Zorgtoeslag

Naast de basispremie neemt de zorgverzekering ook nog andere kosten met zich mee. U betaalt bijvoorbeeld eigen bijdrages en eigen risico. Bij elkaar opgeteld kunnen die zorgkosten aardig oplopen. Om mensen met een laag inkomen daarin tegemoet te komen geeft de Belastingdienst zorgtoeslag.

Kan ik zorgtoeslag krijgen?

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet u aan een aantal voorwaarden voordoen.

  • U bent 18 jaar of ouder
  • U heeft een Nederlandse zorgverzekering
  • Uw (gezamenlijk) inkomen en/of vermogen is niet te hoog
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning

Goedkoopste zorgverzekering

De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden bedraagt in 2019 € 99,00 per maand. In combinatie met onze lage premie betaalt u zo slechts € 9,85 voor uw VGZ Ruime Keuze zorgverzekering en slechts € 6,95 voor uw Bewuzt basisverzekering! Lees hier alles over uw zorgtoeslag in 2019.

Bereken uw premie

Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen?

De hoogte van uw zorgtoeslag is onder andere afhankelijk van uw inkomen, vermogen en leefsituatie. U kunt uw zorgtoeslag berekenen op Mijn Toeslagen van de Belastingdienst. Het maximale bedrag aan zorgtoeslag voor alleenstaanden is € 99,00 per maand.

Verdien ik teveel voor zorgtoeslag?

Of u zorgtoeslag krijgt en hoeveel is onder meer afhankelijk van het inkomen van u en uw toeslagpartner. Ook mag u niet teveel vermogen hebben zoals spaargeld en beleggingen. Hier zit een grens aan vast en deze is afhankelijk van verschillende factoren. De Rijksoverheid heeft hiervoor de meest volledige informatie.

Waar kan ik zorgtoeslag aanvragen?
Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u zorgtoeslag aanvragen. U doet dit via de website Mijn Toeslagen van de Belastingdienst. In sommige gevallen kunt u zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht. Zo kunt u de zorgtoeslag voor 2019 aanvragen tot 1 september 2020. Onder bepaalde voorwaarden kunt u ook de zorgtoeslag van voorgaande jaren aanvragen.

Ik ben nog geen 18 maar heb wel een zorgverzekering. Krijg ik toeslag?

Onder de 18 bent u automatisch meeverzekerd met een ouder of voogd. U betaalt daarvoor geen premie of eigen risico en heeft dus geen recht op zorgtoeslag. Bekijk ook de veelgestelde vragen.

Andere veelgestelde vragen over de zorgverzekering

Over de AWBZ
Over het eigen risico
Over de restitutiepolis
Over de eigen bijdrage
Over Zorgverzekeraar VGZ
Over Kind & zorgverzekering
Voor bestaande verzekerden