Contact
Mijn UnitedConsumers

Proefberekening zorgtoeslag 2024

Met een proefberekening zorgtoeslag kom je erachter of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag en wat de hoogte van de zorgtoeslag gaat zijn. De zorgtoeslag is in het leven geroepen door de overheid om mensen met een lager inkomen tegemoet te komen Dit is een bijdrage voor wie onder een bepaalde inkomensgrens en maximaal vermogen zit. Hoe maak je een zorgtoeslag proefberekening? Wij helpen je.



 

Zorgtoeslag berekenen

Zorgtoeslag berekenen kun je gemakkelijk zelf, via de website van de Belastingdienst of dankzij onze handige tool. Een proefberekening voor je zorgtoeslag maken is erg belangrijk. Zo weet je direct waar je aan toe bent! Bereken hier direct jouw zorgtoeslag:

Goed om te weten: bereken je zorgtoeslag opnieuw als jouw inkomen, vermogen of het wel of niet hebben van een toeslagpartner verandert.


 

Proefberekening zorgtoeslag

Ga je jouw zorgtoeslag berekenen, dan vraagt de Belastingdienst wanneer je geboren bent en hoeveel jij (en je partner) samen verdienen. Op basis daarvan zie je of jij zorgtoeslag krijgt en zo ja, hoeveel dat dan is.

Verwacht je dat jouw situatie binnenkort gaat veranderen? Dan kun je wellicht beter later je zorgtoeslag berekenen. Alles dat je teveel krijgt aan zorgtoeslag, moet je uiteindelijk namelijk terugbetalen aan de Belastingdienst. Bij te weinig ontvangen zorgtoeslag, kun je middels een nieuwe berekening wel zorgtoeslag met terugwerkende kracht terugkrijgen.

Zorgtoeslag proefberekening opnieuw maken

Je zorgtoeslag is constant in beweging; niet alleen doordat de overheid de bedragen steeds herziet, maar ook omdat jouw loon af en toe verandert. Opnieuw je zorgtoeslag berekenen is dan ook iets dat je elk jaar zou moeten doen. Of tussentijds, wanneer jouw inkomen verandert. Ontvang je namelijk ten onrechte zorgtoeslag omdat je teveel verdient, dan moet je dit achteraf terugbetalen.


 

Uitbetaling zorgtoeslag

Meestal vindt de zorgtoeslag uitbetaling rond de 20e van de maand plaats. Valt de 20e in het weekend of op een feestdag? Dan ontvang je jouw zorgtoeslag op de eerstvolgende werkdag. Je zorgtoeslag staat altijd nog diezelfde dag op jouw rekening. In principe keert de Belastingdienst iedere 20e van de maand zorgtoeslag uit, behalve in het weekend of op feestdagen. Daarom kan de uitbetaling het soms enkele dagen afwijken.

> Lees meer over de uitbetaling


 

Zorgtoeslag aanvragen en stopzetten

Heb je recht op zorgtoeslag? Dan kun je na de zorgtoeslag berekening direct over op het aanvragen van zorgtoeslag. Je kunt ook een proefberekening maken, zodat je er direct achter komt of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Misschien is jouw situatie juist veranderd en heb je geen recht meer op zorgtoeslag. In dat geval kun je zorgtoeslag ook gemakkelijk weer stopzetten.

Zorgtoeslag aanvragen

Je kunt zorgtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Zorgtoeslag aanvragen doe je met jouw DigiD en een overzicht van jouw gezamenlijk inkomen.

> Lees meer

 

Zorgtoeslag stopzetten

Ga je meer verdienen? Kijk dan goed of jouw recht op zorgtoeslag vervalt. Jij bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en opzeggen van je zorgtoeslag

> Lees meer

 

Terugwerkende kracht

Had je in het afgelopen jaar recht op zorgtoeslag, maar heb je dit niet ontvangen? Dan kun je de zorgtoeslag tot 1 september 2024 met terugwerkende kracht aanvragen.

> Lees meer


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie over zorgtoeslag berekenen is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 6-1-2023 |

nienke expert zorgverzekeringen