Zorgtoeslag studenten

Vanaf je 18e moet je verplicht een zorgverzekering afsluiten. En wie een zorgverzekering heeft, kan zorgtoeslag ontvangen. Als student heb je vaak nog geen hoog inkomen, een zorgverzekering is dan al gauw duur. Om je tegemoet te komen in de kosten van de zorgverzekering keert de Belastingdienst maandelijks een zorgtoeslag uit. Je moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zorgtoeslag aanvragen student

Zorgtoeslag kan voor studenten maandelijks een hoop ademruimte bieden. Als student heb je het vaak niet zo breed. Voordat je als student zorgtoeslag aanvraagt, is het wel handig om te weten of je hier recht op hebt. Je hebt namelijk pas recht op zorgtoeslag als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
  • Je (gezamenlijk) vermogen is niet te groot
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
  • Je (gezamenlijk) inkomen komt niet boven de inkomensgrens zorgtoeslag uit

Voldoe je aan alle voorwaarden?

Dan kun je ook als student zorgtoeslag aanvragen. Dit kun je snel een eenvoudig regelen via Mijn Toeslagen of via de app Jouw Zorgtoeslag. Let op: om in te loggen heb je wel een DigiD nodig. Heb je geen DigiD? Dan kun je online een DigiD aanvragen. Zo kun je veel overheidszaken makkelijk online regelen.

Zorgtoeslag student thuiswonend

De ene student woont op zichzelf en de ander blijft nog even thuis wonen, maar wat heeft dit voor invloed op je zorgtoeslag? Het antwoord is simpel: helemaal niets. Je zorgtoeslag verandert pas als je niet meer aan de voorwaarden voldoet. Je zorgtoeslag kan ook veranderen als je een toeslagpartner krijgt.

Je bent niet zomaar toeslagpartner van iemand. Hier zijn namelijk ook een aantal voorwaarden aan verbonden. Voldoe je verder aan alle voorwaarden, dan ontvang je ook als thuiswonende student gewoon zorgtoeslag.

Zorgtoeslag berekenen student

De zorgtoeslag kan ingewikkeld lijken, want hoe kom je erachter hoeveel zorgtoeslag je krijgt? De Belastingdienst maakt het je gemakkelijk. Op hun website kun je een proefberekening maken. Je hoeft maar een aantal gegevens in te vullen om te zien hoeveel zorgtoeslag je ontvangt.

Studenten zorgverzekering

Als student heb je meestal niet veel zorg nodig en daarom wil je het liefst zo goedkoop mogelijk uit zijn. Zowel VGZ als Bewuzt hebben passende zorgverzekeringen voor studenten. Daarmee ben je verzekerd van de goedkoopste zorgverzekering en een goede dekking.