Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgtoeslag en samenwonen: krijg ik zorgtoeslag bij samenwonen?

Krijg je zorgtoeslag en ga je samenwonen? Dan hoeft dit geen invloed te hebben op je zorgtoeslag. Er gelden namelijk een aantal voorwaarden. Wanneer heeft samenwonen wel invloed op de hoogte van je zorgtoeslag? Wij leggen uit hoe het werkt. 

Zorgtoeslag en samenwonen

Ik ga samenwonen, hoe zit het met mijn zorgtoeslag? Als je gaat samenwonen, kan het zijn dat je geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Wanneer je voor de Belastingdienst officieel toeslagpartners bent bijvoorbeeld. Dan wordt niet alleen naar je persoonlijk inkomen gekeken, maar naar jullie gezamenlijk inkomen en vermogen.


 

Wanneer telt het inkomen van mijn partner mee?

Je zorgtoeslag hoeft niet te veranderen als je gaat samenwonen. Wanneer verandert de zorgtoeslag dan wel bij samenwonen? De regels voor je zorgtoeslag veranderen pas zodra je een toeslagpartner hebt. Je bent elkaars toeslagpartner in de volgende situaties:

  • Je krijgt samen een kind.
  • Je hebt samen een koopwoning.
  • Je hebt een samenlevingscontract.
  • Je bent partners voor een pensioenregeling.
  • Je was het afgelopen jaar al toeslagpartners.
  • Je of je partner erkent het kind van de ander.
  • Je bent elkaars fiscale partner voor de inkomstenbelasting.
  • Je hebt een inwonend minderjarig kind (tenzij deze onderhuurder is).

Is een van deze situaties op jou van toepassing? Dan ben je elkaars toeslagpartner. Als je samenwoont en toeslagpartners bent, dan kan dat gevolgen hebben voor je zorgtoeslag. Het inkomen van je partner telt dan namelijk mee in de berekening van je toeslagen.

Let op: Deze situaties gelden altijd met terugwerkende kracht voor het hele jaar. Koop je pas op 15 juni 2022 een huis? Dan wordt het inkomen van je partner vanaf 1 januari 2022 meegeteld.


 

Zorgtoeslag en samenwonen: hoeveel krijg ik?

Of en hoeveel zorgtoeslag je krijgt in 2024, is afhankelijk van je inkomen en vermogen. Als je samenwoont en een toeslagpartner hebt, telt naast het inkomen ook het vermogen van je partner mee.

Zorgtoeslag en samenwonen in 2024

Hoe meer jullie gezamenlijk verdienen, hoe minder zorgtoeslag je krijgt. Hebben jullie samen meer dan € 177.301,- aan vermogen in 2024? Dan krijg je geen zorgtoeslag. En alleen als jullie samen minder dan € 26.500,- verdienen, krijg je de maximale zorgtoeslag van € 236,- in 2024. Het maximale bedrag dat je aan zorgtoeslag kunt krijgen in 2024 is € 2.832,- per jaar.


nienke expert zorgverzekeringen

duim Goed om te weten

"De inkomensgrens en het maximale bedrag voor de zorgtoeslag in 2024 zijn bekend. Verandert er iets aan je situatie? Check dan of je nog steeds recht hebt op zorgtoeslag in 2024."

Nienke Wuits - Expert in zorgverzekeringen


 

Zorgtoeslag aanvragen en stopzetten

Heb je recht op zorgtoeslag? Dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Je kunt ook een proefberekening maken, zodat je er direct achter komt of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Misschien is je situatie juist veranderd en heb je geen recht meer op zorgtoeslag. In dat geval kun je zorgtoeslag ook gemakkelijk weer stopzetten.

Zorgtoeslag aanvragen

Je kunt zorgtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Zorgtoeslag doe je met je DigiD en een overzicht van je gezamenlijk inkomen.

> Lees meer

 

Zorgtoeslag stopzetten

Ga je meer verdienen? Kijk dan goed of je recht op zorgtoeslag vervalt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en opzeggen van je zorgtoeslag

> Lees meer

 

Terugwerkende kracht

Had je in het afgelopen jaar recht op zorgtoeslag, maar heb je dit niet ontvangen? Dan kun je de zorgtoeslag tot 1 september 2024 met terugwerkende kracht aanvragen.

> Lees meer


Alles over zorgtoeslag