Zorgkosten declareren, zo doet u dat

Wanneer u kosten bij een zorgverlener maakt, gaat de factuur in veel gevallen direct naar uw zorgverzekering. Maar met een restitutieverzekering of bij zorg uit de aanvullende verzekering dient u de rekening vaak zelf voor te schieten. Daarna declareert u de kosten bij uw verzekeraar.

Ook bij twijfel of de kosten vergoed worden, is het verstandig om de zorgkosten te declareren. Het kan zijn dat een verzekeraar de voorwaarden in uw voordeel interpreteert of dat deze voorwaarden net veranderd zijn en u een vergoeding krijgt wanneer u dit niet verwacht.

VGZ Declareren

Heeft u een VGZ zorgverzekering via UnitedConsumers afgesloten en wilt u uw zorgkosten declareren? Log dan in op Mijn VGZ met uw DigiD om gemakkelijk uw zorgkosten te declareren met een VGZ declaratieformulier. U kunt ook uw declaratie indienen via de VGZ Zorg app. Daarmee maakt u een foto van de de zorgnota, of u voegt een PDF toe. Via beide methoden ontvangt u, indien u hier recht op heeft, binnen 6 werkdagen uw vergoeding.

Bewuzt Declareren

Heeft u een Bewuzt zorgverzekering via UnitedConsumers afgesloten? Zij bieden een vergelijkbare manier aan om uw zorgkosten te declareren. Log in op Mijn Bewuzt om diverse zaken omtrent uw zorgverzekering te beheren, waaronder de declaraties. Zorgkosten declareren bij Bewuzt kan ook met de Bewuzt Zorg app: u maakt een foto van de factuur en binnen 6 werkdagen ontvangt u de vergoeding op uw bankrekening, indien u hier recht op heeft.

Wanneer moet ik mijn zorgrekening indienen?

Heeft u een naturapolis, dan hoeft u uw zorgkosten (die vergoed worden) nooit te betalen. De rekening gaat dan direct van de zorgverlener naar de verzekeraar. Bij de restitutiepolis of zorg uit een aanvullende verzekering krijgt u wel te maken met het declareren van zorgkosten. Wettelijk gezien heeft u vijf jaar de tijd om een zorgdeclaratie in te dienen. Maar hoe langer u hiermee wacht, des te groter de kans is dat u dit vergeet of –erger nog– dat de factuur zoek raakt.