.