Contact
Mijn UnitedConsumers

Blikschade aan je auto, wat nu?

Blikschade is een schade aan de carrosserie van je auto. Denk bijvoorbeeld aan een deuk in de bumper. Blikschade kan ontstaan wanneer je bij het parkeren een paaltje raakt, maar ook als je betrokken raakt bij een botsing met een andere auto. Wat kun je doen bij blikschade aan de auto? En wat dekt je autoverzekering? Lees het op deze pagina.

Blikschade banner


 

Wat te doen bij blikschade?

Wat je moet doen bij blikschade, hangt af van het soort ongeluk. Het gaat er hierbij om of er één bestuurder bij het ongeluk betrokken was, of meerdere bestuurders. Dit is wat je moet doen bij blikschade door een éénzijdig of tweezijdig ongeluk:

Blikschade door een éénzijdig ongeluk

Bij een eenzijdige schade zijn geen andere weggebruikers betrokken. In dit geval hoef je niet op de plek van het ongeval te blijven staan, en kun je gerust eerst naar een parkeerplaats rijden. Ook hoeft de politie het ongeval niet te beoordelen. Een volledig ingevuld schadeformulier is in dit geval voldoende. Kun je niet verder rijden met jouw auto? Dan dien je mogelijk jouw auto weg te laten slepen

Het is daarnaast ook belangrijk dat je jezelf de volgende vragen stelt:

  • Is er geen sprake van letselschade?
  • Is het mogelijk en veilig om verder te rijden?
  • Ben je onzeker over de veiligheid? Bel dan altijd de hulpdiensten.

Blikschade door een tweezijdig ongeluk

Bij een tweezijdig ongeluk zijn andere weggebruikers betrokken. Als blikschade ontstaat door een aanrijding, moet je altijd het schadeformulier invullen. Als er een andere auto bij betrokken is, vult hij of zij ook het schadeformulier in. Stuur dit formulier zo snel mogelijk naar ons op. Wij helpen je zo weer op weg!

Bij een tweezijdig ongeluk is het verstandig om de contactgegevens van getuigen te noteren. Dit helpt namelijk met het afhandelen van de autoschade.

Tip: Ben je via ons verzekerd? Neem dan altijd contact met ons op als je blikschade hebt. Wij zorgen ervoor dat je autoverzekeraar op de hoogte is en bespreken met jou de opties en vervolgstappen.


 

Vergoeding blikschade autoverzekering

Als de tegenpartij aansprakelijk is voor de blikschade aan je auto, dan vergoedt de WA-verzekering van de tegenpartij jouw schade. In andere gevallen hangt het af van jouw dekking of je reparatiekosten van de blikschade aan je auto vergoed krijgt. Een WA beperkt casco biedt bijvoorbeeld een vergoeding bij blikschade door een storm, brand of inbraak. Als je zelf de schade hebt veroorzaakt, dan vergoedt alleen een all riskverzekering de blikschade kosten. 

Wil je meer weten over de dekkingen? Wij zetten ze op een rij:

Soort schade

Soort autoschade

schade

WA

schade

WA Beperkt Casco

schade

WA Casco

Schade aan anderen
 
 
 
Brand, zelfontbranding, ontploffing en blikseminslag
 
 
 
Diefstal, joyriding, inbraak
 
 
 
Ruitschade
 
 
 
Botsing met loslopende dieren of vogels
 
 
 
Natuurrampen (storm e.d.)
 
 
 
Aanrijding, slippen en te water raken, of door eigen toedoen
 
 
 
Overige van buiten komende onheilen
 
 
 

 

Blikschade claimen of niet?

Als blikschade vergoed wordt vanuit jouw WA casco (all risk) verzekering, dan heeft dit gevolgen voor je schadevrije jaren. Voor vrijwel iedere schade die je claimt, val je terug in schadevrije jaren - ongeacht de hoogte van het schadebedrag. Dus ook voor blikschade geldt dat je daalt op de bonus-malusladder.

Heb je schade aan jouw auto door een storm, of een andere 'natuurramp'? Dan kun je de schade claimen op de WA beperkt casco dekking. Een claim op je WA beperkt casco dekking heeft geen invloed op jouw schadevrije jaren.


 

Wat gebeurt er bij blikschade met hoge kosten?

De kosten van blikschade kunnen erg uiteenlopen. Gaat het om een kleine kras, deuk of scheur in de bumper? Of is je hele zijkant in elkaar gedrukt tijdens een ongeluk? In alle gevallen is het belangrijk dat je de schade direct doorgeeft aan de verzekeraar. Bij een hoog schadebedrag, wordt een schade-expert ingeschakeld.

Schade expert bij blikschade

In Nederland is bij wet geregeld dat het schadebedrag objectief wordt vastgesteld. Breng je de auto naar de garage voor een reparatie van de blikschade? Dan geeft de monteur een indicatie van het schadebedrag. De verzekeraar heeft daarbij altijd het recht om een schade expert in te schakelen, omdat de hoogte van het schadebedrag per situatie verschilt.

Jouw auto total loss door blikschade

In sommige gevallen is de materiële schade zo groot dat de auto niet meer te repareren is. In dat geval wordt de auto door de schade expert total loss verklaard. Dat betekent dat de kosten voor herstel hoger zijn dan de waarde van de auto. Een schade-expert beoordeelt de dagwaarde en de verzekerde waarde van de auto en de kosten van het herstel. 


 

Waar kan ik blikschade repareren?

Als je blikschade hebt, kun je jouw auto laten repareren bij één van de aangesloten herstelbedrijven. Op de Verzekeraarshulpkaart, onderdeel van je groene kaart, staan twee mogelijke aangesloten herstelbedrijven in jouw regio. Kom je er niet zo goed uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met het zoeken naar een aangesloten herstelbedrijf bij jou in de buurt.

Contact opnemen


Ook interessant
 

Parkeerschade

Parkeerschade voorkomen: de beste tips

> Lees meer

 

Eenzijdige schade

Eenzijdige schade: zo zit het met je autoverzekering

> Lees meer

 

Total loss

Total loss: mijn auto is total loss, wat nu?

> Lees meer

 

Autoschade homepage