Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Olie verversen: hoe moet ik de motorolie verversen?

Olie verversen moet eens in de zoveel tijd gedaan worden. U denkt waarschijnlijk: ‘dát laat ik wel door een garage doen!’, terwijl zelf olie verversen hartstikke makkelijk is! In dit artikel geven wij u tips hoe u de motorolie kunt verversen en hoe vaak u olie moet verversen.

 

Olie verversen, hoe vaak moet dat?

Hoe vaak u de olie moet verversen, hangt af van het type auto en de hoeveelheid kilometers die u rijdt. Gemiddeld zou het verstandig zijn de olie te verversen na iedere 10.000 tot 15.000 kilometers. Rijdt u niet veel? Probeer dan minstens ieder jaar de olie te verversen. Wanneer u weinig kilometers rijdt, komt de motor minder vaak op temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de oliefilter sneller vies wordt. De kans is dan groot dat het vochtgehalte in de olie toeneemt, wat vervolgens ernstige schade kan veroorzaken aan uw motor. 


 

Is olie verversen onzin?

Moderne auto's hebben minder onderhoud nodig, daarom is er vaak kritiek op hoe vaak olie verversen nodig is. De autobranche houdt rekening met richtlijnen die afkomstig zijn van de fabrikant. Autofabrikanten hanteren deze richtlijnen omdat u beter de olie te vroeg kunt verversen dan te laat. Bent u te laat met de olie van uw auto te verversen? Dan kan dit vervelende consequenties hebben voor uw motor en dat is natuurlijk niet fijn voor de portemonnee.


 

Zelf olie verversen: de voorbereiding

Bereid u goed voor! Wanneer er geen olie in de auto zit, kunt u namelijk niet met de auto snel even een stukje gaan rijden zonder de motor flink te beschadigen. Daarom geven wij u een lijstje met benodigdheden voor het verversen van de motorolie:

  • Een trechter. 
  • Een nieuw oliefilter.
  • Een oliefiltersleutel.
  • Een paar oude doeken.
  • Een steeksleutel of dopsleutel.
  • Een opvangbak (minimaal 5 liter).
  • Een nieuw ringetje voor de aftapplug.
  • De juiste (hoeveelheid) verse motorolie (+/- 4 liter).

Let op! Gebruik altijd de juiste motorolie: verkeerde motorolie kan namelijk schadelijk zijn voor de motor. De juiste motorolie checkt u het instructieboekje van de auto.


 

Zelf olie verversen in 5 stappen

Volg de volgende stappen en ververs eenvoudig zelf uw motorolie. U heeft hier geen garage voor nodig, dus dat scheelt u weer mooi geld voor de leukere dingen in het leven!

 

1. Koude motor

Rijd een klein rondje met de auto. Zo zorgt u ervoor dat al het vuil wordt meegenomen. Laat de motor daarna een redelijke tijd afkoelen. De onderdelen waar u mee in aanraking komt - mogelijk ook de olie - kunnen namelijk gloeiend heet zijn.

 

2. Vlakke ondergrond

Zet de auto op een vlakke ondergrond, zodat de olie naar het laagste punt zakt. Krik eventueel de voorkant van de auto iets op. Zo kunt u beter bij de aftapplug.

 

3. Olietank legen

Zet de opvangpak goed onder de aftapplug, draai de aftapplug eraf (grote bout, los te draaien met een moersleutel of inbussleutel).  Laat de olie uit de motor stromen. Draai de aftapplug terug erin met het nieuwe ringetje. Voor een optimale werking smeert u eerst de ring in met verse olie.

 

4. Oliefilter vervangen: belangrijk

De oliefilter vangt vuiltjes op die mogelijk schades toebrengen aan uw motor. Vervang daarom ook meteen de oliefilter door de oliefilter uit de motor te draaien. Zit het oliefilter goed vast? Gebruik dan de oliefiltersleutel om het filter te verwijderen. Draai vervolgens met uw hand de nieuwe oliefilter vast. Maak de aftapplug en het raakvlak op de carterpan met een oude doek schoon.

 

5. Olie vullen

Vul de olietank vervolgens met de verse olie. Gebruik een trechter, zodat u niet knoeit. Controleer het oliepeil en zie meteen of er voldoende olie in de motor zit. Is het niet voldoende? Dan vult u de olie bij. 

Tip: de oude motorolie kunt u met een trechter terug in de verpakking van de nieuwe motorolie gieten. Deze verpakking kunt u afgeven bij de milieustraat. Dan bent u ook meteen van uw oude motorolie af!


Aanbevolen voor u


Onderhoud homepage

Terug naar boven