Contact
Mijn UnitedConsumers

Eigen risico gespreid betalen

Het eigen risico is voor iedereen verplicht over zorg die vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Jaarlijks bepaalt de overheid de hoogte van het verplicht eigen risico. In 2024 staat het eigen risico op € 385,-. Dit betekent dat je de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf moet betalen. Heb je hier geen budget voor? Dan kun je een aanvraag indienen om je eigen risico gespreid te betalen.


Aanvraag eigen risico gespreid betalen

Via de UnitedConsumers Zorg app kun je een aanvraag indienen om je eigen risico gespreid te betalen*. Hiervoor heb je jaarlijks van half november tot en met eind januari de mogelijkheid.

Aanvragen in de Zorg app

* Je kunt de aanvraag ook indienen in Mijn VGZ.


Voorwaarden regeling eigen risico gespreid betalen

Het aanvragen van het eigen risico gespreid betalen is zo geregeld. Het is echter wel belangrijk dat je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je hebt geen extra (vrijwillig) eigen risico.
  • De aanvraag is vóór 1 februari van het nieuwe jaar ingediend.

Gespreid betalen eigen risico

Als je kiest voor het gespreid betalen van je eigen risico, betaal je vanaf eind februari tot en met eind november een bedrag van € 38,50 per persoon per maand. Het gespreid eigen risico van € 385,- betaal je in 10 termijnen af. 

Als achteraf blijkt dat je het eigen risico niet (helemaal) hebt gebruikt, wordt het teveel betaalde eigen risico automatisch teruggestort op jouw bankrekening. Je ontvangt het geld in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar


Factuur in termijnen betalen

Heb je ineens een factuur ontvangen die je niet in een keer kunt betalen? Dan kun je een betalingsregeling aanvragen. Dit doe je eenvoudig via de UnitedConsumers Zorg app.

> Meer over betalingsregeling zorgverzekering


Vragen over het eigen risico gespreid betalen

Je kunt de regeling op elk gewenst moment stopzetten via Mijn VGZ. Dan ontvang je binnen 6 weken een eindafrekening. Te veel betaald eigen risico betalen wij dan aan je terug. Als je nog verplicht eigen risico moet betalen, dan betaal je het resterende bedrag in één keer.

Je ontvangt de eindafrekening tussen 15 en 28 februari. Je krijgt een e-mail als de eindafrekening klaarstaat. Ontvang je jouw post op papier? Dan ontvang je de eindafrekening in de brievenbus.


Heb je een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen je graag!