Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2024

Mijn geboortedatum:

Zorgtoeslag studenten

Zorgtoeslag geldt ook voor studenten, want vanaf uw 18e moet u verplicht een zorgverzekering afsluiten. En wie een zorgverzekering heeft, kan zorgtoeslag ontvangen. Als student heeft u vaak nog geen hoog inkomen, een zorgverzekering is voor jongeren dan al gauw duur. Om u tegemoet te komen in de kosten van de zorgverzekering keert de Belastingdienst maandelijks een zorgtoeslag uit. U dient hiervoor wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. 

Voorwaarden zorgtoeslag studenten

Zorgtoeslag kan voor studenten maandelijks een hoop ademruimte bieden. Als student heeft u het vaak niet zo breed. Voordat u als student zorgtoeslag aanvraagt, is het wel handig om te weten of u hier recht op heeft. U heeft namelijk pas recht op zorgtoeslag als u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Voorwaarden zorgtoeslag 2024

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft een Nederlandse zorgverzekering.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of beschikt over een geldige verblijfsvergunning.
  • Uw vermogen is niet hoger dan € 140.213,-. Heeft u een toeslagpartner? Dan mag uw vermogen gezamenlijk niet hoger zijn dan € 177.301,-.
  • Uw inkomen inkomen mag niet hoger zijn dan € 37.496,- per jaar. Heeft u een toeslagpartner? Dan mag uw gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan € 47.368,- per jaar.

 

Zorgtoeslag studenten buitenland

Woont u of uw partner in het buitenland? In sommige gevallen dient u dan alsnog verplicht een zorgverzekering af te sluiten. U bent verplicht tot een Nederlandse zorgverzekering wanneer:

  • U een uitkering of pensioen uit Nederland ontvangt.
  • U in een EU-/EER of verdragsland woont, maar werkzaam bent in Nederland.
  • U tijdelijk in het buitenland studeert en geen inkomen in het buitenland ontvangt. 

> Lees meer over verhuizen naar het buitenland


Stap nu over en bespaar
op uw zorgverzekering

Direct overstappen

Uw zorgverzekering in 2024

Stap nu over en bespaar
op uw zorgverzekering

Direct overstappen

commerciele banner zorg

 

Zorgtoeslag studenten thuiswonend

De ene student woont op zichzelf en de ander blijft nog even thuis wonen, maar wat heeft dit voor invloed op uw zorgtoeslag? Het antwoord is simpel: helemaal niets. Uw zorgtoeslag verandert pas als u niet meer aan de voorwaarden voldoet. Uw zorgtoeslag kan ook veranderen als u een toeslagpartner krijgt.

U bent niet zomaar toeslagpartner van iemand. Hier zijn namelijk ook een aantal voorwaarden aan verbonden. Voldoet u verder aan alle voorwaarden, dan ontvangt u ook als thuiswonende student gewoon zorgtoeslag.


 

Zorgtoeslag aanvragen student

Heeft u recht op zorgtoeslag als student? Dan kunt u zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. U kunt ook een proefberekening maken, zodat u er direct achter komt of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Misschien is uw situatie juist veranderd en heeft u geen recht meer op zorgtoeslag. In dat geval kunt u zorgtoeslag ook gemakkelijk weer stopzetten.

Zorgtoeslag aanvragen

U kunt zorgtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Zorgtoeslag doet u met uw DigiD en een overzicht van uw gezamenlijk inkomen.

> Lees meer

 

Zorgtoeslag stopzetten

Gaat u meer verdienen? Kijk dan goed of uw recht op zorgtoeslag vervalt. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en opzeggen van uw zorgtoeslag

> Lees meer

 

Terugwerkende kracht

Had u in het afgelopen jaar recht op zorgtoeslag, maar heeft u dit niet ontvangen? Dan kunt u de zorgtoeslag tot 1 september 2024 met terugwerkende kracht aanvragen.

> Lees meer


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie over zorgtoeslag voor studenten is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 27-11-2023 |

nienke expert