Contact
Mijn UnitedConsumers

Eigen risico gespreid betalen

Het eigen risico is voor iedereen verplicht over zorg die vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Jaarlijks bepaalt de overheid de hoogte van het verplicht eigen risico. In 2024 staat het eigen risico op € 385,-. Dit betekent dat u de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf dient te betalen. Heeft u hier geen budget voor? Dan kunt u een aanvraag indienen om uw eigen risico gespreid te betalen.


Aanvraag eigen risico gespreid betalen

Via de Zorg app kunt u een aanvraag indienen om uw eigen risico gespreid te betalen*. Hiervoor heeft u jaarlijks van half november tot en met eind januari de mogelijkheid toe.

Aanvragen in de Zorg app

* U kunt de aanvraag ook indienen in Mijn VGZ.


Voorwaarden regeling eigen risico gespreid betalen

Het aanvragen van het eigen risico gespreid betalen is zo geregeld. Het is echter wel belangrijk dat u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U heeft geen extra (vrijwillig) eigen risico.
  • De aanvraag is vóór 1 februari van het nieuwe jaar ingediend.

Gespreid betalen eigen risico

Als u kiest voor het gespreid betalen van uw eigen risico, betaalt u vanaf eind februari tot en met eind november een bedrag van € 38,50 per persoon per maand. Het gespreid eigen risico van € 385,- betaalt u in 10 termijnen af. 

Als achteraf blijkt dat u het eigen risico niet (helemaal) heeft gebruikt, wordt het teveel betaalde eigen risico automatisch teruggestort op uw bankrekening. U ontvangt het geld in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar


Factuur in termijnen betalen

Heeft u ineens een factuur ontvangen die u niet in een keer kunt betalen? Dan kunt u een betalingsregeling aanvragen. Dit doet u eenvoudig via de Zorg app.

> Meer over betalingsregeling zorgverzekering


Vragen over het eigen risico gespreid betalen

U kunt de regeling op elk gewenst moment stopzetten via Mijn VGZ. Dan ontvangt u binnen 6 weken een eindafrekening. Te veel betaald eigen risico betalen wij dan aan u terug. Als u nog verplicht eigen risico moet betalen, dan betaalt u het resterende bedrag in één keer.

U ontvangt de eindafrekening tussen 15 en 28 februari. U krijgt een e-mail als de eindafrekening klaarstaat. Ontvangt u uw post op papier? Dan ontvangt u de eindafrekening in uw brievenbus.


Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!