Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Olie bijvullen: motorolie bijvullen in 4 stappen

Motorolie bijvullen is noodzakelijk voor een goed werkende auto, maar hoe doet u dit? Olie bijvullen van de auto kunt u gemakkelijk zelf doen met onze 4 simpele stappen!

Oliepeil symbool

Ziet u het oliekannetje in uw dashboard branden? Dan is dit een indicatie dat de oliepeil te laag is. Doorrijden kan ernstig schade aan uw motor toebrengen. Controleer daarom regelmatig de oliepeil. Is de oliepeil te laag? Dan kunt u gemakkelijk zelf de olie bijvullend.  

oliepeil controleren

Olie bijvullen

De juiste hoeveelheid motorolie is noodzakelijk voor een gezonde motor. Te weinig olie leidt namelijk tot ernstige schade aan de motor. Het is dus verstandig regelmatig het oliepeil te controleren. Zit er te weinig olie in de auto? Dan kunt u de motorolie bijvullen in 4 gemakkelijke stappen:

1. Koude motor

Controleer voordat u de olie bijvult altijd eerst het oliepeil van de auto. Dit controleert u het beste wanneer de motor al enige tijd stilstaat. De olie zakt dan namelijk tot het laagste punt in de motor. Wanneer de motor draait, wordt de olie door de motor gepompt en is de juiste waarde niet goed af te lezen. Zorg er daarom voor dat de motor minstens 10 minuten uitstaat.

2. Vlakke ondergrond

Zorg voor een vlakke ondergrond wanneer u het olie peilt.  Zo weet u zeker dat u voldoende olie bijvult. Op een schuine ondergrond kan het peilstok een foute waarde afgeven. Het oliepeil dient tussen het minimum- en maximumstreepje van het oliepeilstok te zitten.

3. De juiste olie kiezen

Welke motorolie u kiest, is afhankelijk van het type auto dat u heeft en het aantal kilometers dat u gemiddeld rijdt. Motorolie kan verschillen in viscositeit, ofwel dikte van de olie. Olie wordt dunner wanneer het warm wordt. Bij motorolie is het belangrijk dat deze de motor in zowel warm als koud weer goed smeert. De juiste viscositeit van de motorolie is dus erg belangrijk voor de motor.

4. Olie bijvullen

Het bijvullen van de olie kan beginnen! Gebruik een trechter, zo voorkomt u knoeien. Tip: kartonnen trechters zijn vaak gratis verkrijgbaar bij een tankstation. Controleer tijdens het bijvullen of er inmiddels voldoende olie in de motor zit. Wacht voordat u dit controleert eerst een half uurtje zodat alle olie is gezakt.

Zit er nog niet genoeg in? Vul dan nog wat olie bij. Zit er voldoende olie in de motor? Zorg er dan voor dat u de dop van de olietank weer goed vastdraait na het vullen.

Tip: Zit het oliepeil onder het minimumstreepje? Vul de olie dan gerust met een liter bij. Het verschil tussen het minimum- en maximumstreepje is namelijk ongeveer een liter.

Waar moet u nog meer op letten?

 


Aanbevolen voor u


Onderhoud homepage

Terug naar boven