Contact
Mijn UnitedConsumers

Olie bijvullen: motorolie bijvullen in 4 stappen

Motorolie bijvullen is noodzakelijk voor een goed werkende auto. Zeker bij tweedehands auto's is het belangrijk om het oliepeil regelmatig te checken, omdat er vaak lekkages kunnen ontstaan. Maar als het oliepeil te laag is, hoe kunt u dan zelf olie bijvullen? Dankzij onze 4 simpele stappen is olie bijvullen van de auto binnen no-time geregeld!

 

Wanneer motorolie bijvullen?

De juiste hoeveelheid motorolie is noodzakelijk voor een gezonde motor. Te weinig olie leidt namelijk tot ernstige schade aan de motor. Het is dus verstandig regelmatig het oliepeil te controleren. Zit de olie netjes tussen de twee markeringen op de peilstok? Dan hoeft u de olie niet bij te vullen. Komt de olie onder de onderste markering? Dan moet u de motorolie bijvullen!


 

Olie bijvullen in 4 stappen

Motorolie bijvullen is makkelijker dan u denkt! Sterker nog; het is een van de klusjes die u heel goed zelf kunt doen. Dus zit er te weinig olie in de auto? Dan kunt u de motorolie bijvullen in 4 gemakkelijke stappen:

1. Olie bijvullen doet u met een koude motor

Olie bijvullen doet u ná het controleren van het oliepeil van de auto. Doe dit wanneer de motor al enige tijd stilstaat. De olie zakt dan namelijk tot het laagste punt in de motor. Wanneer de motor draait, wordt de olie door de motor gepompt en is de juiste waarde niet goed af te lezen. Zorg er daarom voor dat de motor minstens 10 minuten uitstaat.

2. Olie bijvullen op een vlakke ondergrond

Zorg voor een vlakke ondergrond wanneer u de olie peilt.  Zo weet u zeker dat u voldoende olie bijvult. Op een schuine ondergrond kan de peilstok een foute waarde afgeven. Het oliepeil dient tussen het minimum- en maximumstreepje van de oliepeilstok te zitten.

3. Olie bijvullen met de juiste motorolie

Welke motorolie u kiest, is afhankelijk van het type auto dat u heeft en het aantal kilometers dat u gemiddeld rijdt. Motorolie kan verschillen in viscositeit, ofwel dikte van de olie. Olie wordt dunner wanneer het warm wordt. Bij motorolie is het belangrijk dat deze de motor in zowel warm als koud weer goed smeert. De juiste viscositeit van de motorolie is dus erg belangrijk voor de motor.

4. Olie bijvullen

Het bijvullen van de olie kan beginnen! Gebruik een trechter, zo voorkomt u knoeien. Kartonnen trechters zijn vaak gratis verkrijgbaar bij een tankstation. Controleer tijdens het bijvullen of er inmiddels voldoende olie in de motor zit. Wacht voordat u dit controleert eerst een half uurtje zodat alle olie is gezakt.

Zit er nog niet genoeg in? Vul dan nog wat olie bij. Zit er voldoende olie in de motor? Zorg er dan voor dat u de dop van de olietank weer goed vastdraait na het vullen.

Tip: Zit het oliepeil onder het minimumstreepje? Vul de olie dan gerust met een liter bij. Het verschil tussen het minimum- en maximumstreepje is namelijk ongeveer een liter.


 

Olie bijvullen: oliepeil symbool

Ziet u het oliekannetje in uw dashboard branden? Dan is dit een indicatie dat het oliepeil te laag is. Doorrijden kan ernstige schade aan uw motor toebrengen. Controleer daarom regelmatig het oliepeil. Is het oliepeil te laag? Dan kunt u gemakkelijk zelf de olie bijvullend.  

oliepeil controleren

 

Motorolie bijvullen tips


Ook interessant voor u
 

Koelvloeistof bijvullen

Hoe moet ik koelvloeistof bijvullen?

> Lees meer

 

Hoeveel olie in de auto?

Hoeveel olie moet er eigenlijk in mijn auto?

> Lees meer

 

Oliepeil check

Hoe controleer ik het oliepeil van mijn auto?

> Lees meer

 

Onderhoud homepage