Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgtoeslag jongeren: zorgtoeslag aanvragen 18 jaar

Zorgtoeslag aanvragen kan zodra u 18 jaar bent. Vanaf uw 18 jaar bent u verzekeringsplichtig, en sluit u uw eigen zorgverzekering af. En wie zorgpremie betaalt, kan recht hebben op zorgtoeslag. Hoe kunt u zorgtoeslag aanvragen als 18 jarige en kunt u zorgtoeslag aanvragen als u 18 jaar en thuiswonend bent? 

Zorgtoeslag 18 jaar

Zorgtoeslag aanvragen kan vanaf 18 jaar en u dient dit zelf te doen bij de Belastingdienst. Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen om zorgtoeslag te krijgen als 18-jarige. Zorgtoeslag aanvragen kan pas vanaf 18 jaar - en niet eerder. Daarnaast wordt de zorgtoeslag voor 18 jarigen vastgesteld op basis van een aantal andere voorwaarden. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Check dan de voorwaarden voor zorgtoeslag.

Voorwaarden zorgtoeslag 2023

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft een Nederlandse zorgverzekering.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of beschikt over een geldige verblijfsvergunning.
  • Uw vermogen is niet hoger dan € 127.582,-. Heeft u een toeslagpartner? Dan mag uw vermogen gezamenlijk niet hoger zijn dan € 161.329,-.
  • Uw inkomen mag niet hoger zijn dan € 38.520,- per jaar. Heeft u een toeslagpartner? Dan mag uw gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan € 48.224,- per jaar.

 

Aanvragen zorgtoeslag vanaf 18 jaar

Zolang u geen premie hoeft te betalen, heeft u geen recht op zorgtoeslag. Logisch, het is namelijk een tegemoetkoming voor de zorgpremie. Zowel de premie van uw zorgverzekering als de eventuele zorgtoeslag gaan in vanaf de maand na uw 18e verjaardag. Om te weten hoeveel zorgtoeslag u als 18-jarige krijgt, kunt u een proefberekening maken.

18 jaar zorgtoeslag en zorgverzekering

Totdat u 18 wordt, bent u gratis verzekerd via de zorgverzekering van uw ouders. Vanaf uw 18 jaar kunt u zelf een zorgverzekering afsluiten, want vanaf dat moment is uw zorgverzekering niet meer gratis. U gaat dus zorgpremie betalen, maar u heeft ook recht op zorgtoeslag.

U kunt een nieuwe zorgverzekering kiezen vanaf één maand voor uw 18e verjaardag tot één maand erna. Kies dus op tijd een zorgverzekering uit die bij u past, zodat u straks niet te veel betaalt!

Zorgverzekering 18 jaar


 

Zorgtoeslag jongeren en studenten

Niet alleen voor 18 jarigen is een zorgverzekering een grote kostenpost. Ook jongeren en studenten kunnen in aanmerking komen voor de tegemoetkoming. De zorgtoeslag voor studenten hangt wel af van een aantal voorwaarden. Wanneer u aan deze voorwaarden voldoet, kunt u zorgtoeslag aanvragen via de Belastingdienst.

Heb ik recht op zorgtoeslag in het buitenland?

Woont u of uw partner in het buitenland? In sommige gevallen dient u dan alsnog verplicht een zorgverzekering af te sluiten. U bent verplicht tot een Nederlandse zorgverzekering wanneer:

  • U een uitkering of pensioen uit Nederland ontvangt.
  • U in een EU-/EER of verdragsland woont, maar werkzaam bent in Nederland.
  • U tijdelijk in het buitenland studeert en geen inkomen in het buitenland ontvangt. 

> Lees meer over verhuizen naar het buitenland


 

Zorgtoeslag 18 jaar thuiswonend aanvragen

Het maakt voor uw zorgtoeslag als 18-jarige niet uit of u thuiswonend bent of op uzelf woont. Ook als u thuiswoont, kunt u dus gewoon zorgtoeslag aanvragen. Let wel op of u aan de voorwaarden voldoet.

Bent u vergeten de zorgtoeslag aan te vragen? Geen zorgen, u kunt uw zorgtoeslag aanvragen tot een jaar na uw verjaardag. U ontvangt de zorgtoeslag dan met terugwerkende kracht indien u er recht op heeft.

Zorgtoeslag aanvragen

U kunt zorgtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Zorgtoeslag doet u met uw DigiD en een overzicht van uw gezamenlijk inkomen.

> Lees meer

 

Zorgtoeslag stopzetten

Gaat u meer verdienen? Kijk dan goed of uw recht op zorgtoeslag vervalt. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en opzeggen van uw zorgtoeslag

> Lees meer

 

Terugwerkende kracht

Had u in het afgelopen jaar recht op zorgtoeslag, maar heeft u dit niet ontvangen? Dan kunt u de zorgtoeslag tot 1 september 2023 met terugwerkende kracht aanvragen.

> Lees meer


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie over zorgtoeslag is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 17-1-2023 |

nienke expert 3