Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Zorgtoeslag aanvragen: hoe vraag ik zorgtoeslag aan?

Zorgtoeslag aanvragen kan, indien u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Met zorgtoeslag komt de overheid mensen met een lager inkomen tegemoet voor de premie van hun zorgverzekering. Maar hoe vraag ik zorgtoeslag aan? Wij helpen u graag met het aanvragen van uw zorgtoeslag.

 

Aanvragen zorgtoeslag

Zorgtoeslag aanvragen is niet zo lastig als u denkt. Het is vaak vrij snel geregeld! Wat wel verstandig is om van tevoren te kijken of u recht heeft op zorgtoeslag. Wilt u zeker weten dat u zorgtoeslag kunt aanvragen? Dan kunt u bij de Belastingdienst een proefberekening maken.

Heeft u recht op zorgtoeslag? Dan kunt u zelf uw zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Dit doet u door in te loggen met uw Digid via Mijn Toeslagen. Maar wanneer kunt u beter geen zorgtoeslag aanvragen? Wij vertellen u meer over het aanvragen van uw zorgtoeslag.


 

Wanneer zorgtoeslag aanvragen?

Krijgt u nog geen zorgtoeslag en heeft u hier wel recht op, dan kunt u uw zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft een Nederlandse zorgverzekering.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Uw inkomen is in 2021 niet hoger dan € 31.138 voor alleenstaanden en niet hoger dan € 39.979 samen met uw toeslagpartner
  • Uw vermogen is in 2021 niet hoger dan € 118.479 voor alleenstaanden en niet hoger dan € 149.819 samen met uw toeslagpartner.

Tot wanneer zorgtoeslag aanvragen?

Tot 1 september van elk jaar kunt u zorgtoeslag aanvragen. Dit kan met terugwerkende kracht over het jaar daarvoor. Had u in 2020 recht op zorgtoeslag, maar dit niet ontvangen? Dan kunt u tot 1 september 2021 met terugwerkende kracht uw zorgtoeslag aanvragen.

Zorgtoeslag terugwerkende kracht


 

Wanneer geen zorgtoeslag aanvragen?

Er zijn ook gevallen waarin het niet verstandig is om zorgtoeslag aan te vragen, bijvoorbeeld omdat u (gezamelijk) te veel verdient, of omdat u te veel vermogen heeft. Weet u niet zo goed of u recht heeft op zorgtoeslag? Kijk dan eens naar de inkomensgrens van zorgtoeslag.  

Inkomensgrens zorgtoeslag

Zorgslag stopzetten

Ontvangt u al zorgtoeslag, maar heeft u hier geen recht meer op? Dan is het verstandig om de zorgtoeslag zo snel mogelijk stop te zetten bij de Belastingdienst. 


 

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?

Zorgtoeslag ontvangt u niet vanzelf. Zorgtoeslag moet u daarom zelf aanvragen via de Belastingdienst. Eigenlijk werkt dit hetzelfde als het aanvragen van huursubsidie of andere toeslagen. Zorgtoeslag aanvragen kan op twee manieren, namelijk via het gratis telefoonnummer 0800 - 0543 of via toeslagen.nl.

Wijzigingen doorgeven

Het is belangrijk dat u wijzigingen in uw inkomen tijdig doorgeeft - ook als het inkomen van uw toeslagpartner verandert. Doet u dit niet? Dan kan het zijn dat er een bedrag wordt teruggevorderd. 


 

Veelgestelde vragen over zorgtoeslag aanvragen

Heeft u een echtgenoot of geregistreerd partner? Dan is diegene uw toeslagpartner. Iemand anders die op hetzelfde adres woont, kan ook uw toeslagpartner zijn. Bent u niet zeker of u een toeslagpartner heeft, dan kunt u de voorwaarden bekijken.

Werkt u in Nederland of krijgt u pensioen of een uitkering uit Nederland en woont u of uw toeslagpartner in het buitenland? Dan kunt u toch zorgtoeslag aanvragen in Nederland als het gaat om een land in de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Of een land waarmee Nederland een sociaal zekerheidsverdrag heeft gesloten.

Wilt u zorgtoeslag aanvragen, dan heeft u uw toetsingsinkomen nodig. Al uw inkomsten uit salaris, uitkering of pensioen valt onder uw toetsingsinkomen. U kunt een rekenhulp op de website van de Belastingdienst gebruiken om uw toetsingsinkomen te berekenen.

U heeft ook uw totale vermogen nodig als u zorgtoeslag wilt aanvragen. Onder vermogen valt bijvoorbeeld spaargeld of uw beleggingen. Een eigen woning valt niet onder het vermogen. Als uw vermogen te hoog is, komt u niet in aanmerking voor zorgtoeslag.

Terug naar boven