Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2024

Mijn geboortedatum:

Zorgtoeslag en samenwonen: krijg ik zorgtoeslag bij samenwonen?

Krijgt u zorgtoeslag en gaat u samenwonen? Dan hoeft dit geen invloed te hebben op uw zorgtoeslag. Er gelden namelijk een aantal voorwaarden. Wanneer heeft samenwonen wel invloed op de hoogte van uw zorgtoeslag? Wij leggen u uit hoe het werkt. 

Zorgtoeslag en samenwonen

Ik ga samenwonen, hoe zit het met mijn zorgtoeslag? Als u gaat samenwonen, kan het zijn dat u geen recht meer heeft op zorgtoeslag. Dat is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wanneer u voor de Belastingdienst officieel toeslagpartners bent bijvoorbeeld. Dan wordt niet alleen naar uw persoonlijk inkomen gekeken, maar naar uw gezamenlijk inkomen en uw vermogen.


 

Wanneer telt het inkomen van mijn partner mee?

Uw zorgtoeslag hoeft niet te veranderen als u gaat samenwonen. Maar wanneer dan verandert de zorgtoeslag wel bij samenwonen? De regels voor uw zorgtoeslag veranderen pas zodra u een toeslagpartner heeft. U bent elkaars toeslagpartner in de volgende situaties:

  • U krijgt samen een kind.
  • U heeft samen een koopwoning.
  • U heeft een samenlevingscontract.
  • U bent partners voor een pensioenregeling.
  • U was het afgelopen jaar al toeslagpartners.
  • U of uw partner erkent het kind van de ander.
  • U bent elkaars fiscale partner voor de inkomstenbelasting.
  • U heeft een inwonend minderjarig kind (tenzij deze onderhuurder is).

Is één van deze situaties op u van toepassing? Dan bent u elkaars toeslagpartner. Als u samenwoont en toeslagpartners bent, dan kan dat gevolgen hebben voor uw zorgtoeslag. Het inkomen van uw partner telt dan namelijk mee in de berekening van uw toeslagen.

Let op: Deze situaties gelden altijd met terugwerkende kracht voor het hele jaar. Koopt u pas op 15 juni 2022 een huis? Dan telt het inkomen van uw partner vanaf 1 januari 2022 mee, of vanaf de datum waarop u in 2022 voor het eerst gaat samenwonen.


Stap nu over en bespaar
op uw zorgverzekering

Direct overstappen

Uw zorgverzekering in 2024

Stap nu over en bespaar
op uw zorgverzekering

Direct overstappen

commerciele banner zorg

 

Zorgtoeslag en samenwonen: hoeveel krijg ik?

Of en hoeveel zorgtoeslag u krijgt in 2024, is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Als u samenwoont en een toeslagpartner heeft, telt naast het inkomen ook het vermogen van uw partner mee.

Zorgtoeslag en samenwonen in 2024

Hoe meer u gezamenlijk verdient, hoe minder zorgtoeslag u krijgt. Heeft u samen meer dan € 177.301,- aan vermogen in 2024? Dan krijgt u geen zorgtoeslag. En alleen als u samen minder dan € 26.500,- verdient, krijgt u de maximale zorgtoeslag van € 236,- in 2024. Het maximale bedrag dat u aan zorgtoeslag kunt krijgen in 2024 is € 2.832,- per jaar.


nienke expert zorgverzekeringen

duim Goed om te weten

"De inkomensgrens en het maximale bedrag voor de zorgtoeslag in 2024 zijn bekend. Verandert er iets aan uw situatie? Check dan of u nog steeds recht heeft op zorgtoeslag in 2024."

Nienke Wuits - Expert in zorgverzekeringen


 

Zorgtoeslag aanvragen en stopzetten

Heeft u recht op zorgtoeslag? Dan kunt u zorgtoeslag aanvragen. U kunt ook een proefberekening maken, zodat u er direct achter komt of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Misschien is uw situatie juist veranderd en heeft u geen recht meer op zorgtoeslag. In dat geval kunt u zorgtoeslag ook gemakkelijk weer stopzetten.

Zorgtoeslag aanvragen

U kunt zorgtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Zorgtoeslag doet u met uw DigiD en een overzicht van uw gezamenlijk inkomen.

> Lees meer

 

Zorgtoeslag stopzetten

Gaat u meer verdienen? Kijk dan goed of uw recht op zorgtoeslag vervalt. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en opzeggen van uw zorgtoeslag

> Lees meer

 

Terugwerkende kracht

Had u in het afgelopen jaar recht op zorgtoeslag, maar heeft u dit niet ontvangen? Dan kunt u de zorgtoeslag tot 1 september 2024 met terugwerkende kracht aanvragen.

> Lees meer


Alles over zorgtoeslag