Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht

Het kan gebeuren dat u vergeten bent zorgtoeslag aan te vragen, terwijl u hier wel recht op had. Gelukkig is het in de meeste gevallen mogelijk om zorgtoeslag met terugwerkende kracht aan te vragen, mits u aan de voorwaarden voldoet. Op deze pagina geven wij u informatie over het aanvragen van zorgtoeslag met terugwerkende kracht.

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht: tot wanneer?

Zorgtoeslag biedt financiële ondersteuning voor personen met een laag inkomen. Dankzij deze toeslag kunnen zij kosten, zoals de zorgpremie en het eigen risico, beter betalen. Wanneer u vorig jaar recht had op zorgtoeslag en het niet heeft gekregen, kunt u het vóór 1 september van dit jaar met terugwerkende kracht aanvragen.

Is het nu ná 1 september? Dan is het niet meer mogelijk om zorgtoeslag met terugwerkende kracht aan te vragen voor het vorige jaar. Ook zorgtoeslag van meer dan een jaar geleden kunt u niet meer aanvragen. Van de afgelopen jaren ziet dit er als volgt uit:

  • Zorgtoeslag aanvragen 2020 terugwerkende kracht: tot 1 september 2021.
  • Zorgtoeslag aanvragen 2019 terugwerkende kracht: tot 1 september 2020.
  • Zorgtoeslag aanvragen 2018 terugwerkende kracht: tot 1 september 2019.
  • Zorgtoeslag aanvragen 2017 terugwerkende kracht: tot 1 september 2018.

De voorwaarden van zorgtoeslag

Iedereen van 18 jaar of ouder kan zorgtoeslag aanvragen. Maar om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, dient u wel aan een aantal voorwaarden te voldoen:

Zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht: hoe doe ik dat?

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen is erg gemakkelijk, maar het is wel verstandig dat u zich voorbereidt. Wat heeft u nodig om zorgtoeslag met terugwerkende kracht aan te vragen?

  • Houd de gegevens over uw inkomen en die van een eventuele toeslagpartner bij de hand.
  • Om in te loggen bij de belastingdienst, heeft u uw Digid nodig. Kijk daarom van tevoren of u een DigiD heeft. Zo niet, vraag dan eerst uw DigiD aan

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen in 5 stappen

Zorgtoeslag kunt u aanvragen op de website van de belastingdienst. Let wel goed op dat u het juiste jaar kiest waarover u zorgtoeslag wilt aanvragen. Hierna loopt u de vragen door en dient u uw aanvraag officieel in. Zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht doet u in deze 5 simpele stappen:

Stap 1: Controleer van tevoren of u voldoet aan de voorwaarden. 
Stap 2: Log in met uw DigiD op Mijn Toeslagen en start de aanvraag.
Stap 3: De aanvraag bestaat uit een aantal vragen. Beantwoord deze naar waarheid.
Stap 4: Staan er al gegevens ingevuld? Controleer dan of deze gegevens juist zijn ingevuld. 

Stap 5: Is uw aanvraag helemaal ingevuld? Klik dan op 'Akkoord en verzenden'. Uw aanvraag is ingediend!

Terug naar boven