Contact
Mijn UnitedConsumers

Olie verversen: hoe moet ik de motorolie verversen?

Olie verversen moet eens in de zoveel tijd gedaan worden. Maar, hoe vaak moet ik olie verversen? En hoe kan ik zelf olie verversen? De motorolie in uw auto verversen is een makkie. Wij vertellen u hoe u zelf olie kunt verversen en hoe vaak u olie moet verversen.

olie verversen banner

 

Hoe vaak olie verversen?

Hoe vaak u de olie moet verversen, hangt af van het type auto en de hoeveelheid kilometers die u rijdt. Wij raden u aan om de olie te verversen na iedere 10.000 tot 15.000 kilometers. Rijdt u niet veel? Probeer dan minstens een keer per jaar de olie te verversen.

Wanneer u weinig kilometers rijdt, komt de motor minder vaak op temperatuur en wordt de oliefilter sneller vies. Hierdoor kan het vochtgehalte in de olie toenemen. En dit kan ernstige schade veroorzaken aan uw motor. 


 

Is olie verversen onzin?

Moderne auto's hebben minder onderhoud nodig, daarom is er vaak kritiek op hoe vaak olie verversen nodig is. De autobranche houdt rekening met richtlijnen die afkomstig zijn van de fabrikant. Autofabrikanten hanteren deze richtlijnen, omdat u beter de olie te vroeg kunt verversen dan te laat. Bent u te laat met de olie van uw auto te verversen? Dan kan dit vervelende consequenties hebben voor uw motor en dat is natuurlijk niet fijn voor de portemonnee.


 

Zelf olie verversen: de voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid u daarom goed voor. Wanneer er geen olie in de auto zit, kunt u namelijk niet met de auto snel even een stukje gaan rijden zonder de motor flink te beschadigen. Wij geven u een lijstje met benodigdheden om zelf olie te verversen:

  • Een trechter. 
  • Een nieuw oliefilter.
  • Een oliefiltersleutel.
  • Een paar oude doeken.
  • Een steeksleutel of dopsleutel.
  • Een opvangbak (minimaal 5 liter).
  • Een nieuw ringetje voor de aftapplug.
  • De juiste (hoeveelheid) verse motorolie (+/- 4 liter).

Let op! Gebruik altijd de juiste motorolie: verkeerde motorolie kan namelijk schadelijk zijn voor de motor. De juiste motorolie checkt u het instructieboekje van de auto.


 

Zelf olie verversen in 5 stappen

Dankzij ons stappenplan kunt u eenvoudig zelf olie verversen. U heeft hier geen garage voor nodig, dus dat scheelt u weer mooi geld voor de leukere dingen in het leven!

Stap 1. Koude motor

Rijd een klein rondje met de auto. Zo zorgt u ervoor dat al het vuil wordt meegenomen. Laat de motor daarna een redelijke tijd afkoelen. De onderdelen waar u mee in aanraking komt - mogelijk ook de olie - kunnen namelijk gloeiend heet zijn.

Stap 2. Vlakke ondergrond

Zet de auto op een vlakke ondergrond, zodat de olie naar het laagste punt zakt. Krik eventueel de voorkant van de auto iets op. Zo kunt u beter bij de aftapplug.

Stap 3. Olietank legen

Zet de opvangpak goed onder de aftapplug, draai de aftapplug eraf (grote bout, los te draaien met een moersleutel of inbussleutel).  Laat de olie uit de motor stromen. Draai de aftapplug terug erin met het nieuwe ringetje. Voor een optimale werking smeert u eerst de ring in met verse olie.

Stap 4. Oliefilter vervangen: belangrijk

De oliefilter vangt vuiltjes op die mogelijk schades toebrengen aan uw motor. Vervang daarom ook meteen de oliefilter door de oliefilter uit de motor te draaien. Zit het oliefilter goed vast? Gebruik dan de oliefiltersleutel om het filter te verwijderen. Draai vervolgens met uw hand de nieuwe oliefilter vast. Maak de aftapplug en het raakvlak op de carterpan met een oude doek schoon.

Stap 5. Olie vullen

Vul de olietank vervolgens met de verse olie. Gebruik een trechter, zodat u niet knoeit. Controleer het oliepeil en zie meteen of er voldoende olie in de motor zit. Is het niet voldoende? Dan vult u de olie bij. 

Tip: de oude motorolie kunt u met een trechter terug in de verpakking van de nieuwe motorolie gieten. Deze verpakking kunt u afgeven bij de milieustraat. Dan bent u ook meteen van uw oude motorolie af!


Ook interessant voor u
 

Olie bijvullen

Hoe vul ik de motorolie in mijn auto bij?

> Lees meer

 

Welke motorolie?

Welke motorolie moet er in mijn auto?

> Lees meer

 

Koelvloeistof bijvullen

Hoe moet ik koelvloeistof bijvullen?

> Lees meer

Onderhoud homepage