Contact
Mijn UnitedConsumers

Goedkope zorgverzekering 2024

Mijn geboortedatum:

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht

Het is vervelend als u vergeten bent om zorgtoeslag aan te vragen, terwijl u er wel recht op had. Maar maakt u zich geen zorgen: dit kan gebeuren. Volgens Geldfit vergeet ongeveer 1 op de 10 huishoudens zorgtoeslag aan te vragen, die er wel recht op hebben. Gelukkig is zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen vaak mogelijk, mits u aan de voorwaarden voldoet. Op deze pagina geven wij u informatie over het aanvragen van zorgtoeslag met terugwerkende kracht.


Zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen: 6 stappen

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen is eenvoudig, maar het is wel verstandig dat u zich voorbereidt. De zorgtoeslag kunt u aanvragen op de website van de belastingdienst. Houd van tevoren de gegevens over uw inkomen en die van een eventuele toeslagpartner bij de hand. 

Zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht doet u in deze 6 simpele stappen:

Stap 1: Controleer van tevoren of u voldoet aan de voorwaarden. 
Stap 2: Log in met uw DigiD op Mijn Toeslagen en start de aanvraag.
Stap 3: De aanvraag bestaat uit een aantal vragen. Beantwoord deze naar waarheid.
Stap 4: Staan er al gegevens ingevuld? Controleer dan of deze gegevens juist zijn ingevuld. 

Stap 5: Is uw aanvraag helemaal ingevuld? Klik dan op 'Akkoord en verzenden'. Uw aanvraag is ingediend!
Stap 6: Als uw aanvraag is goedgekeurd, wordt uw zorgtoeslag met terugwerkende kracht uitbetaald.


wist u dat Goed om te weten...

"Wilt u zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen? U kunt elk jaar tot en met 1 september zorgtoeslag aanvragen voor het voorgaande kalenderjaar. Dus: zorgtoeslag voor 2023 vraagt u uiterlijk tot 1 september 2024 aan."

Nienke Wuits - Expert in zorgverzekeringen

nienke expert zorgverzekeringen


Stap nu over en bespaar
op uw zorgverzekering

Direct overstappen

Uw zorgverzekering in 2024

Stap nu over en bespaar
op uw zorgverzekering

Direct overstappen

commerciele banner zorg

Zo werkt het aanvragen en stopzetten van zorgtoeslag

Heeft u recht op zorgtoeslag in 2024? U hoeft niet te wachten: vraag direct zorgtoeslag aan, als u er recht op heeft. Als u tijdig zorgtoeslag aanvraagt, krijgt u zorgtoeslag uitbetaald in dezelfde maand als waarin u zorgpremie betaalt. Dat is wel zo fijn, want de zorgtoeslag is bedoeld om u te helpen de premie te betalen.

Zorgtoeslag aanvragen

U kunt zorgtoeslag, al dan niet met terugwerkende kracht, aanvragen via de website van de Belastingdienst. Dit doet u met uw DigiD en een overzicht van uw gezamenlijk inkomen.

> Lees meer

 

Zorgtoeslag stopzetten

Gaat u meer verdienen? Kijk dan goed of uw recht op zorgtoeslag vervalt. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en opzeggen van uw zorgtoeslag

> Lees meer

 

Zorgtoeslag berekenen

Het maken van een proefberekening voor zorgtoeslag is slim. Zo komt u erachter of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag en de hoogte van de zorgtoeslag. 

> Lees meer


Veelgestelde vragen over zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen

Na het aanvragen van zorgtoeslag met terugwerkende kracht, krijgt u binnen 8 weken bericht van de Belastingdienst. Deze brief heet 'Voorschotbeschikking'. Na ontvangst van deze brief, krijgt u het bedrag rond de 20e dag van de maand op uw rekening.

Ja, u ontvangt in één keer het bedrag waar u in het vorige kalenderjaar recht op had, plus een voorschotbedrag voor het lopende kalenderjaar. Zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen, verandert uiteraard niets aan de hoogte van de zorgtoeslag waar u recht op heeft.

Dus: als u in 2024 met terugwerkende kracht zorgtoeslag voor 2023 aanvraagt, krijgt u in plaats van een maandelijkse betaling in één keer het bedrag uitbetaald. De zorgtoeslag in 2023 is afhankelijk van uw inkomen in 2023 en is maximaal € 1.848,- per jaar.

Ik heb een andere vraag