Wat kost een autoverzekering?

De kosten van een autoverzekering kunnen variëren. Gemiddeld gezien kost een autoverzekering zo’n 75 euro per maand, maar bedragen van 30 euro of 90 euro komen ook voor. Wat een autoverzekering precies kost, is afhankelijk van verschillende factoren. Wij vertellen u daar graag meer over.

Wat kost een autoverzekering per maand?

U betaalt voor een autoverzekering meestal een maandelijkse premie. U kunt er ook voor kiezen om deze premie per kwartaal, half jaar of jaar te betalen. Hoe hoog deze premie is, verschilt per verzekeraar. Daarom doet u er altijd goed aan om verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. U kunt dan eenvoudig en snel berekenen wat u per maand kwijt bent.

Autoverzekering vergelijken

Kosten autoverzekering

Wat een autoverzekering kost, wordt beïnvloed door verschillende factoren. Ook spelen de keuzes die u maakt een rol bij het berekenen van de premie van een autoverzekering. Zo dient u rekening te houden met:

  • De dekking
  • Uw woonplaats
  • Het aantal gereden kilometers per jaar
  • Uw schadevrije jaren
  • Het type auto
  • Hoe lang u uw rijbewijs heeft
  • Uw leeftijd

Dekking

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen: WA, WA Beperkt Casco en WA Casco. Hierbij zit er verschil in de dekking. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie van de autoverzekering en hoe meer schadeoorzaken gedekt zijn.

WA Verzekering

Dit is de eenvoudigste verzekering met de minste dekking: met een WA verzekering bent u alleen verzekerd voor schade die wordt toegebracht aan andere weggebruikers. Dit is de autoverzekering met vaak de laagste premie. Deze verzekering is verplicht.als u een auto heeft.

WA Beperkt Casco

Voor een WA Beperkt Casco autoverzekering betaalt u meer premie dan voor de WA verzekering. Hiermee wordt ook de schade aan de eigen auto deels vergoed.

WA Casco

Een WA Casco of All Risk autoverzekering heeft de meest uitgebreide dekking. Ook schade aan uw eigen auto die u zelf veroorzaakt, wordt vergoed door een WA Casco verzekering. Hier betaalt u wel de meeste premie voor.

Woonplaats

Uw woonplaats is van invloed op de hoogte van de verzekeringspremie. Woont u bijvoorbeeld in de Randstad, dan vallen de kosten voor een autoverzekering iets hoger uit dan wanneer u op het Drentse platteland woont. Dit komt doordat u een groter risico op schade heeft in een drukke stad dan op het platteland.

Aantal gereden kilometers

Als u meer kilometers rijdt, is de kans op schade groter. Daarom vraagt een autoverzekering u altijd om een schatting te maken van het aantal kilometers dat u in een jaar rijdt. Meer kilometers betekent in de meeste gevallen een hogere premie. Bent u hier niet eerlijk over en komt uw verzekeraar daar achter, dan kan dit gevolgen hebben bij een autoschade.

Schadevrije jaren en no-claim korting

Ieder jaar dat u een autoverzekering heeft en geen schade maakt, telt als een schadevrij jaar. De verzekeraar telt het aantal schadevrije jaren mee bij het berekenen van de premie. Hoe meer schadevrije jaren u heeft opgebouwd, hoe meer no-claim korting u ontvangt op uw autoverzekering.

Type auto

Het type auto speelt ook een rol in het bepalen van de verzekeringspremie. Een zwaardere auto veroorzaakt immers meer schade. Andere factoren die een rol spelen, zijn het vermogen en de dag- of nieuwwaarde van de auto. 

Rijbewijs gehaald

Verzekeraars gaan ervan uit dat een beginnende bestuurder meer kans op schade loopt dan een ervaren bestuurders. Hoe lang u uw rijbewijs heeft, telt dan ook mee bij het vaststellen van de premie van de autoverzekering.

Leeftijd

Uw eigen leeftijd is ook bepalend voor het berekenen van de kosten van een autoverzekering. Vooral jonge bestuurders tot 24 jaar betalen vaak een hogere premie voor een autoverzekering. Doordat zij minder rij-ervaring hebben, is de kans op schade groter.

Offerte autoverzekering

Wilt u graag weten wat een autoverzekering u per maand kan kosten? Vraag dan een offerte op bij UnitedConsumers Autoverzekeringen. Bereken zelf de kosten voor een autoverzekering en met een druk op de knop vraagt u vervolgens een vrijblijvende offerte bij ons aan.

Autoverzekering berekenen en offerte aanvragen

Lees meer