Contact
Mijn UnitedConsumers

Zelf uw auto onderhouden

Zelf uw auto onderhouden, zoals olie bijvullen, de auto wassen of de autolamp vervangen, is hartstikke makkelijk. Bovendien bespaart u geld wanneer u klein onderhoud zelf kunt doen. Mooi, want zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven! Maar hoe kunt u auto onderhoud zelf doen? Wij vertellen het u.

Onderhoud aan de auto


Auto onderhoud

Auto reparatie laat u bij voorkeur doen door uw garage, zeker als het gaat om lastige klussen. Maar wist u dat u prima uw auto zelf kunt onderhouden? Auto onderhoud is belangrijk voor de levensduur van uw auto en de verkeersveiligheid.

Door regelmatig auto onderhoud zelf te doen, voorkomt u dat u plots voor hoge auto reparatie kosten komt te staan. Wist u dat u veel auto onderhoud zelf kunt doen? Wij zetten het voor u op een rijtje!

Auto wassen

Auto wassen


Niemand houdt van een vieze auto en daarom gaat u misschien regelmatig naar de carwash. Maar door zelf uw auto te wassen, houdt u meer over voor een leuker leven!

Auto wassen

Neemt u vaak de hond mee in de auto om lekker ergens te gaan wandelen? Dan zult u merken dat uw autobekleding snel vies wordt. Geen probleem, want ook zelf de autobekleding reinigen doet u in een handomdraai. 

Autobekleding reinigen

Polijsten

Auto polijsten


Heeft u last van kleine krasjes op uw auto? Dan is polijsten de oplossing! Polijsten is niets anders dan het verwijderen van een heel dun laagje van de buitenste laklaag. Met onze auto polijsten tips ziet uw auto er weer uit als nieuw! Wanneer een kras dieper in de laklaag zit, zoals in de primerlaag, dan is de kras vaak spierwit van kleur. Het is dan beter om te kijken of het lukt om zelf de krassen te verwijderen

Auto polijsten

 

Koelvloeistof

Koelvloeistof bijvullen


Koelvloeistof houdt de motor op temperatuur. Bij te weinig koelvloeistof kan de motor oververhit raken. Het is daarom belangrijk dat de koelvloeistof regelmatig gecontroleerd wordt. Waar nodig kunt u de koelvloeistof bijvullen of zelfs vervangen! Kijk goed van tevoren welke koelvloeistof geschikt is voor uw auto, want dit kan verschillen per merk en type.

Koelvloeistof bijvullen

Motorolie

Auto onderhoud zelf doen: het oliepeil controleren


Olie smeert de motor. Bij een te laag oliepeil kan de motor beschadigd raken. Het is daarom belangrijk dat u minstens één keer per maand het oliepeil controleert. Blijkt na de controle dat er te weinig olie inzit? Dan kunt u heel eenvoudig zelf de olie bijvullenDaarnaast is het ook belangrijk dat u de juiste motorolie gebruikt, anders kan dit schadelijk zijn voor de auto. Met onze tips kunt u gemakkelijk zelf de motorolie verversen.

Oliepeil controleren

Lamp vervangen

Autolampen vervangenGoede verlichting is niet alleen veilig, maar ook verplicht. Werkt uw autoverlichting niet meer? Dan kunt u daar een vervelende boete voor krijgen. Dat geld geeft u natuurlijk veel liever uit aan iets leuks! Het is daarom belangrijk dat u een defecte lamp zo snel mogelijk vervangt. In het instructieboekje van uw auto vindt u de locatie van de lamp en welke lamp u nodig heeft. Onze tips helpen u op weg om zelf de koplamp te vervangen.

Autolamp vervangen

Bandenspanning

Zelf bandenspanning auto onderhouden


Met de juiste bandenspanning haalt u het beste uit uw banden. Daarnaast is voldoende bandenspanning cruciaal voor voldoende grip op de weg en verlengt het de levensduur van uw banden. Wist u dat de druk in uw autobanden in één maand met 0.2 bar afneemt? Controleer daarom iedere maand de bandenspanning, en vul het waar nodig bij.

Bandenspanning checken 

Ruitenwisser

Kleine beurt auto zelf doen: ruitenwissers vervangen


Heeft u last van strepen op uw ruit zodra u de ruitenwissers aanzet? Dan zijn uw ruitenwissers waarschijnlijk vies of versleten. Een simpele poetsbeurt is vaak voldoende. Komt u toch tot de conclusie dat uw ruitenwissers niet goed meer werken? Dan moeten de ruitenwissers vervangen worden. Dat lijkt misschien een hele klus, maar met wat simpele instructies kunt u zelf de ruitenwissers vervangen

Ruitenwissers vervangen


Onderhoud auto: kleine of grote beurt

Hoewel u veel auto onderhoud zelf kunt doen, is het toch verstandig regelmatig de auto van een kleine en grote beurt te voorzien. Zeker als u veel rijdt, is een onderhoudsbeurt voor uw auto erg belangrijk. Afhankelijk of u kiest voor een grote of kleine beurt, wordt uw auto op een bepaald aantal punten gecheckt. 

Ziet de garage dat er bepaalde zaken aan vervanging toe zijn - zoals bijvoorbeeld de distributieriem? Dan zullen zij dit met u bespreken en - indien akkoord - repareren. Zo komt u bij de APK niet ineens voor hoge kosten te staan!

Kleine beurt auto

Voor auto's van 6 jaar en ouder is het aan te raden na iedere 15.000 kilometer - of ieder jaar - een kleine beurt krijgt. Tijdens de kleine beurt wordt er standaard onderhoud aan uw auto uitgevoerd; de ruienwisservloeistof en de koelvloeistof worden bijgevuld en de olie wordt ververst. Daarnaast wordt de auto op zo'n 30 andere punten gecheckt. De kosten kleine beurt zijn goedkoper dan van een grote beurt.

Grote beurt auto

Het wordt aangeraden na iedere gereden 30.000 kilometer - of één keer in de twee jaar - een grote beurt te laten doen bij de garage. Bij een grote beurt worden onderdelen vervangen, en wordt aan de hand van een checklist onderdelen van uw auto gecontroleerd. De onderhoudsbeurt aan de auto en checklist van een grote beurt is wat uitgebreider dan van een kleine beurt. De prijs van de grote beurt hangt af van de garage.

Kleine of grote beurt combineren met APK

Combineer een kleine of grote beurt van uw auto met de APK. Vaak wordt een APK namelijk gratis uitgevoerd wanneer u dit met een onderhoudsbeurt voor uw auto combineert.

Weet u niet precies wanneer uw auto APK gekeurd moet worden? Dankzij onze gratis kentekencheck ziet u direct onder het kopje 'APK en historie' wat de vervaldatum van uw APK is. Het is belangrijk dat u vóór de vervaldatum de APK opnieuw laat doen. Zonder APK mag u namelijk niet de weg op. 

Vervaldatum APK checken


Kenteken:
NL

Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Grote beurt auto: wat is het en wat kost het?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Kleine beurt auto: wanneer en wat kost het?

> Lees meer

 

APK

APK: wanneer moet uw auto voor de APK?

> Lees meer

 

Onderhoud homepage