Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgtoeslag jongeren: zorgtoeslag aanvragen 18 jaar

Zorgtoeslag aanvragen kan zodra je 18 jaar bent. Vanaf 18 jaar ben je verzekeringsplichtig, en sluit je jouw eigen zorgverzekering af. En wie zorgpremie betaalt, kan recht hebben op zorgtoeslag. Hoe kun je zorgtoeslag aanvragen als 18 jarige en kun je zorgtoeslag aanvragen als je 18 jaar en thuiswonend bent? 

Zorgtoeslag aanvragen als je 18 jaar wordt

Zorgtoeslag aanvragen kan vanaf 18 jaar en je dient dit zelf te doen bij de Belastingdienst. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om zorgtoeslag te krijgen. Wil je weten of jij in aanmerking komt voor zorgtoeslag als 18 jarige? Check dan de voorwaarden:

Voorwaarden zorgtoeslag 2024

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of beschikt over een geldige verblijfsvergunning.
  • Jouw vermogen is niet hoger dan € 140.213,-. Heb je een toeslagpartner? Dan mag je vermogen gezamenlijk niet hoger zijn dan € 177.301,-.
  • Je inkomen mag niet hoger zijn dan € 37.496,- per jaar. Heb je een toeslagpartner? Dan mag je gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan € 47.368,- per jaar.

wist je dat Goed om te weten...

"Als 18-jarige heb je mogelijk recht op zorgtoeslag. De meeste jongeren van 18 jaar hebben namelijk een inkomen en vermogen die voldoen aan de voorwaarden voor zorgtoeslag."

Nienke Wuits - Expert in zorgverzekeringen

nienke expert zorgverzekeringen


 

Vanaf wanneer krijg je zorgtoeslag als 18-jarige?

Zolang je geen premie hoeft te betalen, heb je geen recht op zorgtoeslag. Logisch, het is namelijk een tegemoetkoming voor de zorgpremie. Zowel de premie van jouw zorgverzekering als de eventuele zorgtoeslag gaan in vanaf de maand na je 18e verjaardag. Om te weten hoeveel zorgtoeslag je als 18-jarige krijgt, kun je een proefberekening maken.

Zorgtoeslag en zorgverzekering vanaf 18 jaar

Totdat je 18 wordt, ben je gratis verzekerd via de zorgverzekering van jouw ouders. Vanaf 18 jaar kun je zelf een zorgverzekering afsluiten, want vanaf dat moment is jouw zorgverzekering niet meer gratis. Je gaat dus zorgpremie betalen, maar je hebt als 18-jarige ook recht op zorgtoeslag.

Je kunt een nieuwe zorgverzekering kiezen vanaf één maand voor je 18e verjaardag tot één maand erna. Kies dus op tijd een zorgverzekering uit die bij jou past, zodat je straks niet te veel betaalt!

Zorgverzekering 18 jaar


 

Zo werkt het aanvragen en stopzetten van je zorgtoeslag

Ben je 18 jaar geworden, maar vergeten zorgtoeslag aan te vragen? Geen zorgen, je kunt jouw zorgtoeslag aanvragen tot een jaar na je 18e verjaardag. Je ontvangt de zorgtoeslag dan met terugwerkende kracht indien je er recht op hebt. 

Zorgtoeslag aanvragen

Je kunt als 18 jarige zorgtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Dit doe je met jouw DigiD en een overzicht van jouw gezamenlijk inkomen en vermogen.

> Lees meer

 

Zorgtoeslag stopzetten

Ga je meer verdienen? Kijk dan goed of jouw recht op zorgtoeslag vervalt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en opzeggen van je zorgtoeslag.

> Lees meer

 

Terugwerkende kracht

Had je in 2023 recht op zorgtoeslag als 18 jarige, maar heb je dit niet ontvangen? Dan kun je de zorgtoeslag tot 1 september 2024 met terugwerkende kracht aanvragen.

> Lees meer


 

Veelgestelde vragen over zorgtoeslag als je 18 jaar wordt

Veel mensen van 18 jaar hebben recht op de maximale zorgtoeslag. Je ontvangt de maximale zorgtoeslag van € 123,- per maand, als je jaarlijkse inkomen niet hoger is dan € 26.500,- (als alleenstaande).

Heb je een inkomen tussen € 27.000,- en € 37.496,- per jaar? Dan heb je ook recht op zorgtoeslag, en de hoogte hiervan hangt af van jouw inkomen. Maak een proefberekening: zo weet je hoeveel zorgtoeslag jij ontvangt.

Nee: alleen jouw eigen inkomen en vermogen tellen mee. Als je een toeslagpartner hebt, wordt er gekeken naar het gezamenlijke inkomen en vermogen. Het inkomen van je ouders is dus niet van belang voor jouw recht op zorgtoeslag als 18-jarige.

Of je nu 18 jaar en thuiswonend bent, of op jezelf woont, maakt niets uit voor jouw recht op zorgtoeslag. Alleen je eigen inkomen en vermogen tellen mee voor jouw recht op zorgtoeslag én de hoogte van jouw zorgtoeslag als 18-jarige.

Niet alleen voor 18 jarigen is een zorgverzekering een grote kostenpost. Ook andere jongeren en studenten kunnen in aanmerking komen voor de tegemoetkoming. De zorgtoeslag voor studenten hangt wel af van een aantal voorwaarden. Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, kun je zorgtoeslag aanvragen via de Belastingdienst.

Woon jij of je partner in het buitenland? In sommige gevallen dien je dan alsnog verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Je bent verplicht tot een Nederlandse zorgverzekering wanneer:

  • Je een uitkering of pensioen uit Nederland ontvangt.
  • Je in een EU-/EER of verdragsland woont, maar werkzaam bent in Nederland.
  • Je tijdelijk in het buitenland studeert en geen inkomen in het buitenland ontvangt.

Ben je in Nederland verplicht verzekerd? Dan heb je recht op zorgtoeslag, mits je aan de voorwaarden voldoet.

> Lees meer over verhuizen naar het buitenland

In sommige gevallen wel. Je zorgtoeslag wordt namelijk berekend op basis van een schatting van jouw jaarlijkse inkomen. Als je meer gaat verdienen, kan achteraf blijken dat je meer zorgtoeslag hebt ontvangen dan waar je recht op had. Het deel dat je teveel hebt ontvangen, moet je terugbetalen aan de Belastingdienst.

Ik heb een andere vraag