Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht

Het kan gebeuren dat u vergeten bent zorgtoeslag aan te vragen, terwijl u hier wel recht op had. Gelukkig is het in de meeste gevallen mogelijk om zorgtoeslag met terugwerkende kracht aan te vragen, mits u aan de voorwaarden voldoet. Op deze pagina geven wij u informatie over het aanvragen van zorgtoeslag met terugwerkende kracht. 

Zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen is erg gemakkelijk, maar het is wel verstandig dat u zich voorbereidt. Wat heeft u nodig om zorgtoeslag met terugwerkende kracht aan te vragen?

  • Houd de gegevens over uw inkomen en die van een eventuele toeslagpartner bij de hand.
  • Om in te loggen bij de belastingdienst, heeft u uw DigiD nodig. Kijk daarom van tevoren of u een DigiD heeft. Zo niet, vraag dan eerst uw DigiD aan

 

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen

Zorgtoeslag kunt u aanvragen op de website van de belastingdienst. Let wel goed op dat u het juiste jaar kiest waarover u zorgtoeslag wilt aanvragen. Hierna loopt u de vragen door en dient u uw aanvraag officieel in. Zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht doet u in deze 5 simpele stappen:

Stap 1: Controleer van tevoren of u voldoet aan de voorwaarden. 
Stap 2: Log in met uw DigiD op Mijn Toeslagen en start de aanvraag.
Stap 3: De aanvraag bestaat uit een aantal vragen. Beantwoord deze naar waarheid.
Stap 4: Staan er al gegevens ingevuld? Controleer dan of deze gegevens juist zijn ingevuld. 

Stap 5: Is uw aanvraag helemaal ingevuld? Klik dan op 'Akkoord en verzenden'. Uw aanvraag is ingediend!

Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan wordt uw zorgtoeslag met terugwerkende kracht uitbetaald.


 

Tot wanneer zorgtoeslag met terugwerkende kracht?

Zorgtoeslag biedt financiële ondersteuning voor personen met een laag inkomen. Dankzij deze toeslag kunnen zij kosten, zoals de zorgpremie en het eigen risico, beter betalen. Wanneer u vorig jaar recht had op zorgtoeslag en het niet heeft gekregen, kunt u het vóór 1 september van dit jaar met terugwerkende kracht aanvragen.

Is het nu ná 1 september? Dan is het niet meer mogelijk om zorgtoeslag met terugwerkende kracht aan te vragen voor het vorige jaar. Ook zorgtoeslag van meer dan een jaar geleden kunt u niet meer aanvragen. Wilt u zorgtoeslag voor 2022 met terugwerkende kracht aanvragen? Dat kan tot 1 september 2023.


 

Zorgtoeslag aanvragen en stopzetten

Heeft u recht op zorgtoeslag in 2023? Dan kunt u zorgtoeslag aanvragen. U kunt ook een proefberekening maken, zodat u er direct achter komt of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Misschien is uw situatie juist veranderd en heeft u geen recht meer op zorgtoeslag. In dat geval kunt u zorgtoeslag ook gemakkelijk weer stopzetten.

Zorgtoeslag aanvragen

U kunt zorgtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Zorgtoeslag doet u met uw DigiD en een overzicht van uw gezamenlijk inkomen.

> Lees meer

 

Zorgtoeslag stopzetten

Gaat u meer verdienen? Kijk dan goed of uw recht op zorgtoeslag vervalt. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en opzeggen van uw zorgtoeslag

> Lees meer

 

Zorgtoeslag berekenen

Het maken van een proefberekening voor zorgtoeslag is slim. Zo komt u erachter of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag en de hoogte van de zorgtoeslag. 

> Lees meer


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie over zorgtoeslag met terugwerkende kracht is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 6-1-2023 |

nienke expert 3