Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht

Het is vervelend als je vergeten bent om zorgtoeslag aan te vragen, terwijl je er wel recht op had. Maar maak je geen zorgen: dit kan gebeuren. Volgens Geldfit vergeet ongeveer 1 op de 10 huishoudens zorgtoeslag aan te vragen, die er wel recht op hebben.

Gelukkig is zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen vaak mogelijk. Dit betekent dat je achteraf alsnog zorgtoeslag kunt krijgen voor de maanden waarin je recht op zorgtoeslag had. Op deze pagina geven wij je informatie over hoe zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen werkt.


Zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht: 6 stappen

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen is eenvoudig, maar het is wel verstandig dat je je voorbereidt. De zorgtoeslag kun je aanvragen op de website van de Belastingdienst. Houd van tevoren de gegevens over je inkomen en die van een eventuele toeslagpartner bij de hand. 

Zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht doe je in deze 6 simpele stappen:

Stap 1: Controleer van tevoren of je voldoet aan de voorwaarden. 
Stap 2: Log in met je DigiD op Mijn Toeslagen en start de aanvraag.
Stap 3: De aanvraag bestaat uit een aantal vragen. Beantwoord deze naar waarheid.
Stap 4: Staan er al gegevens ingevuld? Controleer dan of deze gegevens juist zijn ingevuld. 

Stap 5: Is je aanvraag helemaal ingevuld? Klik dan op 'Akkoord en verzenden'. Je aanvraag is ingediend!
Stap 6: Als je aanvraag is goedgekeurd, wordt je zorgtoeslag met terugwerkende kracht uitbetaald.


wist je dat Goed om te weten...

"Wil je zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen? Je kunt elk jaar tot 1 september zorgtoeslag aanvragen voor het voorgaande kalenderjaar. Dus: zorgtoeslag voor 2023 vraag je uiterlijk tot 1 september 2024 aan."

Nienke Wuits - Expert in zorgverzekeringen

nienke expert zorgverzekeringen


Zo werkt het aanvragen en stopzetten van zorgtoeslag

Heb je recht op zorgtoeslag in 2024? Je hoeft niet te wachten: vraag direct zorgtoeslag aan, als je er recht op hebt. Als je tijdig zorgtoeslag aanvraagt, krijg je zorgtoeslag uitbetaald in dezelfde maand als waarin je zorgpremie betaalt. Dat is wel zo fijn, want de zorgtoeslag is bedoeld om je te helpen de premie te betalen.

Zorgtoeslag aanvragen

Je kunt zorgtoeslag, al dan niet met terugwerkende kracht, aanvragen via de website van de Belastingdienst. Dit doe je met je DigiD en een overzicht van je gezamenlijk inkomen.

> Lees meer

 

Zorgtoeslag stopzetten

Ga je meer verdienen? Kijk dan goed of je recht op zorgtoeslag vervalt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en opzeggen van je zorgtoeslag

> Lees meer

 

Zorgtoeslag berekenen

Het maken van een proefberekening voor zorgtoeslag is slim. Zo kom je erachter of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag en de hoogte van de zorgtoeslag. 

> Lees meer


Veelgestelde vragen over zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen

Na het aanvragen van zorgtoeslag met terugwerkende kracht, krijg je binnen 8 weken bericht van de Belastingdienst. Deze brief heet 'Voorschotbeschikking'. Na ontvangst van deze brief, krijg je het bedrag rond de 20e dag van de maand op je rekening.

Ja, je ontvangt in één keer het bedrag waar je in het vorige kalenderjaar recht op had, plus een voorschotbedrag voor het lopende kalenderjaar. Zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen verandert uiteraard niets aan de hoogte van de zorgtoeslag waar je recht op hebt.

Dus: als je in 2024 met terugwerkende kracht zorgtoeslag voor 2023 aanvraagt, krijg je in plaats van een maandelijkse betaling in één keer het bedrag uitbetaald. De zorgtoeslag in 2023 is afhankelijk van je inkomen in 2023.

Ik heb een andere vraag