Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgtoeslag studenten: een zorgtoeslag aanvragen als student

Zorgtoeslag geldt ook voor studenten, want vanaf je 18e moet je verplicht een zorgverzekering afsluiten. En wie een zorgverzekering heeft, kan zorgtoeslag ontvangen. Als student heb je vaak nog geen hoog inkomen, een zorgverzekering is voor jongeren dan al gauw duur. Om je tegemoet te komen in de kosten van de zorgverzekering, keert de Belastingdienst maandelijks een zorgtoeslag uit. Je moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden  voldoen. 

Voorwaarden voor zorgtoeslag studenten

Zorgtoeslag kan voor studenten maandelijks een hoop ademruimte bieden. Als student heb je het vaak niet zo breed. Voordat je als student zorgtoeslag aanvraagt, is het wel handig om te weten of je hier recht op hebt. Je hebt namelijk pas recht op zorgtoeslag als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Voorwaarden zorgtoeslag 2024

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of beschikt over een geldige verblijfsvergunning.
  • Je vermogen is niet hoger dan € 140.213,-. Heb je een toeslagpartner? Dan mag jullie vermogen gezamenlijk niet hoger zijn dan € 177.301,-.
  • Je inkomen mag niet hoger zijn dan € 37.496,- per jaar. Heb je een toeslagpartner? Dan mag jullie gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan € 47.368,- per jaar.

 

Zorgtoeslag voor studenten in het buitenland

Ga je studeren of stage lopen in het buitenland? In sommige gevallen dien je alsnog in Nederland verplicht een zorgverzekering af te sluiten. In de volgende gevallen ben je verplicht in Nederland verzekerd:

  • Als je tijdelijk in het buitenland studeert en geen inkomen in het buitenland ontvangt. Let op: een stagevergoeding of inkomen uit een (bij)baan in het buitenland worden gezien als inkomen, een eventuele onkostenvergoeding voor verblijfs- of reiskosten telt niet als inkomen.
  • Als je een uitkering of pensioen uit Nederland ontvangt.
  • Als je in een EU-/EER of verdragsland woont, maar werkzaam bent in Nederland. 

Zolang je als student verplicht in Nederland verzekerd bent, heb je ook recht op zorgtoeslag. Dan moet je uiteraard wel voldoen aan de voorwaarden voor zorgtoeslag. 

> Lees meer over verhuizen naar het buitenland


wist je dat Goed om te weten...

"Een Nederlandse zorgverzekering is niet langer verplicht, zodra je in het buitenland een inkomen uit werk hebt. Zolang een verzekering wél verplicht is, kunnen studenten zorgtoeslag aanvragen. Ook tijdens verblijf in het buitenland."

Nienke Wuits - Expert in zorgverzekeringen

nienke expert zorgverzekeringen


 

Zorgtoeslag aanvragen als student

Heb je recht op zorgtoeslag als student? Dan kun je zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Je kunt ook een proefberekening maken, zodat je er direct achter komt of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Misschien is je situatie juist veranderd en heb je geen recht meer op zorgtoeslag. In dat geval kun je zorgtoeslag ook gemakkelijk weer stopzetten.

Zorgtoeslag aanvragen

Je kunt als student zorgtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Zorgtoeslag aanvragen doet je met je DigiD en een overzicht van je gezamenlijk inkomen.

> Lees meer

 

Zorgtoeslag stopzetten

Ga je meer verdienen? Kijk dan goed of je recht op studenten zorgtoeslag vervalt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en opzeggen van je zorgtoeslag

> Lees meer

 

Terugwerkende kracht

Had je in 2023 recht op zorgtoeslag als student, maar heb je dit niet ontvangen? Dan kun je de zorgtoeslag tot 1 september 2024 met terugwerkende kracht aanvragen.

> Lees meer


 

Veelgestelde vragen over zorgtoeslag voor studenten

Studenten hebben gemiddeld een laag inkomen, daardoor hebben veel studenten recht op de maximale zorgtoeslag. Je ontvangt als student de maximale zorgtoeslag van € 123,- per maand, als je jaarlijkse inkomen niet hoger is dan € 26.500,- (als alleenstaande).

Heb je een inkomen tussen € 27.000,- en € 37.496,- per jaar? Of heb je een toeslagpartner? Dan heb je ook recht op zorgtoeslag, en de hoogte hiervan hangt af van je (gezamenlijk) inkomen. Maak een proefberekening: zo weet je hoeveel zorgtoeslag je ontvangt.

De ene student woont op zichzelf en de ander blijft nog even thuis wonen, maar wat heeft dit voor invloed op je zorgtoeslag? Het antwoord is simpel: helemaal niets. Je zorgtoeslag verandert pas als je inkomen of vermogen wijzigt, en je niet meer aan de voorwaarden voldoet. Je zorgtoeslag kan ook veranderen als je een toeslagpartner krijgt.

Als je tijdelijk in het buitenland gaat studeren en je geen inkomen in het betreffende land ontvangt, dan blijft een Nederlandse zorgverzekering voor je verplicht. Als je naast je studie gaat werken óf een stagevergoeding krijgt, dan vervalt deze plicht. Je hebt in dat geval geen recht meer op zorgtoeslag.

> Lees meer over verhuizen naar het buitenland

In sommige gevallen wel. Je zorgtoeslag wordt namelijk berekend op basis van een schatting van je jaarlijkse inkomen. Als je meer gaat verdienen, kan achteraf blijken dat je meer zorgtoeslag hebt ontvangen dan waar je recht op had. Het deel dat je teveel hebt ontvangen, moet je terugbetalen aan de Belastingdienst.

There are a few conditions to apply for healthcare benefit in the Netherlands. If you are a foreign student, then a Dutch healthcare insurance is only compulsory if you also have income from a job (next to your study) or a paid internship in the Netherlands. When this is not the case, you need to remain insured in your country of birth.

If a Dutch healthcare insurance is compulsory, you can also apply for a healthcare benefit. This is a contribution from the government for the premium of the health insurance. Your eligibility for this health benefit, as well as the amount of contribution you receive, depends on your income and assets. For more information, visit the website of the Belastingdienst.

Ik heb een andere vraag