Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Grote beurt auto: wanneer en wat kost het?

Iedere autobezitter krijgt er wel eens mee te maken: de grote beurt. Een grote beurt voor uw auto is niet verplicht, maar wel verstandig! Wat is een grote beurt? Wanneer moet de auto een grote beurt? En wat zijn de kosten van een grote beurt? Alles over de grote beurt vertellen wij u in dit artikel.

Grote beurt auto

Wat is een grote beurt?

De grote onderhoudsbeurt, de naam zegt het al: onderhoud aan uw auto, in een grote hoeveelheid. Zo is er ook een kleinere variant: de kleine beurt. Een grote beurt is niet hetzelfde als een APK-keuring. Bij een grote beurt wordt namelijk daadwerkelijk onderhoud aan uw auto gepleegd.

Bij een APK wordt alles gecontroleerd en - waar nodig - worden onderdelen vervangen om te voorkomen dat de auto wordt afgekeurd. Een APK-keuring is verplicht, de grote beurt niet. Maar waarom heeft uw auto een grote beurt nodig? En wat wordt er allemaal gecontroleerd tijdens een grote beurt?

Grote beurt auto: waarom?

Door de fabrikant van de auto wordt voorgeschreven dat er zo nu en dan een grote beurt nodig is. Sommige onderdelen van de auto, denk aan de remvloeistof, koelvloeistof en motorolie, kunnen vuil worden en moeten daarom regelmatig worden vervangen. Doet u dit niet? Dan kan dit leiden tot ernstige schade aan de motor van uw auto. 

Grote beurt: wat wordt er gecontroleerd?

Het kan per garage enigszins afwijken wat er wordt gecontroleerd of vervangen. Zij houden vaak een 'grote beurt checklist' aan. In grote lijnen komen de checklists overeen. Bij een grote beurt worden er veel meer zaken gecontroleerd dan bij een kleine beurt. De grote beurt checklist ziet er - ongeveer - als volgt uit:

In de auto

 
Dashboardverlichting.
 
Veiligheidsgordel.
 
Stoelbevestiging.
 
Pedaalrubber.
 
Verwarming.
 
Handrem.
 
Claxon.
 
Airbag.

Onder de motorkap

 
Motor/distributieriem.
 
Brandstofslangen.
 
Versnellingsbak.
 
V-riem/V-snaar.
 
Koelvloeistof.
 
Remvloeistof.
 
Koelsysteem.
 
Accu.

Buitenkant van de auto

 
Ruiten/ruitenwissers.
 
Deurscharnieren.
 
Ruitensproeiers.
 
Buitenspiegels.
 
Carrosserie.
 
Verlichting.

Onder de auto

 
Remslangen en leidingen.
 
Schokdempers en veren.
 
Kogels en draagarmen.
 
Uitlaat/katalysator.
 
Remsysteem.
 
Banden.

Grote beurt auto: onderhoud

Bij een grote beurt worden er een aantal onderdelen standaard vervangen, zoals:

  • Oliefilter: vervangen.
  • Motorolie: vervangen.
  • Luchtfilter: vervangen.
  • Koelvloeistof: vervangen.
  • Bougies: controleren/vervangen.
  • Ruitenwisservloeistof: vervangen.
  • Interieurfilter: controleren/vervangen.
  • Brandstoffilter (alleen diesels): controleren/vervangen.

Wanneer grote beurt?

Wanneer uw auto een grote beurt nodig heeft, is afhankelijk van het type/merk, de kilometerstand, de leeftijd van de auto en hoeveel u gemiddeld per jaar rijdt - de kilometrage. Globaal worden de volgende regels aangehouden:

  • Na iedere 30.000 kilometer is uw auto toe aan een grote beurt.
  • Haalt u de kilometers niet? Dan heeft uw auto één keer in de twee jaar een grote beurt nodig. 

Kosten grote beurt

Wat kost een grote beurt? Dat is lastig, want het hangt namelijk af van uw auto en naar welke garage u gaat. De grote beurt kosten kunnen daardoor enorm uiteenlopen. Over het algemeen kost een grote beurt rond de € 300,- à € 400,-.

Tip: combineer de grote beurt met de APK. De APK-keuring zit vaak bij de prijs van de grote beurt inbegrepen, zo bent u voordeliger uit!

Houd er wel rekening mee dat de kosten van de grote beurt uiteindelijk hoger kunnen zijn dan verwacht. Dienen er onderdelen vervangen te worden? Dan lopen de kosten van een grote beurt hoog op. Spreek met de garage duidelijk af dat zij met u communiceren wat de kosten zullen zijn van de onderdelen die onverwachts vervangen moeten worden. 


Aanbevolen voor u


 

Onderhoud homepage