Zorgverzekering bij zwangerschap

Wilt u graag zwanger worden? Dan is het verstandig ook uw zorgverzekering te herzien. In de basisverzekering zijn al een aantal verschillende vergoedingen opgenomen speciaal voor zwangere vrouwen. Toch kunt u dit nog uitbreiden met een aanvullende verzekering als u wilt. Wij maken het u graag gemakkelijk en hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Zorgverzekering & zwanger: wat wordt vergoed?

Vanuit de basisverzekering wordt er veel vergoed als u zwanger bent of zwanger probeert te worden. Hiertoe behoren zorgkosten voor:

Beste zorgverzekering als u zwanger bent

De vergoedingen op het gebied van zwangerschap zijn voor iedere basisverzekering gelijk. Waar wel verschil in kan zitten is het soort basisverzekering: is het een naturapolis of een restitutiepolis? Dit is namelijk van invloed op uw keuze in zorgaanbieders.

Naturapolis Restitutiepolis
Ruime keuze in zorgverleners Volledige keuzevrijheid in zorgverleners
100% vergoeding bij gecontracteerde zorgverleners 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgverleners

80% vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners

100% vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners (tot maximaal het gemiddeld gecontracteerde tarief)

Bij een naturaverzekering is het verstandig om vooraf te controleren of uw zorgverleners gecontracteerd zijn. Denk hierbij aan uw verloskundige, het nabijgelegen ziekenhuis en de (gewenste) kraamzorg. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Zwangerschap: zorgverzekering aanpassen of niet?

Het is niet verplicht om uw zorgverzekering aan te passen wanneer u zwanger bent. Dit kan echter wel financieel interessant zijn. Vanuit een aanvullende verzekering kunt u namelijk extra vergoedingen krijgen voor alle zorg die bij een zwangerschap komt kijken. Zo kunt u bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor de eigen bijdrage van kraamzorg en wordt uw bevalling in het ziekenhuis, ook zonder medische indicatie, vergoed.

Zet goed op een rijtje wat u belangrijk vindt als u zwanger bent. Heeft u bijvoorbeeld voorkeur voor een specifieke verloskundige of praktijk? Kijk dan of uw zorgverzekeraar hier een contract mee heeft en de kosten hiervan volledig vergoedt. Is dit niet het geval, dan bent u wellicht beter af met een restitutieverzekering.

Aanvullende verzekeringen voor uw zwangerschap

De kosten van de bevalling en de kraamzorg worden vanuit de basisverzekering maar voor een deel vergoed. Daarom bieden veel zorgverzekeraars aanvullende verzekeringen voor zwangere vrouwen aan.

Afhankelijk van welke aanvullende verzekering u kiest, worden de volgende kosten en zorg vergoed:

Of een aanvullende zorgverzekering voor u interessant is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bedenk daarom eerst welke extra zorg u belangrijk vindt en kijk of er aanvullende pakketten zijn die hierbij aansluiten. Op die manier voorkomt u dat u extra premie betaalt voor een verzekering waar u nauwelijks gebruik van maakt.

Eigen risico en zwangerschap

Iedereen met een basisverzekering heeft ook een eigen risico. Voor 2020 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Tot dit bedrag betaalt u een deel van de zorgkosten zelf.

Sommige zorg is vrijgesteld van het eigen risico. Deze kosten worden gewoon vergoed door uw basisverzekering.

GEEN eigen risico WEL eigen risico
Kraamzorg NIPT-test
Huisartsenzorg Vlokkentest
Verloskundige hulp Combinatietest
Voorgeschreven echo's Bloedonderzoek
Bevalling in het ziekenhuis (op medische indicatie) Geneesmiddelen
Ziekenhuisopname bij complicaties Vruchtwaterpunctie
  Ambulancevervoer naar het ziekenhuis
  Gynaecologische hulp of nazorg na de bevalling

Zwangerschap melden bij uw zorgverzekering

Wij raden u aan om uw zwangerschap op tijd te melden bij uw zorgverzekering. Veel verzekeraars geven graag extra informatie die belangrijk kan zijn tijdens de zwangerschap, de bevalling en in de kraamtijd.  

Zodra uw baby geboren is, kunt u dit melden bij uw zorgverzekeraar. Uw baby wordt dan bijgeschreven op uw polis. Dit dient binnen 4 maanden na de geboorte te gebeuren. 

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de basisverzekering van de ouder(s). Hebben u en uw partner verschillende verzekeringen? Schrijf uw kind dan bij op de polis van de best verzekerde ouder. De polisvoorwaarden van de best verzekerde op de polis gelden namelijk ook voor uw kind.

Neem contact met ons op voor vragen rondom uw zorgverzekering als u zwanger bent of wilt worden. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuzes.