Contact
Mijn UnitedConsumers

Grote beurt auto: hoeveel kost een grote beurt?

Iedere autobezitter krijgt er wel eens mee te maken: de grote beurt. Een grote beurt voor uw auto is niet verplicht, maar wel verstandig! Wat is een grote onderhoudsbeurt? Wanneer moet de auto een grote beurt? En wat zijn de kosten van een grote beurt aan uw auto? Wij vertellen het u.

Grote beurt auto


 

Wat is een grote beurt?

De grote onderhoudsbeurt is onderhoud aan uw auto in een grote hoeveelheid. Zo is er ook een kleinere variant: de kleine beurt. De kosten van een grote beurt aan uw auto zijn hoger dan de kosten van een kleine beurt. Dit komt omdat er, zoals de naam al zegt, veel meer gecontroleerd en vervangen wordt tijdens een grote beurt.

Waarom een grote beurt?

Door de fabrikant van de auto wordt voorgeschreven dat er zo nu en dan een grote beurt nodig is. Sommige onderdelen van de auto, denk aan de remvloeistof, koelvloeistof en motorolie, kunnen vuil worden en moeten daarom regelmatig worden vervangen. Doet u dit niet? Dan kan dit leiden tot ernstige schade aan de motor van uw auto.


 

Grote beurt en de APK 

Een grote onderhoudsbeurt is niet hetzelfde als een APK-keuring. Bij een grote beurt wordt namelijk daadwerkelijk onderhoud aan uw auto gepleegd. Bij een APK wordt alles gecontroleerd en - waar nodig - worden onderdelen vervangen om te voorkomen dat de auto wordt afgekeurd. Een APK-keuring is verplicht, de grote beurt niet.

Met onze gratis kentekencheck ziet u direct onder het kopje 'APK en historie' wat de vervaldatum van uw APK is. Het is belangrijk dat u vóór de vervaldatum de APK opnieuw laat doen. Zonder APK mag u namelijk niet de weg op. 

Vervaldatum APK checken


Kenteken:
NL

 

Kosten grote beurt

Wat kost een grote beurt aan uw auto? De kosten van een grote beurt liggen tussen de € 200,- en € 400,-. Het is vaak een vast bedraag. Ook als er niets mis is met uw auto, moet u dit bedrag voor een grote beurt te betalen.

De kosten van de grote beurt aan uw auto kunnen hoger uitvallen dan verwacht. Want als er onderdelen vervangen moeten worden, dan heeft dat invloed op de prijs van de grote beurt. U kunt daarom beter rekening houden met kosten tussen de € 700,- en € 1.000,-. Vraag de garage daarom de totale kosten van de grote beurt met u bespreken, mochten er onverwachts onderdelen vervangen moeten worden.


 

Grote onderhoudsbeurt: wat wordt er gecontroleerd?

Het kan per garage enigszins afwijken wat er wordt gecontroleerd of vervangen. Zij houden vaak een 'grote beurt checklist' aan. In grote lijnen komen de checklists overeen. Bij een grote beurt worden er veel meer zaken gecontroleerd dan bij een kleine beurt. De grote beurt checklist ziet er - ongeveer - als volgt uit:

In de auto

 
Dashboardverlichting.
 
Veiligheidsgordel.
 
Stoelbevestiging.
 
Pedaalrubber.
 
Verwarming.
 
Handrem.
 
Claxon.
 
Airbag.

Onder de motorkap

 
Motor/distributieriem.
 
Brandstofslangen.
 
Versnellingsbak.
 
V-riem/V-snaar.
 
Koelvloeistof.
 
Remvloeistof.
 
Koelsysteem.
 
Accu.

Buitenkant van de auto

 
Ruiten/ruitenwissers.
 
Deurscharnieren.
 
Ruitensproeiers.
 
Buitenspiegels.
 
Carrosserie.
 
Verlichting.

Onder de auto

 
Remslangen en leidingen.
 
Schokdempers en veren.
 
Kogels en draagarmen.
 
Uitlaat/katalysator.
 
Remsysteem.
 
Banden.

 

Grote beurt auto: onderhoud

De kosten van een grote beurt staan vaak grotendeels al vast, omdat bij een grote onderhoudsbeurt altijd standaard een aantal onderdelen vervangen worden, zoals:

  • Oliefilter: vervangen.
  • Motorolie: vervangen.
  • Luchtfilter: vervangen.
  • Koelvloeistof: vervangen.
  • Bougies: controleren/vervangen.
  • Ruitenwisservloeistof: vervangen.
  • Interieurfilter airco: controleren/vervangen.
  • Brandstoffilter (alleen diesels): controleren/vervangen.

 

Wanneer grote beurt?

Wanneer uw auto een grote beurt nodig heeft, is afhankelijk van het type/merk, de kilometerstand, de leeftijd van de auto en hoeveel u gemiddeld per jaar rijdt - de kilometrage. Globaal worden de volgende regels aangehouden:

  • Na iedere 30.000 kilometer is uw auto toe aan een grote beurt.
  • Haalt u de kilometers niet? Dan heeft uw auto één keer in de twee jaar een grote beurt nodig.  

Ook interessant voor u
 

kleine beurt

Kleine beurt auto: klein onderhoud aan uw auto

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Grote of kleine beurt: wat is het verschil?

> Lees meer

 

APK

APK: wanneer moet uw auto voor de APK?

> Lees meer

 

Onderhoud homepage