Contact
Mijn UnitedConsumers

Stormschade aan jouw auto: wat nu?

Stormschade aan jouw auto is natuurlijk hartstikke vervelend, maar wellicht krijg je deze schade vergoed. Wat kun je doen als je stormschade aan je auto hebt? Wij vertellen je alles over stormschade en je autoverzekering!

Stormschade banner


 

Wat is stormschade?

Er zijn veel verschillende soorten stormschade aan je auto, zoals:

 • Een schutting of hekwerk raakt je auto.
 • Een rondvliegende dakpan die op je auto belandt.
 • Losvliegende voorwerpen die op je auto belanden.
 • Een lantaarnpaal of verkeersbord is op je auto gevallen.
 • Een afgebroken tak of omgewaaide boom die op je auto valt.

Let op! Houd er rekening mee dat schade die je zelf aan jouw auto veroorzaakt gedurende een storm, niet onder stormschade valt.


 

Stormschade aan auto door derden

Is de dakpan van de buurman op jouw auto gevallen gedurende een storm? Dan kun je proberen om de buurman aansprakelijk te stellen voor de stormschade aan jouw auto. Mogelijk dat de stormschade onder zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering (AVP) valt. Je kunt derden enkel aansprakelijk stellen op het moment dat deze nalatig zijn geweest. Meestal beroept de tegenpartij zich in dit soort situaties op overmacht, waardoor de schade niet wordt vergoed.


 

Schade aan auto door storm: ben ik hiervoor verzekerd?

Bij schade aan je auto door storm wil je weten of je hiervoor verzekerd bent. Afhankelijk van je (type) autoverzekering wordt stormschade wel of niet vergoed:

WA verzekering

Met een WA verzekering is de auto niet verzekerd tegen stormschade. Bij een WA verzekering wordt namelijk alleen de schade vergoed die je met jouw eigen auto veroorzaakt hebt aan een persoon of andermans spullen. Schade aan jouw eigen auto, dus ook stormschade, valt niet onder de dekking.

WA beperkt casco

Met een WA beperkt casco verzekering is de auto verzekerd tegen natuurrampen, dus ook tegen stormschade aan je auto. 

WA casco (all risk)

Met een WA casco (all risk) verzekering is de auto verzekerd tegen natuurrampen, dus ook tegen stormschade aan je auto. 


 

Wat moet ik doen bij stormschade aan de auto?

Heb je schade aan jouw auto door een storm? Volg dan de volgende stappen om je schadeclaim correct in te dienen:

 • Stap 1: maak foto's van de schade.
 • Stap 2: noteer de datum en het tijdstip van de schade.
 • Stap 3: meld de schade en dien het schadeformulier, inclusief foto's, in bij je verzekeraar of tussenpersoon.

Bij stormschade is er geen tegenpartij, maar toch dien je een eenzijdig ingevuld schadeformulier op te sturen naar je verzekeraar of tussenpersoon. Heb je het schadeformulier ingediend? Dan controleert de verzekeraar bij elke stormschadeclaim of er in Nederland daadwerkelijk sprake was van een storm. Pas bij windkracht 7 of hoger wordt schade aan je auto vergoed.


 

Stormschade en eigen risico

Heb je stormschade aan je auto? Dan wil je deze natuurlijk laten repareren. Bij het claimen van stormschade wordt door de meeste verzekeraars wel een eigen risico gerekend. Dit eigen risico wordt verrekend bij het uitbetalen van de schadevergoeding. Of je een eigen risico hebt, is afhankelijk van de door jou gekozen autoverzekering. Raadpleeg je polisblad voor de voorwaarden.

Om de kosten zo laag mogelijk te houden, dient de reparatie in de meeste gevallen uitgevoerd te worden door een aangesloten schadeherstelbedrijf. Ga je naar een ander herstelbedrijf? Dan wordt er mogelijk een hoger eigen risico in rekening gebracht. De voorwaarden hiervan verschillen per autoverzekering en verzekeraar. Ook hiervoor raadpleeg je jouw polisblad. 


 

Schadevrije jaren na stormschade

Een schadeclaim voor stormschade heeft geen gevolgen voor jouw schadevrije jaren. Je daalt dus niet op de bonus-malusladder en betaalt geen extra premie na het claimen van stormschade. Dit geldt eigenlijk voor iedere schade die onder beperkt casco valt.

Valt de schade niet onder stormschade? Dan kun je kijken of je de schade kunt claimen op je WA casco (all risk) verzekering. Wanneer je een schade claimt dat onder je all risk dekking valt, dan is een terugval in schadevrije jaren vaak onvermijdelijk. Bespreek daarom goed van tevoren de opties met je autoverzekeraar.  


 

Stormschade auto beperken tips

Stormschade is vaak onvermijdelijk, maar je kunt wel het risico op stormschade beperken. Wij geven je tips om stormschade zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Vermijd het rijden met een aanhanger gedurende een storm.
 • Ga alleen de weg op tijdens een storm als het echt niet anders kan.
 • Houd jouw handen goed aan het stuur, zodat je niet verrast wordt door harde wind.
 • Parkeer jouw auto (indien mogelijk) niet onder een boom als er storm verwacht wordt.
 • Houd de autodeur goed vast wanneer je uitstapt. Zo vermijd je dat je - door een windhoos - de geparkeerde auto naast je raakt. 

Ook interessant
 

Autobrand

Autobrand: hoe zit het met de autoverzekering?

> Lees meer

 

Blikschade

Hoe zit het met blikschade en je autoverzekering?

> Lees meer

 

Schade verhalen

Schade verhalen op de tegenpartij: dat doe je zo!

 

 

Autoschade homepage