Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Blikschade, wat nu?

Blikschade aan de auto, oftewel materiële schade, is natuurlijk zonde en u wilt het natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben! Blikschade aan de auto kan zijn veroorzaakt door een- of tweezijdige ongelukken, of door een storm of een hagelbui. Wat kunt u doen bij blikschade aan de auto?

Blikschade banner

 

Wat te doen bij blikschade?

Blikschade betekent letterlijk schade aan de carrosserie van de auto - en is dus het tegenovergestelde van letselschade. Blikschade kan ontstaan doordat u tijdens het parkeren een paaltje raakt, maar blikschade kan ook ontstaan als u betrokken bent bij een ongeluk met andere weggebruikers. Wat moet u doen bij blikschade door een eenzijdig, of tweezijdig ongeluk? 

Blikschade door eenzijdig ongeluk

Bij een eenzijdige schade zijn geen andere weggebruikers betrokken. In dit geval hoeft u niet op de plek van het ongeval te blijven staan, kunt u gerust eerst naar een parkeerplaats rijden. Ook hoeft de politie het ongeval niet te beoordelen. Een volledig ingevuld schadeformulier is in dit geval voldoende. Kunt u niet verder rijden met uw auto? Dan kan het nodig zijn om uw auto te laten wegslepen

Het is daarnaast ook belangrijk dat u zichzelf de volgende vragen stelt:

  • Is er geen sprake van letselschade?
  • Is het mogelijk en veilig om verder te rijden?
  • Bent u onzeker over de veiligheid? Bel dan altijd de hulpdiensten.

Blikschade door tweezijdig ongeluk

Bij een tweezijdig ongeluk zijn andere weggebruikers betrokken. Als blikschade ontstaat door een aanrijding, moet u altijd het schadeformulier invullen. Als er een andere auto bij betrokken is, vult hij of zij ook het schadeformulier in. Stuur dit formulier zo snel mogelijk naar ons op. Wij helpen u zo weer op weg!

Bij een tweezijdig ongeluk is het verstandig om de contactgegevens van getuigen te noteren. Dit kan erg handig zijn bij het afhandelen van de autoschade.

Tip: Heeft u een autoverzekering bij UC? Neem altijd contact met ons op als u blikschade heeft opgelopen. Wij zorgen ervoor dat uw autoverzekeraar direct op de hoogte is en bespreken samen met u de opties en vervolgstappen.


 

Blikschade auto repareren

Als u blikschade heeft, kunt u uw auto laten repareren bij een van de aangesloten herstelbedrijven. Op de Verzekeraarshulpkaart, onderdeel van uw groene kaart, staan twee mogelijke aangesloten herstelbedrijven in uw regio. Komt u er niet zo goed uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag met het zoeken naar een aangesloten herstelbedrijf bij u in de buurt.

VIP Schadeherstel

Bij blikschade kunt u ook gebruikmaken van onze VIP service. Met deze service wordt u al het werk uit handen genomen. U krijgt hier de volgende voordelen ten opzichte van een reparatie bij een regulier schadeherstelbedrijf:

  • Digitaal inzicht in de status van uw schadeherstel
  • Gratis vervangend vervoer tijdens de reparatie
  • Intake op een locatie en tijdstip die u uitkomt
  • Uw auto wordt opgehaald en teruggebracht
  • 7 jaar garantie op de reparatie

Wilt u gebruikmaken van onze VIP service? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs kunnen u verder helpen uw schadeclaim in te dienen.

Contact opnemen


 

Vergoeding blikschade autoverzekeraar

Heeft u even een paaltje over het hoofd gezien, en heeft u hierdoor blikschade? Of heeft een storm blikschade veroorzaakt? Dan is het afhankelijk van de dekking van uw autoverzekering of u de reparatiekosten vergoed krijgt. 

Heeft u een WA Casco (All Risk) dekking? Dan zit u helemaal goed! Want enkel met een All Risk dekking heeft u - bij blikschade door eigen schuld (eenzijdige schade) - mogelijk recht op een vergoeding.

Is de blikschade veroorzaakt door een 'natuurramp', zoals een storm, of hagelbui? Dan kunt u de blikschade mogelijk vanuit uw WA Beperkt Casco dekking vergoed krijgen. Wilt u meer weten over de dekkingen? Wij zetten ze voor u op een rij:

Soort schade

Soort autoschade

schade

WA

schade

WA Beperkt Casco

schade

WA Casco

Schade aan anderen
 
 
 
Brand, zelfontbranding, ontploffing en blikseminslag
 
 
 
Diefstal, joyriding, inbraak
 
 
 
Ruitschade
 
 
 
Botsing met loslopende dieren of vogels
 
 
 
Natuurrampen (storm e.d.)
 
 
 
Aanrijding, slippen en te water raken, of door eigen toedoen
 
 
 
Overige van buiten komende onheilen
 
 
 
 

Blikschade claimen of niet?

Als blikschade vergoed wordt vanuit uw WA Casco (All Risk) verzekering, dan heeft dit gevolgen voor uw schadevrije jaren. Voor iedere schade die u claimt, valt u terug in schadevrije jaren - ongeacht de hoogte van het schadebedrag. Dus ook voor blikschade geldt dat u daalt op de bonus-malusladder.

Heeft u schade aan uw auto door een storm, of een andere 'natuurramp'? Dan kunt u de schade claimen op de WA Beperkt Casco dekking. Een claim op uw WA Beperkt Casco dekking heeft geen invloed op uw schadevrije jaren.


 

Blikschade en de verzekeraar en schade expert

De kosten van blikschade kunnen erg uiteenlopen. Gaat het om een kleine kras, deuk of scheur in de bumper? Of is uw hele zijkant in elkaar gedrukt tijdens een ongeluk? In alle gevallen is het belangrijk dat u de schade direct doorgeeft aan de verzekeraar. Bij een hoog schadebedrag, wordt een schade-expert ingeschakeld.

Schade expert bij blikschade

In Nederland is bij wet geregeld dat het schadebedrag objectief wordt vastgesteld. Brengt u de auto naar de garage voor een reparatie van blikschade? Dan geeft de monteur een indicatie van het schadebedrag. De verzekeraar heeft daarbij altijd het recht om een schade expert in te schakelen, omdat de hoogte van het schadebedrag per situatie verschilt.

Uw auto total loss door blikschade

In sommige gevallen is de materiële schade zo groot dat de auto niet meer te repareren is. In dat geval wordt de auto door de schade expert total loss verklaard. Dat betekent dat de kosten voor herstel hoger zijn dan de waarde van de auto. Een schade-expert beoordeelt de dagwaarde en de verzekerde waarde van de auto en de kosten van het herstel. 


Aanbevolen voor u


 

Autoschade homepage

Terug naar boven